Urmele de paşi lăsate de Homo Sapiens în Peștera Ciur–Izbuc au peste 36 500 de ani !

În urma ultimelor analize, urmele de paşi lăsate de oamenii preistorici în Peştera Ciur-Izbuc din Bihor – Munţii Apuseni sunt printre cele mai vechi de acest fel din Europa şi poate chiar din lume, spun cercetătorii. Mai vechi decât acestea sunt urmele Omului de Neanderthal din Peștera Vârtop – Munții Apuseni, ce au peste 62.000 de ani.

Urmele din Peştera Ciur-Izbuc au fost descoperite în 1965 şi iniţial fuseseră atribuite unei familii (bărbat, femeie şi copil) care ar fi trăit aici în urmă cu 10.000-15.000 de ani. Date recente sugerează însă că ele sunt cu mult mai vechi. „Două oase de urs de peşteră (Ursus Spelaeus) găsite chiar sub aceste urme, prinse în podeaua calcitică a peșterii, au fost datate cu carbon radioactiv şi datează de acum 36.5000 de ani”, declară antropologul David Webb, de la Universitatea Kutztown din Pennsylvania (SUA).

Pentru că nu a fost posibilă asigurarea securității peșterii, turiştii și exploratorii amatori au distrus o mare parte din cele peste 400 de urme descoperite inițial, în prezent mai existând doar 51, urme care indică prezenţa la acestă „promenadă” subterană a unui grup de șase sau șapte indivizi de Homo Sapiens, printre care şi un copil. Ei au intrat în peşteră după ce o inundaţie a depus pe podea un nisip mâlos, astfel urmele paşilor lor au rămas „cimentate” în mâlul întărit și au fost păstrate atâtea milenii. Astfel de urme au mai fost găsite în Europa, dar au o vechime de 33.000 de ani. „Această peșteră, dincolo de valoarea ei de rezervație naturală, trebuie să devină o rezervație, un monument istoric de clasa A, pentru că aici se conservă valori ale patrimoniului preistoric. Aceste urme sunt foarte rar de găsit în România și oriunde în lume”, spune speologul Viorel Lascu, cercetător din cadrul Institutului de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române.

Raportul cercetărilor efectuate a fost publicat pe 7 iulie 2014 în American Journal of Physical Antropology. La acest proiect de cercetare au luat parte şi cercetătorii români Marius Robu, Oana Moldovan, Silviu Constantin, Bogdan Tomus şi Ionel Neag.

Încă o dată se certifică prezența umană multimilenară pe aceste meleaguri de poveste ale țării noastre, cerându-se din partea noastră doar puțină atenție și mai multă aplecare spre cele cu adevărat de valoare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*