Cred că Horthy Miklos ar fi mândru de voi, domnilor! – Scrisoare deschisă domnilor Tamas Sandor și Thiesz Janos

Nu sunt absolut deloc surprins de nivelul foarte jos la care acționați și nici de agresivitatea șovinismului pe care-l practicați. În loc că fiți persoane echilibrate și să-i reprezentanți pe toți locuitorii orașului, respectiv ai județului, indiferent de etnie, sunteți promotori activi ai șovinismului și urii interetnice. Dar, pot să înțeleg faptul că, în lipsă de altceva, promovați și domniile voastre ce vă pricepeți mai bine.

Pentru că nu suntem chiar toți proști (i-ați găsit pe unii să vă susțină tacit), îndrăznesc să vă reamintesc faptul că de 25 de ani nu faceți altceva decât să semănați ură și dezbinare, în timp ce invocați respectul și toleranța. Menționez, la întâmplare, doar câteva exemple la care se mai pot adăuga zeci, poate chiar sute.

Ați maghiarizat denumirea Spitalului Județean Covasna, care a fost redenumit, fără consultarea românilor din județ, în Spitalul Fogolyan Kristof. Sunt convins că sunt mii de maghiari în Covasna care habar nu au cine a fost acest personaj, altfel propabil perfect respectabil. Dacă vroiați să arătați că sunteți toleranți ați fi denumit spitalul județean, la care apeleză și românii din județ, și cu numele unui doctor român.

Ați maghiarizat denumirea Bibliotecii Județene Covasna, care a fost redenumită, fără consultare românilor din județ, Biblioteca Bod Peter.

Ați maghiarizat denumirea galeriei de artă din Sfântu Gheorghe, pe care ați denumit-o, fără să-i consulați pe românii din județ, Galeria de Artă Gyarfas Jeno.

Ați maghiarizat denumirile a zeci de străzi și piețe publice din județul Covasna, fără consultarea românilor din județ.

Ați maghiarizat denumirea Școlii Generale din zona gării din Sfântu Gheorghe, care a fost redenumită, fără consultarea românilor din județ, Școala Generală Ady Endre.

Ați maghiarizat denumirea Liceului din orașul Covasna, care a fost redenumit, fără consultare românilor din județ, Liceul Korosi Csoma Sandor.

Ați maghiarizat denumirea Liceului de Artă din Sfântu Gheorghe, care a fost redenumit, fără consultarea românilor din județ, Liceul de Artă Plugor Sandor.

Ați maghiarizat denumirea mai multor grădinițe de pe teritoriul județului Covasna, fără consultarea românilor din județ. Aici aș aminti doar câteva exemple, la întâmplare: Grădinița Hamupipőke, Hófehérke, Benedek Elek, Árvácska, Kőrösi Csoma Sándor, Napsugár, Csipike, Néri Szent Fülöp.

Ați maghiarizat simbolurile locale, stemele și fanioanele localităților și al județului Covasna, ați inventat steaguri locale, transformându-le în simboluri etnice maghiare, din care românii lipsesc. La adoptare acestor simboluri nu ați binevoit să țineți cont și de doleanțele românilor din județ.

Pentru orice persoană cu bun simț sunteți ridicoli, domnilor. Invocați respectul dar nu manifestați respect. Ura interetnică și șovinismul, valori pe care le promovați atât de agresiv, sunt complet opuse toleranței și respectului reciproc, valori pe care nu le înțelegeți pentru simplul fapt că nu vin din Evul Mediu.

Puteți să coborâți mai jos?

One Response to Cred că Horthy Miklos ar fi mândru de voi, domnilor! – Scrisoare deschisă domnilor Tamas Sandor și Thiesz Janos

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *