Orțenii în sărbătoare!

Ziua de 22 iulie a fost prilej de mare sărbătoare în Ţara Codrului, Hramul Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din Ciutruci, Oarţa de Sus, a adunat câteva sute de credincioşi din cele trei judeţe limitrofe: Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Serviciul religios, oficiat de un sobor de peste 30 de preoţi, a fost condus de I.P.S Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, fiu al satului Oarţa de Sus, împreună cu P.S. Macarie Drăgoi, Episcopul Ortodox al Europei de Nord. Prezenţa celor doi înalţi ierarhi a conferit un caracter special liturghiei, iar cuvintele de învăţătură au fost primite cu mult respect de cei prezenți. Cu acest prilej a fost sfinţită şi o troiţă ridicată de locuitorii comunei Bicaz şi un nou altar de vară, oferit mănăstirii prin grija primarului comunei Oarţa de Jos, prof. Bogdan Pop. Acelaşi harnic primar a oferit tuturor participanţilor o agapă creştinească.

Mulţimea de oameni s-a deplasat apoi în „Poiană”, lângă şoseaua Oarţa de Sus – Bicaz, unde au avut loc manifestări culturale organizate de către Primăria comunei Oarţa de Jos, Parohia Ortodoxă Română Oarţa de Sus şi Muzeul satului codrenesc din Oarţa de Sus: „Cununa la seceriş”, Lansarea cărţii „Poveşti din Ţara Codrului”, vol. II, autor prof. Traian Rus şi un spectacol folcloric codrenesc.

Obiceiul „Cununa la seceriş”, model tradiţional dispărut, a fost „recuperat” cu aportul grupului folcloric de la Aluniş, jud. Sălaj, condus de prof. Maria Croitoru, al localnicilor şi a celor veniţi de dincolo de Codru, de la Cuţa şi Soconzel, jud. Satu Mare, sub conducerea Malvinei Madar Iederan. A contribuit substanţial şi cunoscutul rapsod al Ţării Codrului Radu Ciordaş, respectându-se în detaliu fiecare element. S-a binecuvântat holda, s-a „târguit” plata, s-a cosit, s-au legat snopi, s-au făcut cruci şi cununi, s-au horit vechile doine ale secerii, totul încheindu-se cu un „danţ” codrenesc pe ţarină.

Programul folcloric, care a încheiat manifestările culturale, a ţinut până târziu în seară şi a adus pe scenă ansambluri, echipe de dansuri (Băiţa de sub Codru, Urmeniş, Asuaju de Sus), grupuri folclorice, interpreţi de folclor, „vedetele” fiind Radu Ciordaş, Malvina Madar Iederan , Rodica Pop Seling.

A fost o zi minunată, de rugăciune în primul rând, o zi în care codrenii s-au întâlnit atât cu Dumnezeu cât şi cu etosul curat şi profund, ascuns într-un nebănuit colţ de rai românesc.

A consemnat Traian Rus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*