Marko Bela aprinde chibritul autonomiei vorbind de 15 martie 1990!

Premierul Ungariei este în criză de idei de când este prieten cu Vladimir Putin şi bea ceaiul cu Dimitri Medvedev la reuniuni internaţionale. În loc să se ocupe de problemele Ungariei şi ungurilor din ţara lui, care se prăbuşeşte economic şi începe să semene cu un bantustan totalitar instigă la violenţe în Ardeal. Nu i-a fost de ajuns lui Viktor Orban să posteze pe Facebook la Tuşnad că în „Transilvania e acasă” şi poze cu insigne şi steaguri cu Ţinutul Secuiesc, că iată revine şi îşi pune slugile politice să instige pentru autonomia Ardealului. Mai întâi ambasadorul Ungariei la Bucureşti oferă un interviu penal în România Liberă, în care cere autonomia etncilor maghiari.

Ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, consideră că în relațiile româno-ungare sunt lucruri mai importante de rezolvat decât cele cu fotografiile postate pe ­Facebook de premierul Viktor Orban, adică autonomia maghiarilor. În ce privește autonomia Ținutului Secuiesc, ambasadorul ungar crede că aceasta va avea loc atunci când maghiarii de acolo „se vor purta ca niște oameni autonomi”. Şi ca să nu fie mai prejos, liderul UDMR, poetul fără nicio valoare literară Marko Bela vorbeşte de funie în casa spânzuratului. “Aceste tensiuni îmi amintesc de anii ’90. Totuşi, suntem în anul 2015, când în mod foarte firesc ar trebui să existe un dialog pe orice tema, oricât de delicată ar fi considerată de unii acea tema. Nici România, nici Ungaria nu au în acest moment interesul unor controverse sau interesul unor tensiuni între cele doua ţări”. Marko Bela consideră normal să se vorbească despre autonomia maghiarilor din Ardeal.

Partea română a reacţionat de formă, foarte bleg, chemând ambasadorul Ungariei la consultări, prilej pentru Budapesta ca să-l cheme pe cel român din capitala Ungariei şi să fie umilit de către partea maghiară. Este evident că asistăm la o provocare a regimului dictatorial Viktor Orban, care încearcă să-şi acopere eşecul intern cu instigări la autonomie a maghiarilor din Transilvania. Prietenul lui Putin, premierul ungur pescuieşte autonomia în ape tulburi într-un moment geopolitic delicat. Viktor Orban îşi permite să fie dur şi datorită lipsei de autoritate a conducătorilor statului român. Klaus Iohannis e mai mult în delegaţii de lux şi concedii la mare, ca să-şi etaleze soţia costumul marca designerul Ciucu, iar serviciile noastre secrete sunt preocupate de a face poliţie politică, urmărind cei câţiva bătrâni nostalgici legionari pe la parastase şi pe cei care citesc pe Radu Gyr sau Petre Ţuţea, pe baza Legii antinaţionale şi antidemocratice 217/2015.

Cu astfel de organe ce caută ce citesc patrioţii la bibliotecă şi în coliva de la parastase e clar şi evident că Viktor Orban face ce vrea în Ardeal, ca într-un sat fără câini, iar Marko Bela ameninţă cu un nou 15 marite 1990. Ca să anuleze Trianonul, Viktor Orban are nevoie de Vladimir Putin pentru a crea tensiuni în Europa centrală ca să obţină Ungaria o parte din Transilvania ca-n 1940. Numai să nu se bazeze Viktor Orban prea mult pe slăbiciunea penală, inconştientă şi coruptă a clasei politice româneşti preocupate să bage oameni nevinovaţi la puşcărie că-l citesc pe Mircea Vulcănescu sau Mircea Eliade, poporul român le va da o replică dură la fel ca în 15 martie 1990. Atunci românii în frunte cu Mihăilă Cofariu s-au mobilizat exemplar şi le-a oferit o lecţie directă pe spinarea îndoită de iredentişti maghiari. Să te joci astăzi ca Marko Bela cu chibritul în butoiul de pulbere al Ardealului românesc e dovadă de inconştienţă. Prietenia cu Putin nu e alibi pentru prostie la Viktor Orban şi Marko Bela. Oricum pe zi ce trece Viktor Orban se aseamănă cu Miklos Horthy şi pare că vrea să sfârşească FIDESZ-ul său ca Partidul Crucilor cu Săgeți (Nyilaskeresztes sau Nyilas-Keresztes Párt).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*