Când nu simți românește…

Câteodată stau şi mă întreb cât de naivi şi idealişti pot fi unii tineri basarabeni să creadă că sasul lutheran Klaus Iohannis simte ceva româneşte pentru a urgenta procesul de unificare a României cu Republica Moldova. Am admirat şi susţinut încercarea tinerilor basarabeni de a organiza o mare adunare naţională la Chişinău la începutul lui iulie, în care se cerea unirea Basarabiei cu Patria Mamă. M-au emoţionat miile de tineri cu steaguri tricolore şi feţele vopsite în roşu, galben şi albastru. Am urmărit cu emoţie Marşul lui Ştefan cel Mare prin satele Moldovei cu bătrâni care îi primeau cu pâine şi sare, precum şi cu lacrimi în ochii pe tinerii basarabeni care militau pentru unire.

Am citit cu nostalgie scrisoarea tinerilor basarabeni către preşedintele Klaus Iohannis în care îi cereau ca la un Dominus peste iobagi urgentarea măsurilor de reunificare dintre Republica Moldova şi România. Mi-am zis în sinea mea cât de curaţi sunt aceşti tineri în cugetele şi simţirea lor pentru România şi cât de hârşit în rele politicianiste poate fi sasul Klaus Iohannis, care nu a ştiut cum să primească gestul celor care vor unirea cu Ţara. Aşa cum am bănuit Klaus Iohannis a preferat să plece din Bucureşti pentru a nu participa la finalizarea de la Palatul Cotroceni a Marşului pentru Unire a tinerilor basarabeni organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012. Klaus Iohannis le-a trimis un răspuns tinerilor basarabeni de un cinism îngrozitor. Preşedintele Facebook România nu vorbeşte în răspunsul lui niciodată de Unirea cu Ţara, nu foloseşte niciodată această expresie în întâlnirile publice cu preşedintele Timofti de la Chişinău sau recent de la Suceava. Iohannis le-a scris tinerilor basarabeni despre unirea Moldovei cu ţările europene în Uniunea Europeană, nu despre unirea cu România şi doar despre o comuniune cu moldovenii, nu de spre o unire.

Prin discursul său antiunionist Klaus Iohannis se poartă ca o marionetă a marilor puteri şi în special ca un instrument politic al Germaniei, care flirtează cu Rusia, şi deci e împotriva unirii Republicii Moldova cu România. Deşi Klaus Iohannis putea să-şi amâne plecarea din ţară spre seară şi să se întâlnească cu tinerii basarabeni la Palatul Cotroceni, a preferat să dea bir cu fugiţii ca un laş în străinătate să nu-şi supere stăpânii nemţi care-i ţin casa părintească în landul Bavaria. Şi ruşii, paradoxal, prin vocea vicepreşedintelui Dumei de stat sau a vicepremierului fac declaraţii că sunt de acord cu unirea Republicii Moldova cu România, dar fără Transnistria, doar preşedintele Klaus Iohannis, parcă ar fi funcţionar german al Berlinului ataşat la Bucureşti, fuge de răspundere şi nu vrea unirea românilor. Ruşine Klaus Iohannis, căci nu te doare de dorinţa de unire a tinerilor basarabeni cu ţara mamă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*