Și totuși, ce trebuie făcut pentru a liniști secuimea?

Reprezentanţii comunităţii româneşti din judeţul Covasna se vor reuni la Întorsura Buzăului pentru a analiza situaţia comunităţii româneşti şi a contura o strategie de consolidare a acesteia, de protejare şi afirmare a identităţii naţionale. Acțiunea este organizată de Forumul Civic al Românilor, ce reuneşte aproape 30 de organizaţii nonguvernamentale, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, iar la întâlnire vor participa, printre alţii, P.S. Andrei Moldovan, episcopul Covasnei şi Harghitei, foşti şi actuali lideri ai Forumului Civic, parlamentari, prefecţi, consilieri judeţeni, preoţi, directori ai şcolilor cu predare în limba română, şefi ai unor instituţii deconcentrate, instituţii de cultură, politicieni, reprezentanţi ai unor asociaţii culturale şi civice din ţară partenere în derularea unor proiecte de solidaritate cu românii din judeţele în care sunt minoritari din punct de vedere numeric. De amintit că Forumul Civic a mai organizat adunări ale reprezentanţilor românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, la Izvorul Mureşului şi Topliţa, cu dorința de a strânge legăturile între reprezentanţii autorizaţi ai comunităţilor româneşti.

Și totuși, avem o întrebare capitală: ce trebuie făcut pe lângă ce s-a făcut deja și pe lângă ce se preconizează? Cât mă duce pe mine capul două sunt direcțiile în care se cuvine a scoate la iveală adevărul și numai adevărul:

1. Adevărul despre secui că nu sunt maghiari și că istoria i-a pus aproape mereu în adversitate cu maghiarii! Maghiarii au început să-și schimbe atitudinea față de secui numai atunci când, în epoca modernă, și mai ales după Trianon, pierzând ceea ce nu li se cuvenea, au conceput o politică demografică specială pentru Transilvania, al cărei pilon central a fost câștigarea secuilor pentru conștiința etnică maghiară! Printre secui s-au găsit proștii sau ticăloșii care au susținut această idee!

2. Adevărul despre „secuizarea românilor”! Din felurite motive și cauze, mulți români din satele mai izolate au fost secuizați ori s-au secuizat. Acest proces trebuie cercetat în mod transparent, mai ales acolo unde este vorba de comunităăți compacte românești care au fost ori sunt pe cale de a fi secuizate. Acest proces este reversibil și este moral să-i recuperăm pe români, cu duhul blândeții, cu argumentul adevărului. Cei în cauză trebuie informați, mai ales tineretul, prin campanii de lămurire, prin explicații, prin apelul la documente etc. Fără a forța nota – cum au făcut maghiarii cu catolicii din Moldova (așa zișii ceangăi). Dacă Budapestei și UDMR li s-a permis să dezvolte o mulțime de strategii de „recuperare” a ceangăilor, de ce nu ne-am permite și noi, la noi acasă, să-i recuperăm pe ai noștri?!

Or, românii secuizați pe care nu-i mai putem recupera, e bine să se știe că există această categorie de „secui”, iar existența lor trebuie să devină un factor de bună conviețuire, o punte între români și secui.

Adevărul e de partea noastră, trebuie să nu ne temem ori să ne sfiim de adevăr! Secuii din România au nevoie de adevăr! Le va fi de mare folos! Numai maghiarilor revizioniști nu le convine adevărul și cheltuie milioane de dolari pentru a-și propaga minciunile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*