Corul Symbol al Patriarhiei Române – două Medalii de aur la Concursul internaţional coral de muzică sacră de la Preveza – Grecia

Doamna Lect. univ. dr. Luminița Guțanu – Stoian, cadru didactic universitar în cadrul Departamentului Arte al Facultății de Arte din cadrul Universității Spiru Haret din București este și dirijor al Corul de copii și tineret Symbol al Patriarhiei Române. Cu acest cor a avut bucuria de a participa la diferite festivaluri și concursuri, naționale și internaționale, dar și satisfacția de a fi recompensată cu diferite premii și medalii. Corul „Symbol”, pe lângă premiile obținute la Viena, Chișinău, Noyon (Franța), Bydgoszcz (Polonia), Pomorie (Bulgaria), Varna (Bulgaria), a fost premiat de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și de Asociația Națională Corală. Merită a fi consemnată și nominalizarea corului „Symbol” de două ori la rând (2001 și 2002) la Premiile Industriei Muzicale Românești pentru primele sale două CD-uri, alături de mari artiști profesioniști.

Corul de copii și tineret Symbol a reprezentat în acest an România la Concursul internațional coral de muzică sacră de la Preveza, din Grecia, în perioada 5 – 7 iulie 2015. Competiția ajunsă la cea de-a 21-a ediție este una de prestigiu și reunește coruri din mai multe țări cu tradiție în muzica corală. Corul Symbol a fost selectat la două categorii: „cor de copii” și „cor de tineret”. După emoționantele zile de concurs, a urmat anunțarea câștigătorilor: Corul de copii şi tineret „Symbol” al Patriarhiei Române, dirijat de Luminița Guțanu-Stoian, a câştigat la cele două categorii de concurs la care a fost selectat, primind două medalii de aur.

La această manifestare de prestigiu, aflată la cea de a 21-a ediție, au participat 17 formaţii corale din mai multe ţări europene, precum Polonia, Cipru, Cehia, Finlanda, Ucraina, Serbia, Danemarca, Italia, Grecia, împărţite pe 4 categorii, şi anume: cor de voci egale-copii, cor de voci egale-tineret, cor de cameră şi cor mixt. Componenţa Corului de copii și tineret „Symbol” a permis participarea noastră la primele două categorii (cor de voci egale de copii şi cor de voci egale de tineret). Facem precizarea că ambele noastre formaţii au fost dirijate de Luminiţa Guţanu-Stoian. Dintre cele 4 formaţii de copii, Corul „Symbol” a obţinut medalia de aur şi premiul I, cu un punctaj de 9,75, în timp ce ocupantul locului II, un cor ceh, a obţinut un punctaj de 9 puncte. Repertoriul prezentat de formaţia noastră a fost: „Troparul Învierii”, „Doamne strigat-am” de Dimitrie Berezovschi, „Tatăl nostrum” de Dragoş Alexandrescu, „Litanie” de Ştefan Andronic. Întrucât regulamentul concursului impunea şi prezentarea unei lucrări laice, a mai fost interpretată şi piesa „Mioriţa” de Petre Ştefănescu”, a precizat prof. arhid. Jean Lupu, directorul Corului „Symbol”.

La a doua categorie, cor de voci egale-tineret, premiul I, constând în bani, şi medalia de aur au fost obţinute de o formaţie corală din Cehia. Pentru că diferența de punctaj între locurile 1 și 2 a fost foarte mică, și Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române a obţinut medalia de aur. „Dintre cele patru formaţii de tineret, Corul „Symbol” a obţinut medalia de aurcu un punctaj de 9,50, iar premiul I a fost acordat unui cor din Cehia, care a obţinut un punctaj de 9,75. Repertoriul formaţiei noastre a fost „Pripeală” de Timotei Monahu, „Miluieşte-mă Dumnezeule” de Gheorghe Cucu, „De Angelis” de Petr Eben, „Imnul Heruvimilor” de Constantin Drăguşin şi „Joc din Oaş” de Mihai Moldovan. De asemenea, dirijoarea Corului „Symbol”, Luminiţa Guţanu-Stoian, a obţinut și Premiul special al juriului pentru cel mai bun dirijor din concurs.După aprecierea juriului, această ediţie a concursului a avut cel mai înalt nivel artistic.Mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părinteasca purtare de grijă şi pentru diversele încurajări din ultimii ani, aceste premii fiind unul dintre răspunsurile noastre la aceste încurajări. Mulţumim, de asemenea, Centrului Cultural European din sector 6, pentru fructuoasele colaborări din ultimii 6 ani, precum şi SC Hofigal SA”, a mai spus prof. arhid. Jean Lupu.

În perioada următoare, Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române se pregăteşte pentru Concertul aniversar „25 de ani de activitate a Corului Symbol” la Ateneul Român, din data de 7 noiembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*