Cu un picior în groapă și unul în ceardaș?

Când, în urmă cu mai bine de un an, Victor Ponta se angaja în fața UDMR-ului să creeze în cadrul televiziunii publice un post cu emisie non-stop în limba maghiară, nimeni nu se gândea că planurile sale vor fi date peste cap de noua miliție fiscală! Pentru că strecurarea unui canal cu emisie non-stop în limba maghiară, ca post nou-înființat, sau, cel mai probabil, prin „conversia” și cumularea în limba iepelor de pustă a unor pachete din programele stațiilor locale ale Televiziunii Române, TVR Cluj și TVR Târgu Mureș, părea o treabă relativ ușor de realizat la umbra unui mastodont cu șapte posturi!

Acum însă, în urma blocării conturilor TVR de către ANAF, televiziunea publică trebuie să-ți restrângă masiv cheltuielile. A anunțat deja că renunță la TVR News, dar povara celorlalte canale (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional, TVR Moldova şi TVR HD) va trebui cărată între propririle ANAF-ului și încasările bugetare. Și, aparent, nu ar mai avea de unde să investească într-un canal pre limba de iută dorită de bacsi Ponta. Dar numai aparent, pentru că șocul financiar pe care îl aplică acum miliția fiscului TVR-ului ar putea conduce exact la îndeplinirea punctelor din memorandumul guvernanților de pustă.

De aceea, chiar dacă pozează în apărător al intereselor societății civile, instigarea venită dinspre Valentin Juncan, care le cere public românilor să nu mai achite abonamentul TV, nu este nicidecum corectă. În primul rând, pentru că vine din partea unui membru CNA care ar trebui să fie echidistant față de toate televiziunile. Apoi, Valentin Jucan nu este la prima „abatere”. Cu doar câteva luni în urmă a promovat un proiect de subvenționare a televiziunilor private pe seama colectării de către CNA a cinci procente din câștigurile „cabliștilor”. Sub motivația puerilă că, fără posturile tv, cabliștii nu ar avea obiectul muncii. Deși, reciproca este la fel valabilă, pentru că oare ce ar face o televiziune cu pachetul său de emisii dacă nu ar avea cum să ajungă la telespectatori, nu?!

Or, proiectul de jecmănire al cabliștilor capătă acum o altă dimensiune, mai ales dacă îl corelăm cu ultima inițiativă lansată de membrul CNA, boicotarea televiziunii publice. Pe care o aplică și manipulator, susținând că banii din abonamentele TV se duc pe achiziții de mașini! Chiar dacă este evident că, în situația unei propriri ANAF, toți banii care intră în conturile televiziunii publice se vor duce automat în acoperirea datoriilor la buget.

Astfel, deși TVR este la propriu cu un picior în groapă (sau poate tocmai de aceea!), Valentin Jucan cere societății să refuze să mai plătească abonamentul TV. Solicitarea lui a fost făcută în cadrul unui protest în fața studioului teritorial din Cluj-Napoca, iar scopul real al acțiunii nu este greu de deslușit dacă ținem cont de restul „solicitărilor”, printre care, strecurată, și asigurarea de către conducerea TVR a „independenței studiurilor teritoriale”.

Și nu pare, mai ales că vorbind de un membru CNA care are habar, ca întreg Consiliu de altfel, de dorințele UDMR de a i se asigura un post public exclusiv în limba maghiară, că ne aflăm în fața unei nefericite poziționări a lui Valentin Jucan! Pentru că o independență a studiourilor teritoriale nu s-ar reflecta doar la nivel „editorial” (ca structură și limbă de emisie), ci și la formele de finanțare, în lipsa încasărilor din abonamentul public, studiorile teritoriale putând reclama transformarea în posturi comerciale. Mai ales că s-ar putea să aibă și omul potrivit în CNA, nu?!

De aceea, proprirea, chiar și la nivel de exemplu public, a conturilor TVR de către ANAF poate deveni o măsură batută în dunga posturilor locale. Primele sacrificate și reconvertite în spritul angajamentelor lui Ponta față de maghiarimea politică.

Și chiar dacă nu mai este de multă vreme o televiziune la sufletul nostru, dar asta strict din cauza calității producțiilor editoriale, TVR, ca televiziune publică, nu ar trebui totuși lasată la îndemâna „judecăților” de sub cozorul noii miliții economice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*