Codul capetelor seci…

Totul este o pălăvrăgeală ieftină menită a distrage atenția de la manevrele cuțitarilor din spatele uscăturilor din jurul Codului silvic… Iar guvernanții au azvârlit un os de ros, promovarea în regim de urgență a unui proiect de lege pentru interzicerea exporturilor de masă lemnoasă, oricum pe un termen scurt, nici măcar cât să apuce să înmugureze vreascurile din capetele lor seci, punând în mișcare și mecanismul „dezbaterilor” din societatea civilă, inclusiv prin implicarea în spirit feisbucist a președintelui Iohannis, care a promis că va pune problema defrişărilor ilegale pe masa CSAT.

Numai că tot ei au livrat și un precedent pe care clasa politică l-ar putea folosi. Dar nu o va face pentru că „opoziția” de azi va veni cândva la guvernare, în mioritica alternanță. Iar societatea civilă „curată”, cea din afara sferei sorosiste și de influență politică, nu are încă un cuvânt de spus.

Precedentul l-ar putea reprezenta chiar acest „proiect de interzicere temporară a exporturilor de lemn neprelucrat”! Care ar trebui aplicat pentru toate bogățiile pe care România le pierde an de an în urma unor contracte cu mult mai dubioase și mai spoliatoare decât devalizările de păduri. Pentru că dincolo de drujbele lui Dumnezeu, există cârtițele și șobolanii de resurse adânc tăinuite prin alte și alte contracte de spoliere.

Ar trebui dară să suspendăm exporturile de petrol, minereuri, sare, ape… Măcar până în clipa în care sistemul de redevențe va fi adus la un nivel firesc. Dar nu! Guvernanții au aruncat un lemn uscat în focul de paie al dezbaterilor civice, pe care îl mai întărâtă când și când, iar departe de focurile de tabără transpartinice, contractele de jecmănirea a țării se prelungesc unul câte unul.

De fapt, s-a trecut cu atâta relaxare de acel moment pe care îl așteptam cu toții, anul revizuirii majorității redevențelor, încât ar trebui să ne întrebăm dacă mai suntem pe aici… Căci perioada posibilității de a modifica redevențele a fost restrâns la disponibilitatea parlamentarilor de a-și mai lăfăi burțile printre scunele plenului…

Practic, ar mai fi timp de o discuție până la vacanța parlamentară. Dar și asta doar pentru a mai face un pic de atmosferă de implicare, pentru că, ne transmite unul dintre pionii mesajelor guvernamentale pe acest domeniu (recte, șeful de la ANMR), oricum noile cote de redevență „se vor aplica unor contracte petroliere viitoare”. Pentru că acordurile existente au fost deja (re)semnate și „conțin clauze care includ redevențele actuale”.

Și ar părea că nu trebuie să ne înfuriem prea rău căci este vorba de ceva „pe termen scurt”. După care vin detaliile acestor prelungiri de contracte pe baza cărora „companiile și-au făcut planuri de afaceri pe 10-15 ani”.

Păi, nu de aia a decis Ponta, la sfârșitul lui 2014, ca în 2015 să nu se umble la redevențe? Să nu fie afectate cumva planurile companiilor străine?! Ei bine, Victor Ponta le-a lăsat companiilor timp să-și facă planurile de afaceri pe alți 10-15 ani! Drept pentru care nu se va umbla semnificativ la cotele de redevențe pentru că ar fi, nu-i așa?!, „o neseriozitate față de planurile de afaceri ale companiilor”…

Dar planurile de afaceri ale interesului național unde sunt? Unde sunt măcar planurile de afaceri ale țării? În impozitarea bacșișului și promovarea altor tâmpenii fiscale?

10-15 ani! Acesta este „termenul scurt”! Aceasta este perioada noii etape de devalizare a țării. A batjocoririi fiecăruia dintre noi. Una în care mai mult scot inspectorii ANAF de la vânzătorii de urzici decât ANMR din redevențe!

Ce a promis Ponta în spatele perdelelor nu se știe! Dar un lucru este clar: în planurile lor de afaceri companiile străine spoliatoare se bazează pe o cotă de redevență undeva spre zero (de altfel, prin argumentația șefului de la ANMR că „sunt țări unde redevența este zero, dar taxa pe profit este foarte mare”, se creionează scenariul devalizării pe mai departe a țării).

În România „mândriei lor”, țara a ajuns dară un talcioc din care se servește oricine cu orice: de la lignit și roci utile, la apă geotermală, sare, apă minerală terapeutică, minereuri polimetalice, mineruri metalifere, gaze naturale și chiar gaze de șist. Pentru că, „retragerea” Chevron nu pare a fi fost decât un bluff, prin gura aceluiași șef de la ANMR, guvernanții transmițând încă un lucru. Vor fi deschise și exploatări de gaz de șist. Încadrate la aceeași categorie cu gazele naturale, nu să nu se prindă protestatarii de la Pungești, ci să nu se încurce guvernanții în sume diferite!

Un răspuns la “Codul capetelor seci…”

  1. ionel spune:

    Ma bucura faptul ca mai exista oameni,ce pun in slujba neamului,mintea,timpul si sanatatea,incercand sa-l trezeasca din somnul ce-l de moarte,din pacate dle Mihalache,neamul romanesc inca doarme.Dar si cand se va trezi,vai de capul lor va fi.Speranta inca nu a murit.Toate cele bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*