Senatorul labă-de-urs

S-a trezit „groful cel țanțoș să-i dea cu bârna nemulțumirii! Că el nu vrea să vadă România pe post de „grădina zoologică a Europei”. Probabil, o vrea enclavă-țarc pentru alte „ființe bipede” (sic!, colega de autonomie lăbărțată). Și a depus o petiție la Mediu contra… urșilor. Că e deranjată maghiarimea politică de populația în creștere a acestora. Și, paradoxal ori nu, sălbăticiunile cu pricina chiar le-ar putea zădărnici proiectele. Păi, vorba aceea: cum să mai taie ei pădurile dacă sunt pline de urși?! Așa că Tanczos Barna cere ministerului de resort reanalizarea situației „locative” a carnivorelor mari, în special a urșilor.

Și mai zice el că Europa și-a bătut joc de noi! Căci, în loc să ne dea cote de lapte, grâne și alte cele, ne trimite toți urșii ei (!) aici pentru a putea să-și extindă ăia mari culturile agricole. Desigur, nu dă ca exemplu nici măcar un metru pătrat de pădure hăcuită aiurea pe continent de ăi civilizați, dar el o aruncă. Ca să-i prindem sensul. Ce, nu pot defrișa ei în continuare, apoi, pe unde ne-au chelit terenurile, să facem noi „culturi”?

Ba, ar putea să facă bani chiar de două ori. În primul rând pe cap de urs împușcat, căci, senatorul UDMR Tanczos Barna (și ce „Senatorul melcilor”, iaca „Senatorul labă de urs”!) cere mărirea cotei de vânătoare a urșilor de la 300 la 1000 de exemplare pe an de „exploatare” ungurească, apoi bani pe metru cub de pădure tăiată. Să nu mai rămână nici vreo „cotă de vânătoare” neexploatată, dar nici palmă de pădure nerasă.

Și-au făcut și calculele… Sunt 10 000 de urși în pădurile noastre, iar noi ne-am angajat în fața UE că vom proteja 6000? Pentru restul, liber la vânătoare! Ce, nu mai Țiriac să „puste” blana ursului din (ne)pădure? De fapt, groful cel țanțoș vrea descentralizarea jivinelor. Să nu mai fie o problemă a ministerului de resort, nici a „părălălogilor” din ong-uri, ci una în care să conteze deciziile autorităților locale. Adică a primarilor UDMR din Harghita și Covasna care au semnat petiția.

Oricum bine că maghiarimea politică se mai teme totuși de ceva! Chiar dacă e vorba de „o specie care și-a depășit demult habitatul natural”. În fond, și maghiarimea politică și-a depășit de și mai mult timp habitatul bunului simț. Și totuși, nu i-am redus ca număr!

În fapt, supărarea lui Tanczos Barna e mai veche și vine din faptul că urșii au dat mai agârț iama în culturile lui de senator! Ălea agricole… De i-au mâncat fiarele știuleții. Ba, așa de hămesite s-au dovedit când au dat de cucuruzul maghiar că nu au lasat nimic în urmă. S-a făcut atunci și comisie, să vadă autoritățile câte boabe au fost risipite din averea senatorului. Și ce importanță are că, pe acolo, era înainte vreme o pădure, pe care a decojit-o Attila – „drujba lui dumnezeu” să-i facă loc de lan de porumb cioclului de urși? Contează doar ceea ce-și dorește acum „groful”, nu?!

Adică îndepărtarea ursului devenit pre limba iepei de pustă „o problemă socială”! Pe care, dacă îl declară „maidanez” și îl lasă pe mâna legiuitorului, în câțiva ani, o să ajungem să vânăm la propriu blana ursului printre cioturile pădurilor de altădată.

Un răspuns la “Senatorul labă-de-urs”

  1. ioan.cotfas@yahoo.com spune:

    Autorul articolului (…) nu stie cum arata traiul celor ce locuiesc in localitatile rurale din harghita.Daca este barbat,sa vina si sa petreaca cel putin 48 de ore,singur,in padurile harghitene(unde nu se exploateaza lemn)ca sa inteleaga atitudinea lui Tantos Bana.Sunt roman,nu iubesc ungurii,dar,de data aceasta trebuie sa recunosc ca senatorul are dreptate,salbaticiunmile distrug recoltele si ataca oamenii,iar unii,care nu sunt din zona,sar in apararea animalelor salbatice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*