Forumul Social de Activism Roșia Montană (cea mai mare întâlnire a societății civile din România)

Forumul Social Activist Roșia Montană revine și în acest an în atenția tuturor ca spațiul de stimulare a dezbaterilor, discuțiilor și punere în comun a instrumentelor de acțiune colectivă. Forumul aduce împreună o largă diversitate a ideilor și activiștilor din lumea întreagă fiind în mod special axat pe mișcări care luptă împotriva minelor toxice, în carieră deschisă. Forumul se desfășoară simultan cu ediția aniversară a FânFest, festivalul Campaniei Salvați Roșia Montană.

Invitații speciali ai acestei ediții vin din țări precum Columbia, Grecia, Germania, Franța și Peru. Luptele lor pentru dreptate socială și un mediu sănătos au inspirat milioane de oameni din lumea întreagă.

Îi vom avea alături pe Nancy Fuente și Juan Vargas din partea comunităților din Cajamarca, Peru, ce se opun planurilor de extindere a minei Yanacocha, una dintre cele mari exploatări de aur din lume. La sfârșitul anului 2014, peste 20 la sută din suprafața statului Peru era concesionată companiilor miniere. Opoziția față de mineritul la suprafață a cunoscut cote dramatice, starea de urgență fiind declarată în repetate rânduri în urma ciocnirilor violente dintre localnici și poliție. În același timp, președintele Ollanta Humala continuă politica de susținere a companiilor miniere, în ciuda promisiunilor făcute în timpul campaniei electorale pentru o reglementare crescută a industriei extractive. Mai mult, a fost aprobat un set de măsuri care slăbesc prevederile legale de mediu și criminalizează protestele. Mișcarea împotriva minei Yanacocha și mai nou împotriva proiectului Conga a dus în atenția tuturor presiunile pe care compania minieră Newmont le pune asupra familiei Maximei Acuna pentru a-și ceda proprietatea sau poveștile înfiorătoare ale Părintelui Marco și aliațiilor săi, unii dintre ei torturați sau uciși. În cadrul festivalului va putea fi vizionat și documentarul Devil Operation care descrie aceste grele încercări pentru opoziția locală, proiecție ce va fi urmată de o sesiune de întrebări cu invitații din Peru.

Ricardo Abdahllah va expune principala amenințare asupra pădurii amazoniene din Columbia – mineritul. Invitatul prezintă povestea a două comunități din Columbia, din ultimii cinci ani, care au reușit să forțeze retragerea unor companii miniere multinaționale prin referendum. Amazonul este considerat a fi foarte bogat inclusiv în resurse minerale. Ca urmare, guvernele acordă adesea stimulente fiscale pentru proiecte industriale la scară largă, cu scopul de a stimula dezvoltarea, în detrimentul comunităților locale.

Din Grecia, Maria Kadoglou de la Hellenic Mining Watch va prezenta acțiunile comunităților din Halkidiki împotriva proiectului minier Skouries. Locuitorii din peninsulă se împotrivesc demarării proiectelor miniere deținute de Eldorado Gold, aceeași companie care are și proiecte în România la Certej, Băița Crăciunești, Deva-Muncel și Brad. Protestele celor din Halkidiki s-au amplificat în ultimii ani, până la ocuparea sediilor autorităţilor din localitate. Au urmat represalii, arestări şi intimidări ale forţelor de ordine, dar şi o intensificare a opoziţiei, proteste semnificative fiind organizate în capitala regională Salonic.

Collectif Stopmines 23 reunește lupta comunităților franceze împotriva proiectelor miniere aurifere din Creuse. Membri ai colectivului vor fi prezenți pentru a povesti despre modul cum se organizează pentru a spune un NU hotărât exploatării aurului. În 2012, guvernul din Franța a acordat noi permise de explorare a zăcămintelor aurifere ceea ce i-a nemulțumit pe numeroși locuitori ai regiunii franceze.

Johanna Finkle și Michael Reckordt de la Stop Mad Mining, din Germania, ne vor vorbi de consumul de minerale din zone de conflict în Europa în contextul Anului European pentru Dezvoltare. În 2013 UE a importat telefoane mobile, laptop-uri, circuite electronice și bijuterii de aur în valoare de 72,8 miliarde €. Toate aceste produse conțin minerale. De la cupru, wolfram, tantal sau aur, toate aceste minerale pot proveni din zone de conflict, finanțând grupări paramilitare. Dincolo de finanțarea directă a conflictelor, mineritul este o industrie poluantă, iar discuția despre cum putem reduce consumul în Europa devine una foarte importantă.

La FânFest vor participa și doi reprezentanți ai Inițiativei Cetățenești Europeane Independente STOP TTIP, Stephanie Roth și Karl Bar care vor prezenta riscurile semnării TTIP între UE și SUA. TTIP impune noi norme în majoritatea ariilor de interes public – de la sănătate, la agricultură, hrană și mediu. Dacă TTIP intră în vigoare posibilitatea de a renunța la acest acord impus este practic nulă iar consecințele sunt imposibil de estimat. Protecția mediului, a serviciilor publice de sănătate sau educație, integritatea statului de drept sunt primele care vor avea de suferit prin TTIP – guvernele pierzând libertatea de a da legi în interesul cetățenilor. Cazul Roșia Montană, prin arbitrajul declanșat de RMGC vara aceasta este emblematic și stabilește un precedent periculos de care corporațiile se vor folosi în viitor.

Alături de invitații internaționali enumerați mai sus, vă așteptăm la următoarele ateliere susținute de reprezentanți ai organizațiilor civice din România:

I. Campanii și mișcări sociale

– Sebeș fără formaldehidă | Radu Cernuta și Prima Natura

– Gazele de șist în România – Istoric al luptei în justiție | Oana Poenaru – Salvați Bucureștiul

– Viitorul fără cărbune | Alin Tănase, Mihai Stoica, Alina Bogdan și Marina Barbălată – Bankwatch, 2Celsius și Greenpeace

– Pericolul de la Roșia Montană extins în toată Transilvania| Roxana Pencea și Tudor Brădățan – Mining Watch România

– Acapararea terenurilor agricole în România | Ramona Duminicioiu – Asociația Eco Ruralis

– Cum ne protejăm pădurile | Marina Barbalată, Octavian Berceanu, Alina Bogdan și Hans Hedrich

– Campanii, proteste și mișcări sociale de succes | Oana Băloi

– Strategia Zero Deșeuri | Zero Waste România

– Drepturile Naturii | Alexandra Postelnicu – Pachamama

II. Noi începuturi

– Adoptă o casă la Roșia Montană | Ștefan Bâlici – ARA

– Super – rețeaua: grijă față de oameni, față de pământ, construcții naturale| Ina Curic, Sabin Mureșan – Semințe de fericire

– Ecoturism la Roșia Montană| Bogdan Papuc –  Asociația de Ecoturism România

III. Abilități și instrumente pentru cetățeni activi

– Dedesubturile celor mai mari afaceri cu păduri – tehnici de investigație | Rise Project

– Povești din Casa Jurnalistului| Oana Moisil și Matei Bărbulescu

– Societatea civilă în acțiune | Claudia Apostol și Tudor Bradățan, platforma de-clic

– Cum ne gospodărim urbea?| Funky Citizens

– Jurnalism Comunitar pentru Solidaritate Socială – StReEt | Andra Camelia Cordoș și Andreea Firăstrăeru – GO Free

– Hărți și instrumente digitale pentru activiști| Alexandru Florin Badiță

– Semințele tradiționale – cum salvăm agrobiodiversitatea? | Paula Dragomir – Asociația Eco Ruralis și Ina Curic – Semințe de Fericire

– Troc ONG | Oana Mondoc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*