Democrația și dictatura corupților din PE!

Am asistat în Parlamentul European la un spectacol unic: Guy Verhofstadt a ținut o lecție de democrație primu-ministrului grec, Tsipras. Verhofstadt este unul dintre corifeii PE, adept al procedurii „fast track” pentru aderarea Ucrainei la UE, avocat al sancțiunilor economice împotriva Rusiei, a angajării UE în războiul din Siria etc. etc. Același vajnic promotor al democrației în PE a participat la începutul lui lunii februarie 2014, la Kiev, la protestele de pe Maidan, unde, a ținut discursuri inflamatoare împotriva ordinii de drept din statul ucrainian, de la acea dată. Mai mult, în mai 2014, Verhofstadt prezicea, întrt-un articol scris de domnia sa în „Guardian” că Rusia va ceda presiunii economice, a devalorizării rublei față de dolar, ca o consecință a sancțiunilor economice.

Întrebarea este, vorba poetului: ce îl mână pe dânsul în luptă? Verhofstadt este „Member of the Board of Directors” al companiei Sofina Societe, unde miliardarul belgian Nicholas Boel deține 53,8 la sută din compania care îl plătește cu 130 000 euro anual pentru serviciile de lobby. Sofina Societe, în asociație cu GDF Suez, va profita din plin în urma „privatizării” forțate, de către Troică, a domeniului energetic public al Greciei, privatizare căreia, inițial, PM Tsipras și guvernul Syriza s-au opus. Aceași companie este interesată de exploatarea gazelor de șist din Ucraina, unde Burisma Holdings, deja, a început prospecțiunile geologice în spatele frontului din estul ucrainian. Unul dintre directorii companiei Burisma Holdings este Hunter Biden, fiul vicepreședintelui SUA.

De asemenea, Verhofstadt este membru al bordului director al companiei Exmar, companie specializată în exploatarea și transportul gazelor, companie interesată în exploatarea rezervelor de gaze din apele teritoriale ale Greciei. Din nou, pentru eforturile de lobby, Verhofstadt este compensat cu 60 000 de euro pe an.

Or, cum este posibil ca un membru al Parlamentului European să nu dezvăluie o compensație de 200 000 de euro anual, bani care nu au nimic comun cu spiritul democrației dar, care au, cu totul, de a face cu interesele oligarhiei bancar corporatiste occidentale, cu dictatura economicului asupra politicului în Parlamentul European? Cum este posibil, domnule Schultz, ca un lobbist nedeclarat să fie membru al Parlamentului, atunci când, este de netăgăduit, că domnul Verhofstadt reprezintă interesele oligarhului Nicholas Boel, înaintea intereselor cetățenilor belgieni?!

Felul în care Verhofstadt s-a poziționat în Parlamentul European, în favoarea dictatului neoliberal împotriva Greciei, catalizator al conflictului din Ucraina și promotor al aderării fast track a Ucrainei la UE, favorabil conflictului și a sancțiunilor economice împotriva Rusiei,este, fără doar și poate, poziția dictată de interesele economice ale oligarhiei occidentale pe care domnul Verhofstadt le reprezintă.

În anii 70’, atunci când, o serie de popoare și-au dobândit independența, era clar că lumea nu mai accepta, vechile metode imperialiste de amenințare cu forța și dictat. Kissinger a venit cu o nouă strategie de impunere mascată a imperialismului occidental. Citez: ”the trick in the world now is to use economics to build a world political structure”! Cu alte cuvinte, politica economică și, aș adăuga eu, financiară sunt armele care înlocuiesc cucerirea militară,însă, scopul dominației imperialiste asupra națiunilor a rămas același!

Grecia și dictatul economic susținut de lobbiști ai oligarhiei, gen Verhoftstadt, sunt exemple convingătoare ale noii strategii a vechiului imperialism occidental!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*