Legionarismul – o ipostază a românismului!

Un adevăr istoric pe care nu-l putem ignora oricâte „legi” s-ar da: „Jumătate din țara asta a fost în legiune, în Mișcarea Legionară, într-un fel sau altul! Trebuie să ținem seama de lucrul acesta!”.

Această declarație surprinde esența problemei legionare: orice discuție asupra „fenomenului legionar” de aici trebuie să plece și aici trebuie să se întoarcă: la faptul că adeziunea poporului român, a societății românești, la Mișcarea Legionară a fost fără egal de mare și de autentică! Nicio idee politică nu a avut o „audiență” în mase mai mare decât Mișcarea Legionară… Jumătate din „această Țară” a fost legionară în perioada 1930-1945! (Vezi Claudia Buruiană, Sentimente și idei, în Omagiu istoricului Stelian Neagoe, pag. 280 …)

Declarația aceasta aparține unui evreu comunist, Lothar Rădăceanu, și este rostită într-un conclav comunist, imediat după război, într-o ședință a Comitetului Central al Partidului Comunist din România. Adică este vorba de un adevăr, de o apreciere venită din partea adversarilor politici cei mai înverșunați, care nu aveau niciun interes să „umfle cifrele”!

Admiratorii lui Corneliu Zelea Codreanu, subliniind idealismul pur al acestui mare profet al zilelor noastre, se cuvine să insiste pe faptul că poporul român, în quasi totalitatea sa, și-a însușit mesajul și ideile Căpitanului!

Da! Nimeni nu-i profet în țara sa, se zice! Cu înțelesul că mesajul profetului nu este înțeles, nu este agreat de cei din mijlocul cărora s-a ridicat profetul! Profetul care deseori este alungat dintre ai săi, martirizat chiar!

Să ne lăudăm că dintre noi s-a fost născut un exemplar uman atât de excepțional cum a fost Căpitanul. Nu sunt multe popoarele care au odrăslit personalități comparabile cu Căpitanul nostru! Dar marea performanță a românilor nu este aceasta! Drept care nu mă deranjează cu nimic încercările unor nevoiași ai minții și ai sufletului de a demonstra că Corneliu Zelea Codreanu nu ar fi avut rădăcini pur românești! Căci lucrul care-mi dă satisfacția maximă mie, ca român, este faptul că românii, de la vlădică la opincă, au înțeles mesajul Căpitanului, l-au înțeles și și l-au însușit cu toată dăruirea! Cu toată abnegația! Cu o disponibilitate unică în lumea modernă de a se sacrifica pentru Căpitan și ideile sale!

De aici trebuie pornit ca să înțelegem infamia celor care au uneltit de-a lungul anilor împotriva Mișcării Legionare! Au uneltit de fapt împotriva Neamului Românesc, împotriva celei mai faste ipostaze a românismului: legionarii!

2 răspunsuri la “Legionarismul – o ipostază a românismului!”

 1. carmen spune:

  Corect!
  Cine doreste oare sa avem amnezia trecului istoric,a neamului si dezradacinarea noastra ca natiune..disolutia si raspandirea noastra in cele patru zari?
  Cine doreste distrugerea continuitatii si a iubirii pamantului in care te nasti,traiesti si mori?
  Cine uraste visceral acest popor,de trebuie sa trecem prin toate furcile caudine,imperii cu interese meschine,ca noi ca romani sa nu mai avem patriotism si sa de cedam cu nonsalanta suveranitatea atat teritoriala cat si spirituala,pentru a ne cizela in curentul stupid si decadent vestic sau de oriunde…
  CINE?
  ASTEPT RASPUNS…

Lasă un răspuns