
Clădirea Liceului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe a ajuns din nou în proprietatea publică a municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea Consiliului Local Sfântu Gheorghe. UDMR a susținut în permanență (și continuă să susțină) că această clădire a fost renaționalizată de statul român și că în acest caz comunitatea maghiară din România a fost nedreptățită. Situația stă însă cu totul altfel.
În 2012, fostul secretar de stat Marko Attila, membru UDMR, acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea Liceului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Buzău. Ulterior, în noiembrie 2014, Curtea de Apel Ploiești dispus suspendarea condiţionată a executării fiecăreia dintre pedepsele de câte trei ani închisoare aplicate de prima instanţă inculpaţilor Marko Attila Gabor şi Maroşan Tamaş, pe durata unui termen de încercare de cinci ani. UDMR-istul Marko Attila rămânea astfel condamnat definitiv și irevocabil.
După momentul pronunțării sentinței Judecătoriei Buzău, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a informat Vaticanul despre cazul Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, calificând drept „grav faptul că statul român, utilizând justiţia ca unealtă, doreşte să naţionalizeze din nou un imobil al bisericii, al comunităţii”.
În 2012, UDMR a organizat chiar și acțiuni de protest cu zeci de mii de participanți, potrivit unor surse, prin care a instigat comunitatea maghiară din România împotriva magistraților și chiar a statului român. Folosindu-se de preoți și de o propagandă bine pusă la punct, UDMR a încercat cu disperare să influențeze decizia magistraților în acest caz în speranța că UDMR-istul Marko Attila va fi achitat la apel. Instanțele românești au decis însă, definitiv, faptul că în cazul retrocedării clădirii Liceului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe s-a produs o ilegalitate, la care autor a fost și Marko Attila, fost secretar de stat și, ulterior, fost deputat UDMR.
În urma procesului în care a fost condamnat Marko Attila, clădirea Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe a ajuns în proprietatea publică a… municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea… Consiliului Local Sfântu Gheorghe, după cum reiese foarte clar chiar dintr-un document comunicat de Primăria Sfântu Gheorghe la cererea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC). Cu alte cuvinte, contrar celor afirmate de UDMR prin vocea liderilor săi Kelemen Hunor, Antal Arpad și Tamas Sandor, clădirea nu a ajuns în proprietatea statului român ci în proprietatea comunității locale din Sfântu Gheorghe, controlată politic și economic chiar de către UDMR.
De altfel, încă din 2012 prefectul județului Covasna de la acea dată, dr. Codrin Munteanu, a prezentat o serie de documente prin care a arătat că în urmă cu aproape zece ani (de la momentul 2012) Inspectoratul Şcolar Covasna a cerut Prefecturii să verifice legalitatea retrocedării clădirii către Eparhia Reformată, iar ulterior Tribunalul a anulat hotărârea Consiliului Local pe motiv că, potrivit extrasului CF, proprietarul este Colegiul „Szekely Miko”.
„Litigiul este între Eparhia Reformată şi Colegiul Szekely Miko, prin urmare indiferent de sentinţă există doar două soluţii posibile – să ajungă la una sau la alta şi nicidecum la statul român (…) Deci, acuzaţia privind renaţionalizarea clădirii este nefondată. Clădirea nu va fi luată în spate de nimeni şi dusă la Bucureşti şi nici nu va intra în proprietatea statului român”, a declarat Codrin Munteanu.
Prefectul a precizat că s-a simţit dator să abordeze acest subiect şi să clarifice lucrurile cu actele pe masă pentru a detensiona situaţia şi a preveni crearea unei atmosfere de „ostilitate” faţă de statul român.
„Fac aceste precizări pentru că am observat că de ceva timp sunt proteste în faţa Colegiului Szekely Miko şi se transmit mesaje neconforme cu realitatea de fapt şi de drept (…) Nu pun în discuţie sentinţa, nu fac polemică, vreau să mă refer strict la statutul juridic al clădirii şi să pun apă curată în pahar cu un sigur scop – de a preveni tensiunile. Acest lucru intră în atribuţiile prefectului ca reprezentant al Guvernului în teritoriu (…) Acuzaţia că statul naţionalizează nu e reală (…) şi ca prefect nu pot să las să se propage teza falsă că imobilul va intra în proprietatea statului (…) Se poate protesta, dar nu faţă de statul român (…) Repet, am abordat acest subiect pentru ca să nu existe tensiuni în rândul populaţiei şi ostilitate faţă de statul român”, a spus prefectul, potrivit căruia orice „insistenţă’ pe această temă reprezintă după părerea sa o „speculaţie emoţional-sentimentală”.
În ciuda faptul că imobilul este acum în proprietatea publică a municipiului Sfântu Gheorghe, deci a comunității locale din Sfântu Gheorghe, și în administrarea Liceului Teoretic Szekely Miko și a Liceului Teologic Reformat Sfântu Gheorghe, cele două instituții de învățământ care funcționează în imobil, UDMR continuă să transmită minciuni Statelor Unite și UE cu privire la aceast caz.
În urma acestei condamnări și a implicării lui în alt dosar cu mize imobiliare, Marko Attila a fugit în Ungaria și este cătut prin Interpol. Primăria Sfântu Gheorghe nu mai plătește Eparhiei Reformate din Ardeal chirie pentru funcționarea celor două unități școlare iar astfel bugetul public al municipiului Sfântu Gheorghe nu mai este jefuit!
Minciunile UDMR continuă, însă…
Lasă un răspuns