
Când o să scape situația de sub control, probabil o să anunțe organizarea unei „loterii”! O loterie de soluționare a revendicărilor salariale pentru desemnarea următoarei categorii profesionale care va beneficia de mărirea lefurilor… Iar dacă vor ieși, la egalitate, mai multe segmente profesionale, se va mai organiza o loterie a loteriei! Și încă una, până va fi desemnat cel ales de ei. Și impus prin mascarada unui populism transformat în spirală de dezagregare a stabilității bugetare.
Și chiar dacă pare că întreaga guvernare pontist-gropistă este o accidentală albă-neagra cu impresie de „loz în plic”, licențiat într-un soi de postsocialism, în care elementul central este reprezentat de cel ce desface „propunerile” (recte, măririle pentru parlamentari, șefii de cj și primari, „asistentele” de primari, polițiștii, militarii), în fapt, suntem în fața unei acțiuni bine planificate de destabilizare a României, inclusiv prin forțarea unui derapaj major la nivelul deficitului bugetar. Suntem în fața unei posibile „grecizări” a structurilor macroeconomice și financiar-bugetare.
De aceea, mărirea semnificativă a salariilor medicilor nu reprezintă doar o deschidere a cutiei Pandorei… Ar fi prea simplu… Suntem, de fapt, în fața unei dezagregări, pilon cu pilon, a societății românești, realizată prin vârful de burghiu al unei spirale de „soluționare” a revendicărilor bugetarilor, mascată printr-un populism în care finanțele țării sunt făcute svaițer.
Prin forcepsul reprezentat de „legea salarizării” s-a retezat deja orice conexiune între salarizarea din mediul privat și cea de la stat. Iar acum se taie felii și „unitarul” din sistemul bugetar. Cu mesajul general că primii nu au primit pentru că nu merită (deh, sunt privați, iar guvernanții niște socialiști-populiști!), iar bugetarii primesc doar dacă se aliniază cuminți și își așteaptă rândul. Rândul la mărire pe baza noului criteriu de calcul al salarizării la stat, sistemul „deocamdată doar pentru unii”…
Iar, aparent, guvernanții lucrează „curat”. Nu măresc salariile fără a ne asigura că au resurse. În cazul medicilor, majorarea salarilor ar părea sustenabilă și prin legalizarea unei „co-plăți”. Șpaga legalizată, care ar urma să fie împărțită între medic și stat! O co-plată reprezentată de impozitarea șpăgilor legalizate. De aceea, nu a fost surprinzătoare alinierea Colegiului Medicilor la inițiativa acestei legalizării a șperțului, chiar dacă medicii s-au arătat indignați de acest sistem de înjosire. Și de uniformizare în singurul sistem UNITAR al țării asigurat de guvernanți: procesul de înjosire…
Evident, totul este făcut în așa fel încât să rupă fragilul, dar încăpățânatul echilibru mioritic. Căci, în loc să aloce doar unora majorări de 25 la sută, ar fi trebuit alocate majorări de cinci procente tuturor celor ce se ridică acum (dar nu de capul lor, ci la indicațiile de „reacțiune” date de liderii de sindicat) nedreptățiți de brusca „privilegiere” a medicilor…
Salariile medicilor vor fi majorate dară cu 25 la sută sub justificarea că „pleacă din țară”. Dar oare riscam să ne plece și demnitarii ori parlamentarii, de le-au fost crescute lefurile și indemnizațiile cu 300 și, respectiv, 200 la sută?! Iar dacă la rectificarea bugetară s-a tăiat zdravăn de la ministerul Sănătății, acum s-au găsit bani… Explicația oficială ar fi aceea că mărirea salariilor medicilor este posibilă grație implementării cardului de sănătate. Or, dacă este așa simplu, se pot implementa carduri similare și pentru învățământ. Eventual, vizate „PSD” la loteria finală, „Alegerile”, iar dacă nu transformate, în tichete de subzistență!
Ori, și mai eficient, se pot legaliza șpăgile „sectoriale”, „intersectoriale” și „transprofesionale”!
Iar dacă medicul va avea voie să ia legal șpagă, desigur, în condițiile în care pacientul va fi mulțumit de serviciile primite (mențiune guvernamentală!), returnând statului o parte din „co-plată”, ca impozit pe șpert, același drept să-l aibă și polițiștii, profesorii, primarul (dacă umil cetateanul este mulțumit de țidula primită), judecătorii, vameșii. Atunci să vezi bani din „co-plăți” și supraplin bugetar!
Lasă un răspuns