Zeci de posturi TV și zeci de posturi radio emit în România EXCLUSIV în limba MAGHIARĂ!

Zeci de posturi TV și de radio emit pe teritoriul României exclusiv în limba maghiară. Toate aceste posturi sunt autorizate de Consiliul Național al Audiovizualului iar conținutul emisiunilor nu este monitorizat în niciun fel. În majoritatea cazurilor emisiunile TV nu sunt subtitrate în limba română. De cele mai mlte ori aceste posturi TV și de radio fac propagandă extremistă maghiară împotriva României.

La sfârșitul lunii aprilie anul curent, Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, a evidențiat la Cluj-Napoca, cu ocazia Conferinței internaționale dedicate marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv de la semnarea și ratificarea de către România a Convenției-Cadru pentru protecția minorităților naționale, buna și fructuoasa colaborare pe care organismul a avut-o cu țara noastră și performanțele României în domeniu:  “Comisia a putut observa că România a avut întotdeauna o abordare pozitivă și constructivă în ceea ce privește protecția minorităților naționale. De asemenea, a putut constata preocuparea reală a autorităților române pentru respectarea Convenției-Cadru și a standardelor aplicabile. (…) Mă bucur să observ că ‘modelul românesc’ de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este astăzi unul bazat pe recunoașterea și aprecierea diversității, valorificând interculturalitatea drept mijloc de a dezvolta o societate diversă, dar unită și pașnică”.

Imediat, Ungaria a reacționat prin intermediul Institutului de Cercetare pentru Politică Naţională de la Budapesta, potrivit căruia declaraţiile făcute la Cluj de preşedintele Comisiei de la Veneţia slăbesc mecanismele de control asupra protecţiei minorităţilor europene şi eficienţa acestora. Analiza institutului a fost realizată cu ocazia recentei conferinţe de la Cluj, pe tema minorităţilor, în cadrul căreia Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, a afirmat că protecţia minorităţilor din România este exemplară. Institutul din Ungaria a constatat faptul că modelul românesc nu poate fi calificat drept exemplar.

Despre cât de ”greu” o duce comunitatea maghiară din România vorbesc de la sine zecile de posturi TV și de radio autorizate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și care emit exclusiv în limba maghiară. Atât de ”prigonită” și ”suferindă” este comunitatea maghiară din România încât climatul social și politic existent în România i-a permis acesteia să aibe zeci de posturi TV și de radio care emit pe teritoriul României exclusiv în limba maghiară. Nu unul sau două, ci zeci de astfel de posturi pe tot cuprinsul Transilvaniei.

Potrivit unui document al CNA, pe teritoriul României sunt autorizate să emită în limba maghiară zeci de posturi TV și de radio locale. Atenție, este vorba de posturi TV și de radio înființate de firme din România după legislația audiovizuală din România.

La toate aceste posturi TV și de radio se mai adaugă alte două, poate chiar trei, duzini de posturi TV exclusiv în limba maghiară retransmise prin cablu din Ungaria, și care emit exclusiv în limba maghiară în mai toată Transilvania. Acestora li se mai adaugă și posturi TV online (spre exemplu cel controlat de Consiliul Județean Harghita) care emit, de asemenea, exclusiv în limba maghiară.

De foarte multe ori, toate aceste posturi sunt finanțate direct sau indirect, din fonduri publice, prin intermediul instituțiilor publice controlate de elita politică a comunității maghiare din România, în majoritatea cazurilor de UDMR.

Prin comparație, românii din Ungaria nu au niciun fel de post TV sau de radio local care să emită emisiuni în limba română în zonele locuite de aceștia. Mai mult chiar, posturile publice de televiziune din România, TVR 1 spre exemplu, nu se recepționează decât în anumite zone din Ungaria locuite de români, zone întregi în care românii au o pondere însemnată fiind complet lipsite de posturi TV din România. Românii care vor să aibe acces la posturi TV românești și-au achiziționat antene parabolice din România.

Românii din Ungaria beneficiază de 25 minute pe săptămână (miercuri) de emisiune în limba română la postul public de televiziune din Ungaria și de două ore pe zi de emisiune în limba română la postul public de radio din Ungaria.

Prin comparație, postul public de televiziune din Ungaria Duna TV emite pe teritoriul României exclusiv în limba maghiară. Postul militează deschis în favoarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor din zona Covasna-Harghita-Mureș și în favoarea anulării Tratatului de la Trianon.

În contextul războiului din Ucraina și a evoluției geopolitice a zonei, precum și la lumina relațiilor mai mult decât cordiale dintre Budapesta și Moscova, România tolerează o situație care pe termen lung va deveni o bombă cu ceas. Nicio instituție publică din România nu monitorizează ce fel de mesaje sunt transmise prin intermediul acestor zeci de posturi TV și de radio care emit exclusiv în limba maghiară pe teritoriul României. Opinia publică românescă nu cunoaște ce fel de mesaje promovează în limba maghiară aceste posturi TV și de radio. Comunități întregi de maghiari din România sunt educate de mai bine de 20 de ani prin intermediul acestor mijloace de comunicare în masă să lupte împotriva Tratatului de la Trianon și pentru autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din zona Covasna-Harghita-Mureș. De cele mai multe ori mesajele transmise prin intermediul acestor posturi TV și de radio sunt șovine, imparțialitatea și obiectivitatea fiind abandonate în favoarea mesajului extremist maghiar.

Centrul European de Studii Covasna-Harghita dă publicității regulat rapoarte de monitorizare a presei scrise din Transilvania (zona Covasna-Harghita). Cei care nu vorbesc limba maghiară pot afla astfel, stupefiați, cum este batjocorită istoria României și cum se face propagandă extremistă maghiară în favoarea anulării Tratatului de la Trianon, a realipirii Transilvaniei la Ungaria sau în favoarea mult visatei autonomii pe criterii etnice a maghiarilor din zona Covasna-Harghita-Mureș.

Din păcate însă, absolut nimeni nu monitorizează emisiunile în limba maghiară promovate de aceste zeci de posturi TV și de radio. Având în vedere agresivitatea presei scrise de limba maghiară din zona Covasna-Harghita, sau din zona Carei spre exemplu, la adresa României, ne putem imagina doar ce fel de mesaje sunt transmise prin intermediul acestor zeci de posturi TV și de radio locale.

Dacă emisiunea în limba maghiară de la postul public de televiziune din România nu ezită să fie o tribună a propagandei șovine și extemiste maghiare, ne putem doar imagina despre ce fel de emisiuni și despre ce fel de mesaje poate fi vorba în cazul acestor zeci de posturi TV și de radio care emit exclusiv în limba maghiară și pe care nu le monitorizeză nimeni.

Deși sunt obligate de lege, toate aceste posturi TV emit fără a subtitra emisiunile în limba oficială de stat, eludând astfel un control al publicului de limbă română. Doar foarte rar anumite subiecte apar în presa românească și doar atunci când subiectul scandalizează. De cele mai multe ori însă, aceste posturi TV și de radio sunt instrumente de propagandă în favoarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice sau, mai grav, în favoarea anulării Tratatului de la Trianon și a relipirii Transilvaniei la Ungaria.

Nimeni nu poate nega comunității maghiare din România accesul la o presă liberă în limba maghiară. Problema apare atunci când elita politică și civică a comunității maghiare din România minte cu privire la situația comunității maghiare din România și atunci când această presă liberă maghiară din România militează împotriva României.

Scopul acestei analize nu este acela de a nega maghiarilor din România accesul la o presă în limba maternă. Dimpotrivă, susțin necesitatea unei prese în limba maghiară. Scopul acestui articol este însă acela de a trage un semnal de alarmă cu privire la mesajele, de foarte multe ori ostile României, promovate de această presă de limbă maghiară din România.

Scopul acestei analize este și acela de a reliefa încă odată minciunile promovate de elita politică și civică a comunității maghiare din România cu privire la situația acestei comunități din România, care ”suferă” și ale căror drepturi sunt ”încălcate”, dar și a face o comparație cu situația românilor din Ungaria, epurație etnic de statul ungar.

Atunci când există zeci de canale de comunicare în masă, posturi TV, de radio sau publicații scrise, care promovează mesaje ostile României și fac propagandă revizionistă maghiară putem fără discuții afirma că avem de-a face cu un atentat la siguranța națională a României. Nu presa de limbă maghiară este un atentat la siguranța națională a României, ci mesajele ostile României pe care le promovează.

Un răspuns la “Zeci de posturi TV și zeci de posturi radio emit în România EXCLUSIV în limba MAGHIARĂ!”

  1. Domnule Dan Tanasă, aţi uitat că premierul Ponta a salutat congresul UDMR din aprilie a.c. cu un discurs în limba maghiară? Că a susţinut, acum vreo trei-patru zile, că România ar putea recunoaşte “statul” Kosovo, deşi Parlamentul a votat, în deceniul trecut, că acest lucru este EXCLUS, din motive foarte limpezi? Că a dat, cu trei săptămâni în urmă — fără consultarea Parlamentului, a opiniei publice — licenţă de exploatare lui GOLD CORPORATION, la Rovina (la numai 30 de km de Roşia Montană)? Că a sfidat dreptul cetăţenilor la viaţă sănătoasă, protestele societăţii civile şi indicaţiile preşedintelui Johannis (care retrimisese Codul Silvic la Parlament pentru corecţii), astfel că jaful din păduri continuă halucinant? Domnul Ponta&Comp sunt un zeloşi continuatori ai politicii de distrugere a României, în care e mare specialist ex preşedintele Traian Băsescu.

Lasă un răspuns