A fi creştin nu e lucru uşor. Învăţătura şi viaţa creştină conţin multe valori din care unele sunt mai greu de respectat şi aplicat cu stricteţe în traiul de zi cu zi. „Spune-mi ce valori adopţi ca să-ţi spun cine eşti”, am putea parafraza un cunoscut proverb. Cu alte cuvinte, dacă vrei să spui că eşti creştin trebuie s-o arăţi şi să laşi faptele creştineşti să vorbească şi să te identifice, să te definească. În contextul în care indiferentismul religios, ateismul, sincretismul, secularismul, creştinismul de suprafaţă sau de circumstanţă sunt în plină desfăşurare, întrebarea unui autor creştin are o deosebită semnificaţie: dacă ţi s-ar intenta un proces în care ţi se aduce acuza că eşti creştin şi se caută proba împotriva ta, s-ar găsi suficiente şi evidente probe împotriva ta? Avocatul apărării care ar vrea să te scape de pedeapsă ar putea argumenta cu succes că, de fapt, nu eşti creştin, sau chiar aşa de creştin cum se pare?
Vorbim deci de mai multe feluri de a fi creştin? Iată contextul în care problema trăirii creştine autentice îşi capată valoare şi greutate.
Or, pentru că Biserica este misionară prin excelenţă, ţinta misiunii ei este răspândirea cât mai mult şi la cât mai mulţi a valorilor esenţiale ale învăţăturii şi trăirii creştine. În acest sens ea foloseşte toate resursele disponibile pentru a-şi împlini sfânta misune. O astfel de resursă este şi blogul intitulat semnificativ “ortodoxie autentică” (http://ortodoxieautentica.blogspot.ro) al creştinului mirean ing. Lucian Ovidiu Pop din Arad, un apostol contemporan care în totală modestie îşi desfăşoară o valoroasă muncă de propovăduire în folosul Bisericii şi care se consideră a fi un „mirean independent” (probabil în sensul că nu cleric), dar pe „deplin integrat în sânul Bisericii Ortodoxe Române”.
Acest blog (care este în curs de extindere cu noi secţiuni) care se şi intitulează „misionar”, având ca ţintă pe românii de pretutindeni, a fost realizat de Lucian Ovidiu Pop cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Nicolae Corneanu (1962-2014), Mitropolitul Banatului.
Cititorul poate găsi aici, ca-ntr-o enciclopedie, editoriale, articole şi studii pe teme de teologie, istorie şi cultură, pagini de îndrumare spirituală şi pastorală, poezie religioasă, colinde şi cântări praznicale, rugăciuni şi cuvinte de învăţătură, predici şi mesaje ale preoţilor, prezentări de parohii, apeluri, ştiri de actualitate despre evenimente bisericeşti, oameni şi locuri, aniversări, galerie foto, şi multe altele. Mai mult, blogul va deveni, mărtuireşte autorul lui, o platformă complexă interactivă de comunicare şi promovare a valorilor noastre tradiţionale, spirituale, de credinţă.
Tehnoredactarea blogului este de asemena grăitoare despre direcţia acestuia: la deschidere apare Sf. Cruce în mijloc cu inscripţia deasupra „Slavă Sf. Treimi”, iar dedesubt “Hristos în noi, nădejdea slavei”, în dreapta aflându-se icoana Mântuitorului Hristos iar în stânga cea a Maicii Domnului cu pruncul.
Blogul oferă şi link-uri importante ca acestea: Patriarhia română, Televiziunea Trinitas, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, ASCOR Timişoara, Mitropolia Banatului, Credo.ro (portal creştin ortodox), ş.a.
Vorbim aici de un efort misionar care dovedeşte pe de o parte credinţa şi convingerile autorului blogului şi care, pe de altă parte, merită aprecierea şi încurajarea noastră.
Theodor Damian
Lasă un răspuns