Interzicerea prin lege a inscripțiilor în limba maghiară din Ardeal!

Partidul România Unită, lansează o propunere legislativă pentru „Respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român”. Proiectul este rezultatul consultării publice desfășurate ca urmare a apariției imaginilor cu mașina Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc inscripționată în maghiară și va fi depus la Parlament săptămâna viitoare.

La întrebarea „Sunteți de acord să interzicem prin lege inscripțiile în limba maghiară în România?”, peste 1200 de răspunsuri de susținere au curs pe pagina de Facebook. Ca urmare, PRU susține proiectul de lege care prevede, la art. 1, că „Este interzisă folosirea sub orice formă în cadru oficial a altor limbi decât limba română, limba oficială a statului român conform Constituției, în instituțiile publice de orice fel, de către autoritățile centrale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi de către serviciile publice deconcentrate și de către angajații de orice fel ai statului român”.

Proiectul de lege propune ca „ședințele Consiliilor Locale, Consiliilor Județene și orice fel de întâlniri oficiale ale angajaților, funcționarilor și demnitarilor statului român se desfășoară obligatoriu numai în limba română”. Se prevede că „Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura ștergerea inscripţionării în alte limbi a denumirii localităţilor, a instituţiilor publice sau a altor însemne în limbi străine din localitățile aflate sub autoritatea lor”. Anunțurile de interes public, comunicările oficiale, site-urile de instituții, toate vor utiliza numai limba română, mai prevede legea.

La art. 6 se susține că funcționarul care mai utilizează o altă limbă decât cea română, în instituțiile publice, își pierde mandatul, funcția și locul de muncă, „fără posibilitatea de reangajare sau de realegere într-o instituție a statului român”.

2 Responses to Interzicerea prin lege a inscripțiilor în limba maghiară din Ardeal!

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *