NOTĂ DE PROTEST transmisă de ADEC către Președintele SRRT în cazul emisiunii ”Maghiara de pe unu”

Notă adresată domnului Stelian Tănase, Președintele Societății Române de Radio și Televiziune, cu privire la modul în care a fost relatat, în cadrul emisiunii ”Maghiara de pe unu” din data de 4 mai 2015,  cazul schimbării denumirii Spitalului de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Benedek Geza” din Covasna

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) transmite o notă de protest publică domnului Stelian Tănase, Președintele Societății Române de Radio și Televiziune, cu privire la modul total lipsit de profesionalism în care a fost relatat cazul schimbării denumirii Spitalului de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Benedek Geza” din Covasna în cadrul emisiunii ”Maghiara de pe unu” din data de 4 mai 2015, difuzată de postul TVR 1.

Redactorii emisiunii ”Maghiara de pe unu” au abandonat total principiile profesionale ale obiectivității și echidistanței în relatarea știrilor și s-au limitat la a reda exclusiv punctul de vedere al părții maghiare, compus exclusiv dintr-o retorică xenofobă și șovină maghiară.

În totalul dispreț al profesiei pe care o practică, redactorii emisiunii ”Maghiara de pe unu” din data de 4 mai 2015 au omis să informeze opinia publică cu privire la faptul că Spitalul de Cardiologie din Covasna a fost redenumit în anul 2010 de un ministru UDMR fără consultarea comunității locale din Covasna, fie că vorbim de români sau maghiari. Ca atare, argumentul Uniunii Democrate Maghiare din România potrivit căruia schimbarea denumirii spitalului a fost făcută de ministrul Nicolae Bănicioiu fără consultarea comunității locale este stupit și lipsit de consistență.

În totalul dispreț al faptului că sunt finanțați din fonduri publice, redactorii emisiunii ”Maghiara de pe unu” din data de 4 mai 2015 au omis să informeze opinia publică cu privire la faptul că nici în 2010, atunci când era condus de un ministru UDMR, Ministerul Sănătății nu a consultat Primăria sau Consiliul Local Covasna și nici Consiliul Județean Covasna. Doar că atunci numele instituției a fost maghiarizat, ceea ce nu a mai deranjat opinia publică de etnie maghiară.

În totalul dispreț al faptului că lucrează la televiziunea publică a statului român, redactorii emisiunii ”Maghiara de pe unu” din data de 4 mai 2015 au omis să informeze opinia publică cu privire la faptul că managerul spitalului, Cristian Cimpoi, a fost consultat de către conducerea Ministerului Sănătății și a avizat favorabil schimbarea denumirii spitalului în Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Dr. Teculescu-Benedek”. Redactorii emisiunii ”Maghiara de pe unu” au preluat și transmis mai departe minciunile celor care au afirmat că schimbarea s-a făcut fără consultarea spitalului.

Redactorii emisiunii ”Maghiara de pe unu” din data de 4 mai 2015 au omis să informeze opinia publică cu privire la faptul că spitalul a fost construit de către Statul Român pe un teren naționalizat de la românii din Voinești.

Redactorii emisiunii ”Maghiara de pe unu” din data de 4 mai 2015 au omis să ceară și un punct de vedere din partea comunității românești din Covasna, din partea celor care susțin acest demers. Înțelegem că este vorba de o emisiune în limba maghiară însă nu înțelegem de ce redactorii emisiunii au abandonat complet principiul obiectivității în relatarea unei știri.

Redactorii emisiunii ”Maghiara de pe unu” din data de 4 mai 2015 au omis să informeze opinia publică cu privire la biografia doctorului Nicolae Teculescu în ciuda faptului că aceasta este publică. Dacă tot au redat argumentele pline de ură șovină ale celor care se opun includerii în denumirea instituției a numelui doctorului Nicolae Teculescu, considerăm că ar fi fost și de bun simț și profesional să se prezinte și câteva cuvinte despre biografia doctorului Teculescu, care este publică și poate fi ușor accesată de orice persoană bine intenționată.

ADEC se declară stupefiată de faptul că Televiziunea Națională a ajuns o tribună în care sunt propagate ideologia șovinismlui maghiar și xenofobia. În loc să ilustreze obiectiv și profesional subiectul, redactorii emisiunii ”Maghiara de pe unu” sunt în fapt o trompetă a Uniunii Democrate Maghiare din România, promovând mai departe doar ura interetnică și șovinismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*