Primim la redacție: Un cadou regesc pentru cetățeanul maghiar Andrea Varga!

Reprezentanta Comisiei Europene, cetăţeanul maghiar Andrea Varga, reprezentanta ordinului Premonstratens în procesul cu autorităţile din România, revendicând dreptul de proprietate asupra staţiunii Băile Felix şi asupra Liceului Mihai Eminescu a primit un cadou regesc de la reprezentanta Comisiei Europene în România.

În 2009-2010, reprezentanta Comisiei Europene a expus, la sediul din Bucureşti, o expoziţie de fotografie a d-nei Varga despre comunism. Expoziţia nu cuprindea fotografii făcute de d-na Varga, ci doar fotografii preluate, fotocopiate de aceasta din diferite surse, fără pretenţii de valoare artistică.

Conform datelor publicate de Comisia Europeană, pentru efortul de a fi fotocopiat („xeroxat” în limbaj popular) acele fotografii, d-na Varga a fost recompensată de către Reprezentanta Comisiei Europene cu „modestă” sumă de 53 000 euro.

Din discuţiile pe care le-am purtat cu un fotograf care a avut de curând o expoziţie de fotografie la o prestigioasă instituţie culturală din Bucureşti, un onorariu potrivit pentru un fotograf care expune ar fi în jur de 2000 euro, cu un maxim absolut de 4000 euro. Aceste valori pot fi verificate cu uşurinţă şi de dvs. prin discuţii cu persoane din lumea fotografiei sau solicitând instituţiilor publice care organizează expoziţii de fotografie informaţii despre onorările plătite fotografilor.

În baza legii privind accesul la informaţii de interes public, am solicitat astfel de informaţii Institutului Român pentru Studierea Crimelor Comunismului (aceştia au fost co- organizatorii unei expoziţii despre comunism a d-nei Varga, împreună cu ICR, MAE, diferite ambasade!): onorariul plătit d-nei Varga de către Institutul Român pentru Studierea Crimelor Comunismului pentru dreptul de a comunica public expoziţia a fost de 16 100 ron (3500 eur). Pentru a confirma din mai multe surse sumele practicate pe piaţa expoziţiilor de fotografie am trimis solicitări şi altor instituţii (ICR, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Ţăranului) care au găzduit expoziţii.

Aceste sume pun un mare semn de întrebare asupra onorariului regesc pe care Reprezentanta Comisiei Europene l-a plătit d-nei Varga. Onorariul plătit este de 27 ori mai mare decât suma considerată că fiind firească de către sursa mea şi de 15 ori mai mare decât suma plătită de IICCMER aceluiaşi autor pentru o altă expoziţie despre comunism.

Semnul de întrebare este cu atât mai mare cu cât valoarea expoziţiei dar şi onorariul plătit d-nei Varga au fost contestate şi de către alte persoane.

Așteptăm eventuale clarificări!

Radu Constantinescu

4 Responses to Primim la redacție: Un cadou regesc pentru cetățeanul maghiar Andrea Varga!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *