„Est modus in rebus!”

Adică există – ori trebuie să existe! – o măsură în toate. O limită! Asta vrea să ne spună acest dicton latin inspirat din Satirele lui Horaţiu. Mi se pare că „cetăţeanul român, locuitor al oraşului Gheorgheni”, al cărui nume este Árus Zsolt, ori nu cunoaşte acest lucru – pe care ar trebui să-l înţeleagă orice om cu mintea întreagă! – ori vrea să încalce, cu bună ştiinţă, Constituţia României, care, la Articolul 30(7) precizează: „Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii…”.

Sigur, aceeaşi Constituţie consfinţeşte şi dreptul la liberă exprimare Articolul 30(1). Numai că acest drept trebuie să fie înţeles exact aşa cum ne învaţă dictonul latin din titlul articolului de faţă. Asta înseamnă că dreptul la liberă exprimare a ideilor, nu înseamnă şi „dreptul” de a defăima o ţară. Ţara al cărei cetăţean eşti, ţara în care trăieşti şi munceşti! În cazul lui Árus Zsolt aceasta este România!

Ce este ţara sa în gândirea acestui individ? Nimic altceva decât că „România este Statul Islamic al Uniunii Europene”! Această afirmaţie defăimătoare o face Árus Zsolt într-o scrisoare adresată Preşedintelui României, domnul Klaus Johannis, în care îi cere, în termeni duri, să intervină pentru a-l elibera din detenţie pe primarul oraşului Gheorgheni, care, din câte ştie individul, „este deţinut pentru nişte încălcări imaginare ale legii”. Ba mai mult, „şi-au permis chiar să-l aresteze cu câteva zile în urmă, încălcând nu numai constituţia şi legile ţării, dar şi drepturi fundamentale ale omului”. Dacă preşedintele nu va face nimic pentru ca primarul oraşului Gheorgheni să fie eliberat din detenţie, va fi o dovadă că cel pe care l-a votat, cu speranţa că va fi „un preşedinte democrat, care are valorile europene nu numai în discursuri, ci şi în gene, înseamnă că sunteţi preşedintele Statului Islamic din Uniunea Europeană”!

Acest „cetăţean român”, în totală necunoştinţă de cauză, susţine –nu se ştie pentru ce anume – potlogăriile şi afacerile necinstite ale unui primar, care, profitând de funcţie, şi-a permis, la fel ca mulţi alţii, să îşi bage mâna acolo unde nu trebuia, pentru ca să-şi mai poată rotunji veniturile. După ce acestea au fost descoperite, iniţial primarul, Mezei Janos, a fost arestat la domiciliu, impunându-i-se o serie de iterdicţii. Între acestea şi pe aceea de a nu lua legătura cu niciunul dintre indivizii amestacaţi în afacerile murdare ale primarului, până la fializarea cercetărilor. Nu a înţeles aceasta, aşa că a fost ridicat şi trimis în arestul poliţiei. Exact cum prevede legea.

Iată însă că idividul cu numele de mai sus se erijează ca fiind un bun jurist, cu studii serioase juridice, care cunoaşte foarte bine dosarul cauzei respective, un specialist chiar în drept constituţional, din moment ce susţine că respectivul primar „este deţinut pentru nişte încălcări imaginare ale legii”, iar prin aceasta au fost încălcate „constituţia şi legile ţării”! Altfel, pe ce se bazează acest „cetăţean român, locuitor al oraşului Gheorgheni” când susţine că primarul Mezei Janos „este deţinut pentru nişte încălcări imaginare ale legii”?

Dar, în sfârşit, să trecem cu vederea faptul că individul se afişează ca un profesionist de înaltă clasă în ce priveşte Codul Penal şi cel de procedură penală, precum şi Constituţia României, cu toate că, din câte se pare, el nu este decât un scandalagiu, fost consilier judeţean pe listele PCM, din care face parte şi primarul din Gheorgheni, dar şi atunci a fost nevoit să părăsească de mai multe ori sala de şedinţe a consiliului judeţean tocmai datorită comportării sale.

Grav, foarte grav chiar, este că individul acesta, „cetăţean român” îşi defăimează şi denigrează ţara în care s-a născut, a crescut, trăieşte şi munceşte: România. Pe care o consideră, nici mai mult, nici mai puţin , fără nici o reţinere şi ruşine, că „este Statul Islamic al Uniunii Europene”!

În lume există aproximativ vreo 60 de state care fac parte din Organizaţia Cooperării Islamice, organizaţie mondială, a doua ca mărime după ONU. Árus Zsolt nu se referă însă la vreunul dintre acestea, ci la acel Stat Islamic, nerecunoscut de nimeni, fiindcă nu este alceva decât o organizaţie teroristă, înfrăţită cu al Qaida. Această organizaţie se bazează pe răspândirea fricii şi teroarei în rândul cetăţenilor, prin săvârşirea unor atrocităţi sălbatice şi prin execuţii barbare, toate acestea fiind considerate de omenirea civilizată drept crime împotriva umanităţii. La acesta se referă individul Árus Zsolt atuci când afirmă că România este „statul Islamic al Uniunii Europene”, iar Klaus Johannis este preşedintele acestuia. Aluzia de la care porneşte autorul scrisorii adresată preşedintelui este aceea că în România „se decapitează drepturi (…) la modul cel mai concret şi crunt”! Iar Klaus Johannis este cel care le patronează, dacă nu va da curs cererii sale.

Asemenea afirmaţii, pe lângă faptul că sunt o încălcare grosolană a Constituţiei României (Art.30), dar reprezintă şi o jignire gravă adusă întregului popor român, pus pe aceeaşi treaptă cu crimialii Statului Islamic, după cum ele constituie şi o insultă neruşinată adusă conducătorului unui stat european, membru al UE, recunoscut de toate statele eropene şi nu numai, ca fiind ţara în care minorităţile naţionale se bucură de cele mai largi drepturi. Iar acestea în nici un caz nu sunt „decapitate”! Oare mai există un stat european în care preşedintele să aparţină unei minorităţi naţionale, în afară de România? Ce altă dovadă mai concretă decât aceasta îi trebuie lui Árus Zsolt?

Din păcate, Klaus Johannis tace. Cu toate că a primit scrisoarea respectivă, cunoscută acum de toată ţara, prin publicarea ei în presă, preşedintele nu a găsit de cuviinţă să-şi exprime poziţia faţă de afirmaţiile lui Árus Zsolt. Poziţie prin care să apere statul pe care îl conduce, poporul român, în fruntea căruia se află, precum şi propria sa demnitate de şef de stat. Funcţia pe care o are i-o cere! Demnitatea îl obligă! Altfel, ambiguitatea, nepăsarea pe care o afişează, sunt condamnabile. Şi nu pot fi considrate altfel decât greşeli. Iar, după cum se ştie, greşelile se plătesc, mai devreme sau mai târziu, mai ales în cazul celor aflaţi în scaunele înalte ale puterii. Şi Klaus Johanis se află într-un astfel de scaun.

Dar dacă preşedintele tace, nu ştiu de ce „tac” organele statului, obligate, prin lege, să se sesieze şi să ia măsurile ce se impun, tocmai pentru ca legile ţării şi Constituţia să fie respectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*