STUDIU al Centrului Canadian pentru Politici Alternative: companiile canadiene abuzează tratatele de investiții și hărțuiesc guvernele pentru a renunța la măsurile de protecția mediului

Investitorii canadieni au exploatat un mecanism controversat în tratatele internaționale de investiții pentru a contesta reglementări de interes public în 24 de țări diferite, potrivit unui studiu publicat pe 5 august de Centrul Canadian pentru Politici Alternative (CJAP).

Raportul semnat de Hadrian Mertins-Kirkwood, cercetător pe probleme de comerț și de investiții, documentează 55 de cazuri cunoscute în care investitorii canadieni, folosind mecanismul de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat (ISDS) au dat în judecată guvernele străine în tribunale comerciale internaționale. S-a constat că ISDS a fost utilizat în majoritatea covârșitoare a cazurilor pentru a contesta gestionarea resurselor și a măsurilor de protecție a mediului în țările în curs de dezvoltare.

Studiul apare în contextul în care o nouă cerere de arbitraj între investitori și stat a fost depusă la Banca Mondială pe 30 iulie de către firma canadiană Gabriel Resources Ltd. Compania pretinde că întârzierile suferite de controversatul proiect minier Roșia Montană au încălcat obligațiile guvernului prevăzute în tratatul de investiții.

„ISDS ar trebui să protejeze investitorii străini de acțiuni guvernamentale arbitrare, dar, în practică, este utilizat de corporații multinaționale pentru a intimida guverne democratice să se retragă din acțiunile întreprinse de acestea în interesul public”, spune Mertins-Kirkwood. „Companiile canadiene, în special cele miniere, se numără printre cele mai abuzive din lume, atunci când vine vorba de ISDS.”

Printre concluziile studiului:

■ 62 la sută din cele 55 de cazuri care implică ISDS sunt în sectoare de resurse sau de energie. Începând cu anul 2006, chiar 78 la sută dintre cazuri au fost în aceste industrii.

■ 58 la sută din cazuri contesta măsurile de gestionare a resurselor sau de protecție a mediului luate de guverne. Începând cu anul 2006, proporția este de 72 la sută.

■ 56 la sută din cazuri au fost deschise împotriva țărilor în curs de dezvoltare, în special în America de Sud și Centrală. Începând cu anul 2006, proporția este de 72 la sută.

■ Investitorii canadieni au câștigat (sau au obținut un aranjament favorabil) în doar patru dintre cele 28 cazuri încheiate, adică o rată „de succes” de doar 14 la sută. Deasemenea, între aceste cazuri nu s-a numărat niciunul în care investitori stabiliți în Canada să invoce un tratat de investiții canadian.

■ 17 cazuri ISDS care implică investitorii canadieni sunt încă în curs de desfășurare.

Guvernul federal susține că a urmărit în mod susținut semnarea de noi tratate de investiții care conțin ISDS în scopul de a oferi „un climat transparent și predictibil pentru investitorii canadieni în străinătate”. Cu toate acestea, studiul constată că nu este deloc evident că beneficiile presupuse ale acestor tratate pentru investitorii canadieni sunt mai mari decât costurile sociale, politice și economice dovedite suportate de ISDS în Canada și în străinătate.

Din cele 55 de cazuri identificate in studiu, doar patru au dus la un rezultat favorabil pentru investitorul canadian. În comparație, Canada a pierdut aproape jumătate din cazurile ISDS cu care s-a confruntat din partea investitorilor străini și a fost presată să retragă reglementări importante în sectoare ca sănătatea publică sau protecția mediului ca urmare a acestor pierderi.

„Tratatele de investiții au compromis democrația canadiană și spațiul de politică democratică de tranzacționare. Per ansamblu și dovedit istoric, aceste tratate nu au creat un mediu de investiții „transparent și previzibil pentru investitorii canadieni”, spune Mertins-Kirkwood. „Având în vedere aceste costuri ridicate și beneficiile slabe, dovezile nu sprijină extinderea continuă și intensificarea tratatelor de investiții canadiene, sau includerea de mecanisme ISDS în acordurile de comerț liber schimb, cum ar fi CETA și TPP.”

***

Studiul poate fi citit integral aici: https://www.policyalternatives.ca/publications/reports/losing-proposition

Inițiativa Cetățenească Europeană independentă „STOP TTIP” este o coaliție europeană de peste 500 de organizații ale societăţii civile ce își propune să atragă atenția instituțiilor europene asupra Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) și asupra Acordului Economic și Comercial UE-Canada (CETA). O petiție europeană, asumată în prezent de peste 2,4 milioane de europeni, cere oprirea negocierilor pentru semnarea acestor tratate ce sunt văzute drept un pericol pentru democrație, drepturi sociale și mediu. În România petiția poate fi semnată pe www.de-clic.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*