Ospătarul de lux al fazanilor…

Cu o concurenţă acerbă în spate, Stelian Tănase are minunata şansă să închidă pe dinafară uşa T.V.R. El zice că are demisia în sertar dar nu vrea s-o semneze. O ţine morţiş că nu-i de paie. Nu-i de paie, dar s-a făcut de oaie, ferma lui Mircea Dinescu l-a băgat la apă. Raportul de activitate prezentat de Stelian Tănase în Parlament arată datorii de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane către bugetul de stat, motiv întemeiat pentru a-şi lua bocceluţa şi a pleca de bună voie şi nesilit de nimeni.

Cu ce se laudă Stelian Tănăse de-a lungul şefiei la TVR? Faceţi-vă crucea mare că Skaraoţki-i neînfricat! Stelică s-a mutat la televiziunea naţională împreună cu lăutarii, crama, purceii, tigăile, măgarii, oalele, raţele, găinile şi chiolhanurile lui Mircea Dinescu. Sub „şefia” sa, TVR a continuat să se împrumute masiv, să mărească preferenţial salariile, să facă noi angajări şi să vîslească „viguros” spre faliment. Odată cu venirea sa se deschisese un bal financiar, doar nu era să stea „de lemn Tănase”. Şi-a cinstit cum nu se cuvenea „pretinii” din banii poporului! Cu vîrf şi îndesat, pe  Mirecea Dinescu. „Ospătarul de lux al fazanilor de aur din diverse comitete şi comisii”. Un bufon a plătit altui bufon suma fantastică de 50.000 de euro lunar din banii publici, pentru o singură emisiunea pe săptămînă, în condiţiile în care TVR are datorii uriaşe şi încasează de la populaţie, în mod abuziv, de trei ori taxa radio-tv; în condiţiile în care un român din clasa medie primeşte această sumă colosolă în doi ani de muncă grea. Îl vom pierde pe Tănase – zglobiul cu mina sa flegmatică şi plictisită, care s-a linguşit pe unde ştim cu toţii ca să facă săritura olimpică din realitate la postul naţional de televiziune.

Mă apucă plînsul de mila personajului aterizat în fotoliul de director precum musca în doniţa cu lapte – biet executant docil al poruncilor „de sus”. Să-l iertăm pentru neinspirata şi jignitoarea pentru popor,  „ora a regelui!”  Fermierul Dinescu, amicul lui Tănase (plătit cu cincizeci  de mii de euro pe lună, cînd poporu-i rupt de foame şi de sete cu numai 200 de euro pe lună), va rămîne şi el pe drumuri, un fel de Pristanda din Caragiale: „pupă-i în bot şi papă tot!” Ni-l vom aminti pe Stelică în modul său grotesc şi lipsit de profesionalism, cum şi-a dat în petic, voind să arate cine e el cînd a întrerupt, printr-un simplu telefon, la numai opt minute de la începerea difuzării, documentarul  „Moştenirea clandestină” cu istoricul american Larry Watts. Curat cenzură Coane Stelică!, dar ca atîtea altele în Ţară, „apa trecea, iar Stelică tot acolo îşi făcea veacul”. Ne vom aminti cu „pioşenie” de murdara şi mult prea costisitoarea cîrdăşie cu fermierul de la Dunăre, care a lansat în presă, mai cîţiva ani în urmă, „invenţia odioasă cum că nişte români ar fi mâncat lebedele din nu mai ştiu care lac din Viena”. Ne vom aminti cum visa Stelică să fie şef pînă la moarte, iar în plus, dorea o majorare a ilegalei taxe radio-tv, ca să acopere datoriile instituţiei şi peşcheşul nemeritat oferit lui Dinescu şi altor ageamii, taxă încasată de trei ori din puţinii bani ai poporului prin factura la energie, prin abonament la diferite firme de cablu şi prin bugetul alocat de stat. Mulţi români sînt atît de săraci, n-au nici radio, nici televizor. Iar statul îi sileşte să plătească taxa radio-tv. Absurd! Această taxă aberantă a fost impusă chiar unor persoane care locuiesc în zonele neelectrificate ale ţării.

Domnule Iohannis luaţi aminte la satele din România care trăiesc la lumina lampii cu gaz sau a lumînării! În mileniul dronelor, al internetului şi al prezenţei trupelor şi maşinilor americane de război pe teritoriul Ţării, montarea unor stîlpi şi a unor fire conducătoare de electricitate este cumva pentru dumneavoastră, domnule Iohannis, echivalentă cu trimiterea unei rachete pe Marte? O normalitate a civilizaţiei este cumva mai dificilă decît vizitarea în suită a unor ţări străine? Ştiţi sau nu ştiţi că în România există 97 de localităţi complet neelectrificate, Domnule Iohannis, plus alte 97.805 de gospodării neelectrificate amplasate în 2.284 de localităţi străbătute de uliţe neasfaltate? Aţi citit, domnule Iohannis, studiul dat publicităţii de  Institutul de Economie Socială şi Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române? Lăsaţi-l încolo de feisbuc, ştiu că vă e greu să vă exprimaţi liber, şi mergeţi în vizită în satele României! Cînd nu ai vorbele la tine şi nici cunoştinţă prea multă despre temele vitale, te fereşti ca diavolul de tămîie să apari în public, scrisul pe reţele de socializare fiind o scăpare. Căutaţi şi citiţi studiul cu pricina şi veţi vedea cît de săraci sînt românii din mediul rural, unde peste două milioane de oameni, care n-au furat precum penalii din Parlament, trăiesc în mizerie muncind cu ziua prin sat, doar pentru a-şi amăgi zilele cu pîine şi cartofi de azi pe mîine…

Trei sferturi dintre românii de la sat trăiesc în condiţii deplorabile, 37 la sută nu au nicio formă de remuneraţie, iar peste 36 la sută sînt pe cont propriu. Dacă nu vă veţi îngriji de toate problemele interne, veţi rămîne în istorie preşedintele cel mai celui mai scăzut nivel de trai din Europa, celui mai mare nivel de corupţie, celor mai mici salarii din U.E., celui mai umilitor sistem de protecţie socială, celui mai anemic sistem de sănătate şi de învăţămînt; veţi rămîne preşedintele celor mai multe spitale fără dotări, deşi medicii români, foarte inteligenţi şi căutaţi în lume sînt cei mai prost plătiţi; veţi rămîne preşedintele celor mai săraci cetăţeni ai U.E, preşedintele satelor neelectrificate din România. Vă amintesc că România nu e Sibiu, cum nici pentru Băsescu nu trebuia să fie un vapor cu mărfuri de vînzare. Sînteţi rupt complet de realitatea românească! Vă înşelaţi amarnic crezînd că Ţara se conduce cu naveta la Sibiu, cu feisbucul, cu discursuri sterile citite de pe hîrtie, cu gafe impardonabile, cărţi autobiografice sau cu plimbatul ursului peste graniţă. Dar de ce am aştepta atît de mult de la un preşedinte care petrece mai mult pe afară, impus din afară, cînd el nu este o voce patriotică, viziunea politică îi lipseşte şi nu dispune de inteligenţa şi responsabilitatea omului superior. În concluzie, domnule Iohannis, Republica România nu-i un sat fără cîini, ca să priviţi habarnamist de la  fereastră cum  austriecii prelevează şi extirpă prin furt pădurile Carpaţilor. Încă puţin şi vom importa lemne de foc, uluci de gard, araci de vie, scobitori şi chibrituri. Parafrazîndu-l pe Francisco Goya, somnul naţiunii noastre a născut acest tip de monştri!.

Revenind la dom’ Stelică, nu-i niciun bai dacă trage obloanele. Vor veni alţi bufoni în aceleaşi comédii. Alţi flăcăi ’nalţi la stat şi manevrabili la emisfere vor continua munca de manipulare şi degradare, traşi de sfori nevăzute din vîrf şi din afară. Dar să ştiţi că românii nu vor mai răbda mult timp cu onoarea „nereperată”!, vorba lui Nenea Iancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*