În loc să se ocupe de restaurarea arhivei TVR și, mai ales, să contribuie la crearea uneia pentru viitor, prin realizarea de producții de calitate, în loc să cerceteze „valoarea” fondului „documentar” al celor două decenii și jumătate de televiziune „liberă”, Stelian Tănase vrea să bage în „operativa” de cercetare (dehʹ, metehne vechi!), arhivele altora.
E adevărat, la întâlnirea arhivarilor de televiziune din Europa de Est, TVR a cam ridicat din umeri. Păiʹ, ce să prezine? O „arhivă” postdecembristă care, ca rezultat al producțiilor din ultimii 25 de ani, poate indexa pentru generațiile viitoare doar emisiunile Andreei Marin și alte stupizenii lacrimogene?! Ori care să peticească la nesfârșit singurul ei fond documentar, și ăla de fapt al TVR(L), „Revoluția”?
Soluția ar fi crearea unui fond de documentare pe baza altor arhive. Adică trai de „studiu” și cercetare prin fișierele altora. Baze de date gata indexate din care doar să se extragă, pentru comentarii sofiste, documentele deja aranjate.
Acum, Stelian Tănase a pus ochii pe arhiva CNSAS. Pe care o vrea ca material de studiu documentar pentru TVR. De fapt pentru el, cel ce se autointitulează, nu cel mai mare cercetător-documentarist al vremurilor noastre, ci însuși creatorul „cercetării de arhive în România”. Că, așa se întâmplă când șoarecele (de bibliotecă) ajunge să se viseze guzgan de biblioraft!
Și nici nu a apucat, teoretic, să parcurgă parte din fișetele de la CNSAS că directorul TVR a și început să acuze că SRI nu a predat de fapt toată baza de documente. Știe el, documentat! Desigur, a auzit prin taifasurile emisiunilor de altădată, de pe la alte televiziuni (ălea fond documentar!), în care se peria reciproc cu prietenul de sticlă (tv!) poetul-gurmand, cum că SRI nu a predat toate documentele către CNSAS. Și probabil tot de la Mircea a reținut și ideea huzurului pe impresia de muncă: „Stelică fă-te că lucrezi!”. Ia de alții și cercetează până la pensie!
Ce o să facă Televiziunea Publică prin arhivele CNSAS? Va găsi acolo subiecte de televziune pentru „generația (happ)y”? Puțin probabil! De fapt, pe Stelian îl doare în „x”-ul competenței lui de telespectatori, mai ales de cei tineri pe care TVR i-a pierdut de multă vreme! Dar fondul CNSAS poate să țină, sub formă de pălăvrăgeală audio-video per filă îngălbenită, locul producțiilor TVR! Și nu ar fi nimic nou! Mai ales că Televiziunea Publică a mai trăit epoca unui director moralist. Dar care măcar avea sevă de pamfletar și nu era atât de închistat precum directorul de acum… Care geaba se laudă pe la conferințe că a scris zece volume. Că ălea nu țin loc de fond documentar. Poate doar dacă vor fi trasate prin memo-uri interne pe post de porunci de căpătâi ale televiziunii publice.
Dar când vorbește conu Tănase, nici un cuvânt nu e în vânt! Că nu stoarce el nici măcar un strop de sudoare (intelectuală!) fără rost. Și cum ar suna, ca viitor proiect al TVR, care nu și-a digitalizat nici măcar zece la sută din vechea arhivă, cea adevărată pre post-decembristă (!), să se ocupe de digitalizarea arhivei CNSAS? Păiʹ, n-ar huzuri toată cohorta de angajați care numai de producții TV nu sunt capabili? Că dacă pentru salvarea în format digital a vechilor pelicule TVR a cerut… 50 de milioane de euro de la buget, un fleac!, cât ar putea cere oare pentru fotocopierea uriașei arhive CNSAS? Și în plus, poate se mai descoperă și material pentru fondul politic „de protocol”. Ăla servit clienților în campaniile electorale. Că și „dosarele” se digitalizează, nu-i așa?!
Și pare și un nou atac al șefului TVR la adresa SRI. Pare, dacă ne gândim că recent Stelian Tănase ceruse fostului director al SRI să-și retragă ofițerii acoperiți din TVR! Probabil, a mai chibzuit, mai ales după schimbarea directorilor aervicului, și a realizat că televiziunea publică ar putea rămâne fără angajați. Mai utilă ar fi dară o „reconversie”. Și nu ar fi ceva cu adevărat inedit ca ofițerii acoperiți (ai televiziunii, de data asta!) să studieze arhiva, inclusiv dosarele despre… ofițerii acoperți?!
Nu ar fi cea mai bună „acoperire”?! Vorba aceea: „Adevărul este cea mai bună minciună!”.
O, cum le mai combaţi mata, jupâne,
cu câtă-ndreptăţită supărare
dar herr Tănase ce părere are
cu televiziunea cum rămâne ?