Dispariţia pădurilor este un subiect vechi care, din păcate, a fost plasat de către politicieni dintr-o mâna în alta, fără să se găsească vreo rezolvare, acum turnând ceva gaz pe foc şi fostul preşedinte, Traian Băsescu, care, în ultima perioada, nu e tema asupra căreia să nu se pronunţe, fie în direct pe la vreun post de televiziune, fie pe site-urile de socializare. Dar câinii latră, ursul trece! De ce? Din animalul politic cel mai de temut, din omul politic cel mai puternic nu a rămas decât o fantomă. O fantomă vorbitoare. Fizic vocea lui este la fel de puternică, însă nu mai este la fel de convingătoare. Dar merită să fie luată în seama?
Privind în urmă ne întrebăm cum de s-a putut fura atât de mult în condiţiile în care regimul Băsescu şi-a făcut un titlu de glorie din lupta împotriva corupţiei, din independenţa Justiţiei şi statul de drept? Cum a putut pierde statul atâta amar de bani? Omul care se dădea cel mai informat cetăţean din ţară nu a ştiut că se scoteau sute de milioane de euro din despăgubiri frauduloase? Nu a ştiut că se taie pădurile? S-ar părea că în perioada în care PDL a fost la guvernare corupţia a fost în floare. Ce au păzit instituţiile de forţă, cum au fost botezate DNA, SRI, Parchetul General, Poliţia, DIICOT-ul de către acelaşi Traian Băsescu?
Acum înţelegem de ce Vasile Blaga şi alţi colegi de partid au permis dispariţia PDL de pe scenă politică. În urmă cu ceva ani spuneam că PDL va avea soarta PNŢCD. Iata ca a ajuns mai rău. PNŢCD a rămas o idee frumoasă, pe când PDL nu va rămâne în istorie decât că o pată urâtă.
Acest lucru nu înseamnă că foştii democraţi-liberali trecuţi la PNL nu vor putea deveni oameni politici veritabili. Regimul de tristă amintire va purta numele lui Traian Băsescu, nu al partidului de guvernare. PDL renaşte din propria cenuşă, sub sigla PNL. Experienţă lor acumulată în timp îi poate fi folositoare noului PNL, după cum le place noilor liberali să-şi prezinte partidul.
Or, mai are loc Traian Băsescu în noua construcţie politică? Nu doar personal, ci şi în calitate de lider al PMP, fostul preşedinte va fi o piatră de moară pentru orice formaţiune căreia i se va alătura. A ieşit din scenă fără să lase nici o portiţă de reîntoarcere. Preşedintele Iohannis vorbeşte în viitoarea lui carte despre un blat Ponta-Băsescu. Eventual, Ponta s-a folosit de Băsescu în disputa cu PNL, dar în nici un caz nu a făcut şi nu face greşeala de a ajunge la o înţelegere cu el.
Cum a ajuns Klaus Iohannis să creadă că între Ponta şi Băsescu ar fi existat o înţelegere în timpul campaniei electorale este greu de înţeles. Actualul preşedinte are însă o gândire neconvenţională, nedâmboviţeană. Are impresia că tot ce ţine de Bucureşti este rău, nedemn de încredere. Culmea este că în parte are dreptate. De la o zi la alta află că predecesorul său nu a fost nici o clipă bântuit de remuşcări. Morala a fost singură preocupare a fostului preşedinte Traian Băsescu.
Nici acum nu are nici cel mai mic regret văzând că ţară a fost pur şi simplu devalizată în timpul mandatelor sale. În total contrast, dacă Traian Băsescu se pretindea un preşedinte-jucător, Klaus Iohannis poate trece drept un preşedinte neîncrezător. În mod sigur nu ştie nici acum ce să creadă şi unde să-i încadreze pe cei doi, deopotrivă el neavând încredere nici în Victor Ponta, nici în Traian Băsescu. Vom vedea cum vor evolua lucrurile.
Lasă un răspuns