Scăpăm de plata în avans!

În sfîrşit, sosit-a vremea judecăţii! Cehii de la CEZ şi francezii de la GDF Suez s-au ales cu freza zburlită! Nu mai au voie să factureze consumul prin estimare, altfel îi paşte amenzi de sute de mii de lei! Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) i-a somat să sisteze facturarea serviciilor în avans prin fraudulosul estimativ şi să remedieze facturile în curs. Nu cumva Guvernul e cel care le-a permis să le întoarcă pe dos buzunarele românilor? Sîntem de plîns! Energia electrică pe care noi o producem în ţară ne-o (re)vînd cehii la suprapreţ! La fel, francezii, cu gazele!

Mă întreb însă de ce autoritatea aceasta n-a observat pînă acum fraudele, pentru că despre fraude uriaşe este vorba, cetăţeanul fiind obligat să plătească ceea ce n-a consumat! Hoţie tolerată şi legalizată! De ce autoritatea cu pricina n-a luat măsuri, ştiind că CEZ încasează în mod abuziv şi fraudulos pe aceeaşi factură de energie taxa pe vînt – „eoliana” şi taxa radio-tv? Ştiţi cum vine asta? Ca şi cum eu aş merge la piaţă, cer un kil de roşii, dar precupeaţa îmi mai ia un leu în plus pentru roşia din grădină, care încă stă pe vrej şi aşteaptă să se coacă, iar pe aia o mai vinde o dată, cînd ajunge la piaţă. De nenumărate ori am cerut să fie eliminată hoţia obligatorie a taxei radio-tv, încasată românului, în mod abuziv şi de trei ori, a treia oară prin factura de energie. Ce treabă are „Electrica-distribuţie” cu Televiziunea Naţională, de au cumulat facturile? Cînd e vorba de jumulit, hoţii se unesc şi colaborează minunat!

Ştiaţi că Guvernul Ponta a modificat în 2014 Legea energiei electrice şi că aceasta permite consumatorului să-şi schimbe furnizorul de energie? E păcat să ne lăsăm furaţi de patronatele străine cînd, de pildă, Complexul Energetic Oltenia şi altele cu capital românesc ne pot livra energie mai ieftină, în mod direct, de la furnizor la consumator! Ştiaţi că au existat mii de cereri pentru schimbarea furnizorului de energie electrică, iar CEZ a amînat luni de zile rezilierea contractelor ca să nu-şi piardă sclavii buni de jumulit? Prin plata în avans, consumatorii casnici împrumută fără dobîndă cele două mari companii străine, factura pe care o plătesc la curent şi gaze nereprezentînd consumul real, ci întotdeauna, cu mult, peste. Surplusul de bani încasat de la consumatori intră lunar în contul celor două companii şi serveşte strict acestora, nu consumatorilor. Afacerea celor două companii prosperă, banii încasaţi în avans de la populaţie pot lua drumul băncilor  ca depozite cu dobîndă sau pot fi direcţionaţi spre propriile investiţii sau bonusuri salariale. Cîtă bătaie de joc! Vinovaţi sîntem  şi noi, pentru că nu i-am invitat să se ducă de unde au venit şi i-am lăsat să profite de pe urma noastră! Dar, marele vinovat e statul, instituţie, prin a cărei definiţie, nu se mai află în slujba cetăţeanului.

Statul ne-a băgat pe gît monopolul şi a  cedat în faţa companiilor străine! Ia să fi fost mult mai multe companii pe piaţă şi să nu se fi şantajat una pe alta! Să vezi cum îşi puneau mănuşi de dantelă patronatele astea străine cînd întocmeau facturile! Cum veneau cu promoţii şi reduceri la uşa noastră, la fel ca telefonia mobilă! Ăştia de la CEZ ne jumulesc de ani buni! Au mai fost prinşi şi cu mîţa în sac atunci cînd au mărit din burtă preţul la energie, dar tot singuri sînt pe scenă! Ei taie, ei spînzură curentul românesc. În ce ţară din Europa, domnule Preşedinte (care teoretizaţi că sînteţi un preşedinte pentru români), cetăţenii sînt obligaţi să plătească de trei ori  servicii pe care nu le doresc, culmea şi în avans! Cum să se plîngă românul la A.N.P.C., cînd fărădelegea are chip de lege? A.N.P.C. (la fel ca şi alte instituţii)  s-au înfiinţat aşa, pentru diversiune, ca să se spună că, iată, e cineva acolo sus care veghează, pe salarii extraordinare, şi-i apără pe consumatori. Da, de unde? Îi protejează pe marii făptaşi precum CEZ,  GDF Suez şi alţii. ANPC ar fi trebui să se sesizeze din oficiu în cazurile amintite, dar şi în cazul taxei radio-tv, încasată abuziv în factura de energie, şi, în mod special, în cazul bancherilor şi executorilor, o altă tagmă care a fraudat nu numai pe cetăţeni, dar şi statul român! O mică paranteză, pentru că acestea din urmă sînt subiecte de sine stătătoare: i-a luat cineva la puricat pe executorii bancari? Aceşti executori iau comisioane aberant de mari de la românii executaţi silit! Au cumpărat creditele de la bănci pe mai nimic, cu doi la sută din valoare, dar ei pretind executarea în integralitate a creditului luat de la bancă, deşi clientul a achitat băncii o parte din acesta. Executorii nu eliberează chitanţă, nu au casă de marcat. Nu cumva această fraudă se numeşte evaziune fiscală?

Revenind la freza zburlită a hoţilor de la CEZ şi GDF Suez, consider că ar trebui renaţionalizate toate fostele companii de stat, adică revenirea la ceea ce a fost înaintea hoţiei în masă! În timp ce noi am vîndut aproape totul pe mai nimic, Ungaria face exact invers. Naţionalizează. Guvernul de la Budapesta va cumpăra companiile de electricitate pe care germanii de la RWE le controlează în Ungaria. Preluarea lor va fi făcută prin intermediul Băncii de Dezvoltare a Ungariei, care în acelaşi timp va cumpăra acţiuni şi la firmele de distribuţie a RWE. După naţionalizare, companiile cumpărate de la RWE vor deveni divizia de electricitate a Companiei Naţionale de Utilităţi, companie subordonată direct premierului Viktor Orban, înfiinţată pentru a furniza mai ieftin şi eficient, electricitate, căldură şi gaze. Să nu uităm că premierul Ungariei a dat FMI afară din ţara lor, a închis cîteva bănci care i-au fraudat pe clienţi şi a şters la zero datoriile cetăţenilor împrumutaţi la bănci. Premierul Ungariei merită respect, pentru că se ocupă de interesele naţiunii sale şi nu s-a lăsat intimidat de bombeul strălucitor al capitaliştilor lacomi. Guvernul de la Bucureşţi e orb!  Sau se face că nu-i vede pe americanii care au venit la noi cu tancuri şi rachete, nu cu locuri de muncă sau servicii rezonabile. La noi, în România, majoritatea marilor privatizări au fost trucaje frauduloase, o sursă de bani nemunciţi pentru şacalii străini şi autohtoni. Ce-au făcut aceşti capitalişti hămesiţi? Au mărit preţurile de la etapă la etapă, sub „invenţia” de liberalizare a preţurilor,  şi au facturat inclusiv procesul lor de furt din buzunarul cetăţeanului. Ne merităm soarta! Cu fiecare vot am trimis în vîrful Ţării vînzători şi corupţi, care ne-au tratat cu spatele.

Ştiţi ce plăteşte românul în factura de electricitate, dată fiind politica de mahala care a instituit monopolul unor companii! Energia electrică înseamnă doar o treime din factură şi atîta ar trebui plătită. Potrivit formulei de calcul, cea mai mare componentă de preţ o reprezintă tarifele de sistem şi taxele colectate de stat. Preţul final pe care îl plătim conţine zece componente, dintre care preţul propriu-zis al energiei reprezintă doar 30,9 la sută, potrivit datelor Transelectrica. Restul este o suită de taxe şi tarife abuzive, scrise cu Times New Roman 8, ca să nu fie vizibile şi sînt camuflate sub broderia fumigenă a facturilor, care aduc în cutiile poştale preţul curentului mărit de trei ori de la producător la consumatorul casnic. Din matrapazlîcurile astea trăiesc opulent companiile parazite, iar directorii şi personalul de conducere primesc salarii uriaşe pe lună, cam cît primeşte un muncitor pe un an! Și atunci, nu merită un „marş de-aici”  toţi aceşti neruşinați jecmănitori de neam şi de ţară?

One Response to Scăpăm de plata în avans!

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *