Incapacitatea Guvernului Ponta ne face datori vânduți băncilor!

Concluziile celui mai recent raport al Curții de Conturi privind creșterea datoriei publice guvernamentale, arată că românii sunt pe zi ce trece tot mai datori băncilor, fără a contracta, în nume personal, niciun credit bancar. Acest fenomen alarmant este cauzat de incapacitatea Guvernului Ponta de a duce o politică economică favorabilă României și cetățenilor săi.

Potrivit raportului întocmit de inspectorii Curții de Conturi, Guvernul condus de Victor Ponta a reușit să îndatoreze fiecare român cu alte aproximativ 600 de euro, din 31 decembrie 2012 și până în 31 decembrie 2014, de la 2.705,6 euro/locuitor, la 3.313,9 euro/locuitor. Toată datoria publică guvernamentală internă din perioada 2012-2014 este deținută de sectorul bancar privat, adică toți românii sunt datori băncilor, indiferent de vârstă, venit sau ocupație.

Practica prin care Executivul a reușit această ‘performanță’ constă, de fapt, într-un cerc vicios format între datoria publică și consolidarea bancară, potrivit aceluiași raport, prezentat de jurnaliștii de la Bursa. În momentul în care datoriile statului ajung la scadență, statul se reîmprumută pentru a le achita pe cele vechi. Adică, în loc să ne achităm de datorii, facem, de fapt, altele, cu o dobândă mai mare, pe care, la scadență, le achităm cu altă sumă împrumutată de la altă instituție bancară, bineînțeles, mai mare ca valoare.

În acest fel, băncile au asigurat un venit important pe termen lung, în timp ce, din cauza numeroaselor politici economice greșite și a lipsei de viziune a Guvernului Ponta, situația financiară a cetățenilor români devine tot mai nesigură.

Alarmant este și faptul că finanțarea de proiecte are o pondere nesemnificativă de 0,1 la sută din totalul datoriei publice guvernamentale interne, în timp ce structura pe destinații a datoriei publice interne a mers aproape în proporție de 100 la sută în refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetului.

Întregul raport întocmit de inspectorii Curții de Conturi arată incapacitatea Executivului de a lua măsuri economice concrete. Întrucât premierul Victor Ponta a dat dovadă de lipsă de viziune economică și financiară atât prin măsurile propuse, cât și prin numirile pe care le-a făcut în fruntea Ministerului de Finanțe, îi recomandăm lecturarea recomandărilor inspectorilor Curții de Conturi: orientarea politicii de contractare a împrumuturilor de stat către efectuarea de cheltuieli productive, concretizate prin realizarea de investiții în resurse umane, infrastructură, cercetare, tehnologie și tehnică avansată, precum și alte activități benefice pe termen lung care să nu îndatoreze românii și mai mult, să asigure atât rambursarea obligațiunilor emise și plata dobânzilor aferente, cât și dezvoltarea economiei în ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*