În Covasna și Harghita ziua limbii maghiare e în fiecare zi, ticăloșilor!

Ziua de 13 noiembrie a devenit oficial Ziua limbii maghiare în România. Primăriile și consiliile județene sunt obligate acum prin lege să aloce fonduri publice și să organizeze manifestări în cinstea limbii maghiare. Proiectul de lege inițiat de UDMR a devenit lege în urmă cu o săptămână, cu votul deputaților PSD, PNL, UDMR, ALDE, ND (grupul național-democrat, foști PP-DD) și cei ai minorităților.

În expunerea de motive, parlamentarii UDMR au invocat ”rolul semnificativ al minorităților naționale în constituirea și evoluția României de azi”. Adică, comnitatea maghiară din România a luptat, alături de români, la constituirea României de azi? Când anume au făcut oare asta? În 1848 când elita poilitică maghiară se opunea dezideratului național al românilor din Transilvania iar zeci de mii de români din Transilvania au fost masacrați? În 1940 după Diktatul de la Viena atunci când amiralul Miklos Horhy a intrat în Transilvania de Nord, episod de care se leagă masacrarea a mii de români? Poate în cele câteva secole în care românii din Transilvania nu au avut voie să-și facă biserici de piatră, fiind considerați cetățeni de rangul doi de către națiunile privilegiate, maghiarii, sașii și secuii? Sau când? Nu înțeleg când anume au luptat maghiarii din România pentru constituirea României moderne. În decembrie 1989 când maghiarii din Transilvania (cel puțin o parte a acestei comunități) ar fi vrut ca Ungaria să reintre cu tancurile în Transilvania? Susținerea inițiatorilor acestei legi nu are evident nicio bază reală, fiind o fabulație.

Problema o reprezintă însă modul ticălos în care au acționat parlamentarii români din PSD, PNL, ND și ALDE. Deputații români ar fi trebuit să se opună acestei aberații fără acoperire istorică. Personal, consider că modul în care au înțeles să acționeze senatorii și deputații români în acest caz echivalează fără îndoială cu un act de trădare națională. Spun asta pentru că acest proiect legislativ a fost adoptat la o lună după ce primarul UDMR din Sfântu Gheorghe și-a bătut joc de o țară întreagă, refuzând să permită arborarea drapelului României pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe cu ocazia manifestărilor dedicate zilei de 8 septembrie, ziua eliberării orașului de sub ocupația ungară. În loc să condamne gestul primarului UDMR, Parlamentul României face pe plac UDMR și votează o lege prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România. După secole în care românii din Transilvania au fost obligați să cunoască limba maghiară, fără de care nu se puteau descurca, și după proiecte oficiale de maghiarizare a românilor din Transilvania, România instituie, prin lege, o zi a limbii maghiare.

Trebuie să fii ticălos sau trădător de neam ca să nu înțelegi că, în județele din Transilvania în general, în Covasna și Harghita în special, primarii UDMR dar și cei ai celorlalte formațiuni extremiste maghiare, încalcă în mod repetat și sfidător caracterul de limbă oficială de stat a limbii române prin amplasarea unor inscripții publice exclusiv în limba maghiară. De altfel UDMR și-a manifestat activ dorința ca limba maghiară să devină limba oficială de stat în Transilvania.

Atunci când ai primari UDMR care sunt obligați prin sentințe definitive și irevocabile să respecte limba oficială de stat în România (un exemplu este primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, altul este primarul UDMR din Cernat) votarea unei legi prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România nu poate echivala decât cu un act de trădare națională.

Atunci când ai primari UDMR care nu participă la Ziua Națională sau refuză să poarte eșarfa tricoloră în condițiile legii, așa cum fac, cu mici excepții, toți primarii UDMR, și atunci când ai primari UDMR care nu alocă de ani de zile fonduri publice pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României (un exemplu este primarul UDMR din Carei) votarea unei legi prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România nu poate echivala decât cu un act de trădare națională.

Atunci când ai primari UDMR care forțează impunerea limbii maghiare ca limbă oficială de stat prin amplasarea pe instituții publice a zeci de inscripții exclusiv în limba maghiară sau în care limba maghiară stă deasupra limbii oficiale de stat în România, votarea unei legi prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România nu poate echivala decât cu un act de trădare națională.

Potrivit expunerii de motive a proiectului UDMR, în România există deja Ziua limbii cehe și Ziua limbii tătare, inițiative pe care le găsesc lăudabile (deși nu am cunoștința de vreun alt stat de pe Pământ care să aibe, în mod oficial, prin lege, o zi a limbii unui alt stat). Dar în condițiile în care membrii UDMR nu respectă limba oficială de stat în România, limba română, și forțează impunerea limbii maghiare ca limbă oficială de stat, votarea unei legi prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România nu poate echivala decât cu un act de trădare națională.

În județele Covasna și Harghita limba oficială a administrației publice locale a statului român este limba maghiară, nu limba română. În cele două județe avem Ziua limbii maghiare în fiecare zi a anului. Spre exemplu, în Primăria Miercurea Ciuc pentru toate posturile, pentru absolut toate posturile, indiferent că vorbim de femeie de servici, electrician sau funcționar public, limba maghiară este obligatorie la angajare.

Primarii UDMR își fac propriile lor tipizate prin care încasează banii de la populație, tipizate inscripționate mai întâi în limba maghiară și abia după aceea în limba oficială de stat. Pagini de internet a zeci de instituții publice din Transilvania (primării, consilii județene, muzee, școli etc.), sediile virtuale ale unor instituții publice ale statului român, sunt redactate doar în limba maghiară. Foarte multe primării conduse de primari UDMR sau ai altor formațiuni extremiste maghiare finanțează publicații oficiale ale primăriilor exclusiv în limba maghiară. Primarii UDMR sau ai altor formațiuni extremiste maghiare amplasează inscripții exclusiv în limba maghiară pe instituții publice din Transilvania. La adunările publice, de interes public, primarii UDMR sau ai altor formațiuni extremiste maghiare vorbesc exclusiv în limba maghiară, rareori aceștia fac un scurt rezumat și pentru vorbitorii de limbă română. Ca atare, votarea unei legi prin care se instituie o zi a limbii maghiare în România nu poate echivala decât cu un act de trădare națională.

P.S.: 

În România nu există în acest moment o legislație care să pedepsească ofensa adusă unor simboluri naționale. Orice dement poate da jos drapelul României de pe un stâlp, îl poate călca în picioare sau îi poate da foc. Orice dement poate arăta semne obsecene în timp ce se intonează imnul de stat fără să pățească absolut nimic. Avem în schimb o lege prin care ziua de 13 noiembrie devine Ziua Limbii Maghiare în România. O lege propusă de UDMR și votată de PSD și PNL.

One Response to În Covasna și Harghita ziua limbii maghiare e în fiecare zi, ticăloșilor!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *