Interzicerea prin lege a inscripțiilor în limba maghiară din Ardeal!

Partidul România Unită, lansează o propunere legislativă pentru „Respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român”. Proiectul este rezultatul consultării publice desfășurate ca urmare a apariției imaginilor cu mașina Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc inscripționată în maghiară și va fi depus la Parlament săptămâna viitoare.

La întrebarea „Sunteți de acord să interzicem prin lege inscripțiile în limba maghiară în România?”, peste 1200 de răspunsuri de susținere au curs pe pagina de Facebook. Ca urmare, PRU susține proiectul de lege care prevede, la art. 1, că „Este interzisă folosirea sub orice formă în cadru oficial a altor limbi decât limba română, limba oficială a statului român conform Constituției, în instituțiile publice de orice fel, de către autoritățile centrale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi de către serviciile publice deconcentrate și de către angajații de orice fel ai statului român”.

Proiectul de lege propune ca „ședințele Consiliilor Locale, Consiliilor Județene și orice fel de întâlniri oficiale ale angajaților, funcționarilor și demnitarilor statului român se desfășoară obligatoriu numai în limba română”. Se prevede că „Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura ștergerea inscripţionării în alte limbi a denumirii localităţilor, a instituţiilor publice sau a altor însemne în limbi străine din localitățile aflate sub autoritatea lor”. Anunțurile de interes public, comunicările oficiale, site-urile de instituții, toate vor utiliza numai limba română, mai prevede legea.

La art. 6 se susține că funcționarul care mai utilizează o altă limbă decât cea română, în instituțiile publice, își pierde mandatul, funcția și locul de muncă, „fără posibilitatea de reangajare sau de realegere într-o instituție a statului român”.

2 răspunsuri la “Interzicerea prin lege a inscripțiilor în limba maghiară din Ardeal!”

 1. Eva Lazea spune:

  Politicieni, treziți-vă! Când veți vedea realitatea din Ardealul nostru românesc?! Stați la cheremul ungurilor pentru un vot? Dar țara, ce faceți cu ea? Pentru ce vă alege poporul acesta? Ne-am săturat să fim jigniți pe nedrept de cei care ne-au ocupat abuziv cu sute de ani în urmă. Vrem istoria adevărată a României! Vrem să fim respectați, așa cum și noi îi respectăm pe unguri. Unde în lume, în afară de România, cetățenii unei țări nu vorbesc limba națională? Unde în lume, în afară de România, cetățenii minoritari îi domină pe cei majoritari? Vrem să ni se respecte drepturile noastre – A ROMÂNILOR – în ȚARA NOASTRĂ – ROMÂNIA – CU ARDEALUL NOSTRU CU TOT! Ne frige la tălpi sângele românesc vărsat de ungurii hortiști. Măcar pentru o clipă ascultați strigătul de durere al românilor din zonele unde sunt și unguri! Unde românii nu pot vorbi limba strămoșească, pentru că ungurul îl obligă să vorbească în ungurește. De ce eu – cetățean român – în țara mea, să fiu obligat să vorbesc limba naționalităților conlocuitoare, iar ei nici nu știu limba țării în care trăiesc??! UNDE NE ESTE DREPTATEA ?
  DUMNEZEU SĂ VĂ LUMINEZE !

 2. Ovidiu Nicolaescu spune:

  De acord cu reparatia facuta poporului roman. Decizia de afisare a unor inscriptii sau de utilizare in spatiul public a unei alte limbi in afara celei nationale de catre cetatenii Romaniei este o decizie gresita , antinationala si total impotriva populatiei romanesti.
  Eu as propune totodata ca detinerea cetateniei romanesti sa fie conditionata de cunoasterea si utilizarea publica a limbii natale (limbii romane).
  Totodata si ocuparea unor functii in aparatul administrativ sau militar sa fie conditionate de detinerea cetateniei si utilizarea limbii romane.

Lasă un răspuns