Martor şi participant la Marea Adunare Naţională de la Chişinău

Am fost martor dar şi implicat direct în pregătirea şi desfăşurarea evenimentului Marea Adunare Naţională de la Chişinău, eveniment la care au fost prezenţi aproximativ 30.000 de participanţi. În Capitala Republicii Moldova, cetăţenii moldoveni au asistat la programul muzical-poetic, apoi zecile de mii de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău au votat Unirea cu România.

De la tribuna amplasată în Piaţă Marii Adunări Naţionale din faţă sediului Guvernului Moldovean au luat cuvântul reprezentanţi ai diferitelor categorii sociale, de la lideri ai Mişcării de Eliberare Naţională din 1990 până la moldoveni plecaţi peste hotare şi reprezentanţi ai minorităţilor locale. Ca oaspeţi de seama au luat cuvântul doi parlamentari din Legislativul de la Bucureşti, aceştia au salutat lucrările Marii Adunări Naţionale şi dorinţa legitimă a poporului nostru de a se reunifica.

Întreaga manifestaţie s-a desfăşurat sub efigia lui Ştefan cel Mare, iar Anatol Ursu, preşedintele Mişcării Civice Tinerii Moldovei- una dintre Organizaţiile organizatoare, a declarat în cursul evenimentului: „Ghidaţi de memoria şi imaginea celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile” apoi a continuat să vorbească despre idealul şi scopul tuturor evenimentelor unioniste din ultimii 25 de ani: „Am pornit în marş spre Bucureşti. Îi chem alături de noi pe toţi cei din localităţile în care vom ajunge, pentru a ne face un viitor demn. Vrem să mergem pe jos şi să cerem fraţilor de peste Prut să ne accepte Unirea. Domnule preşedinte Iohannis, primiţi-ne acasă!”.

Participanţii la cea de-a patra Mare Adunare Naţională, întruniţi pe 05 iulie la Chişinău, au dezbătut situaţia politică, socială şi economică actuală, precum şi contextul internaţional actual, având în vedere trecutul milenar al poporului nostru, unitatea de limbă, cultură şi istorie a tuturor românilor. Cei prezenţi, reafirmându-şi ataşamentul la valorile democratice şi la adevărul istoric conţinut în documentele Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989, 16 decembrie 1990 şi 27 august 1991, în Avizul privind aprecierea politico-juridică a Pactului Ribbentrop-Molotov, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova la 23 iunie 1990 şi în Declaraţia de la Chişinău a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale Pactul Ribbentrop-Molotov şi consecinţele sale din 28 iunie 1991. Vorbitorii au considerat că adoptarea la 27 august 1991 a Declaraţiei de Independenţa a Republicii Moldova faţă de U.R.S.S. şi recunoaşterea de către România a independenţei Republicii Moldova a fost un pas necesar în contextul istoric de la finele veacului trecut, pentru lichidarea consecinţelor dezmembrării naţionale de la 1940 şi apropierea comunităţilor din cele două state.

S-a precizat, cu toată convingerea, că integrarea României în Uniunea Europeană în anul 2007 este de o importantă fundamentală pentru propăşirea poporului român. Unii vorbitori, dintre cei ce au mai luat cuvântul de la tribună amplasată în Piaţă Marii Adunări Naţionale, au menţionat- pentru cei 30000 de oameni ce scandau „Vrem Unire!, Vrem Unire! Vrem să ne unim cu ţară!”, că dreptul la autodeterminare reprezintă o prerogativa a întregii naţiuni, a întregului popor!

S-a declarat realizarea dreptului la unitate naţională al românilor de pe ambele maluri ale Prutului, dezideratul cel mai important care nu mai poate fi amânat! Cetăţenilor, ce au umplut Piaţă Marii Adunări Naţionale din faţă sediului Guvernului Moldovean, li s-a spus încă o dată că dezbinarea naţională, aşa cum s-a vădit în ultimele decenii, nu duce decât la risipirea mijloacelor materiale şi a energiilor spirituale, provocând imense suferinţe poporului nostru.

S-a reiterat îndemnul la unitate, pentru că numai împreună putem făuri un viitor demn pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului. Întru realizarea reunificării naţionale s-a făcut următorul apel: „Toţi factorii de dcecizie din România şi Republica Moldova, că, mai presus de ideologiile şi interesele de partid, să promoveze solidaritatea naţională şi să contribuie la reunirea celor două maluri ale Prutului; parlamentele şi guvernele celor două state să constituie de urgenţă grupuri de lucru comune în vederea elaborării unor acte de fundamentare economică, legislativă şi politică a Unirii; preşedintele României şi preşedintele Republicii Moldova, ministerele de externe de la Chişinău şi Bucureşti, să ia în discuţie subiectul viitorului comun al celor două state în organismele internaţionale din care fac parte Republica Moldova şi România; Parlamentul European, Consiliul European şi Comisia Europeană, parlamentele şi guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene, să sprijine acţiunile de apropiere a celor două state româneşti.” Sensul şi scopul tuturor Evenimentelor Unioniste din ultimul sfert de secol sunt de conjugare a tuturor eforturilor, români şi basarabeni, pentru a întâmpina în 2018 centenarul Marii Uniri printr-o revenire, de dată această definitivă, a Basarabiei la sânul Patriei Mama, România. S-a votat în unanimitate, de către toţi cei prezenţi, refacerea unităţii naţionale prin unirea Republicii Moldova cu România. Încă o dată spun, cu deosebită mîndrie şi mulţumire, că am fost martor şi participant la marele pas făcut de cele două ţări şi popoare, România şi Moldova. Aşa să ne ajute Dumnezeu! 05.07.2015 .

După încheierea manifestării din Piaţă Marii Adunări Naţionale, s-a derulat un marş în care s-a strigat ,,Noi vrem unirea cu ţară mama! Noi vrem unirea cu România!”, cât şi alte lozinci patriotice în faţă Ambasadei Federaţiei Ruse din Chişinău. Marşul Unioniştilor se va derula pe jos în următoarele zile- începând cu 05 iulie, urmând traseul Străşeni-Lozova-Călăraşi-Corneşti-Ungheni, iar trecerea Prutului se va face pe jos sâmbătă, 11 iulie, ora 10:00, într-o refacere la scară mare a Podului de flori. Organizatorii invită toţi doritorii să se alăture marşului sau să vină la Prut, toate acţiunile fiind autorizate şi condiţiile necesare fiind asigurate. Ceea ce am văzut duminică la Chişinău, este pentru prima dată în istoria recentă, a ultimilor ani, când evenimente, acţiuni în favoarea Unirii se bucură de un imens sprijin popular!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*