
De fapt, nodurile ar fi trebuit să le înghidă Francois Hollande… Și naționalismul francez. Șeful diplomației germane, Walter Steinmeier, chiar nu avea de ce să se supere pentru gafa ministerului de externe de la București. Dacă a fost o gafă! Sau poate un suvenir în unic exemplar oferit de către lingușitorii angajați ai MAE. Sa-l pună Steinmeier în biroul lui Merkel. Că nu se știe. Că e ca la „la loto”. În fond, cine s-ar fi gândit, în urmă cu numai câțiva ani, că Rusia își va mai atașa un colț de hartă? Așa și cu frontierele din Europa. Cine știe cum se vor mai mișca feluritele „colțuri” de țări în puzzle-ul UE?! De aceea, vorba unui „moromote”: „Poate nici nu este o gafă, ci o sinceră urare!”.
Și ar părea un scheci diplomatic, cam prea rafinat însă pentru gustul francezilor, dacă am crede că, într-adevăr, broșura aniversară a fost realizată într-un singur exemplar. Atât de unic că nu i-a mai pus nimeni viza de corectitudine și „bun de tipar”, că sunt bani puțini, și i-au dat direct oficialului german!
Situația este însă penibilă din altă perspectivă. Pentru că broșura a fost realizată de Agerpres. Nu de către o companie privată de publicitate care să încurce la machetare culorile pe afișele electorale. Și nici nu era vorba de meniul unui cârciumi de mahala pentru a nu conta. Era vorba de un catalog suvenir pentru un înalt oficial.
Și de aici încep semnele de îngrijorare. În primul rând, lipsa de reacție a șefului nostru de diplomație. Care fie nu a observat eroarea, fie nu a știut cum să mascheze gafa. Și este o fotografie care va face istorie! Pentru șeful nostru de diplomație va rămâne ca o eternă nominalizare pentru un trofeu de gâgă, pentru oficialul german se va constitui într-un instantaneu dintr-o arhivă de care nu au (mai) avut parte! Căci la veselia pe care o afișa neamțul (lor!) când flutura broșura cu harta greșită, e clar că nu era deloc indignat! (Dar ce ar fi ieșit dacă ai noștri umpleau conturul Germaniei cu fond roșu și mai puneau, așa, pe post de suvenir turcesc, o lună și o stea?!).
Și cum să fie supărat de „gafa” cu pricina când cineva a reușit să pună steagul Germaniei pe întreg teritoriul francez?! Lucru pe care ai lui nu l-au reușit nici măcar în al doilea război mondial. Evident, de acum, A(i)urescu Charlie, cu toată centrala lui de la Externe, și dimpreună cu Agerpres, ar trebui să fie atenți să nu dea nas în nas cu vreun veteran de război francez!
Și totuși, cum a fost posibil ca la un asemenea nivel, coperta broșurii (ce o fi înăuntru, Dumnezeu cu iertarea!) să primească viza MAE? Pentru că a primit-o! Căci, dacă de la Agerpres nu poți să ai așteptări în condițiile în care reprezentanta agenției a confundat editarea cu tipărirea, justificându-se că este vorba de „o greșeală de tipar”, de la centrala MAE ne așteptam la vigilență. (Și, oricum, tipografii pun pe hârtie ceea ce primesc editat. Or, dacă este o „eroare” introdusă pe traseu, atunci Parchetul are de lucru. Că dacă astfel de „erori de tipar” apar și în actele oficiale tipărite, atunci ne putem trezi că ăștia, nu numai că nu ne adaugă vreun colț de țară, ci ne „tipăresc” greșit, cu totul! Într-o autonomie sau o federație…)
Desigur, acum, francezii ar putea să ne dea și ei peste nas! Să titreze că eroarea cu pricina s-a produs la Budapesta… Iar de vină sunt niște consangvini ai „externiștilor” de pe malul Senei.
Cât despre asumarea vinei de către ministrul nostru de externe, Bogdan A(i)urescu, nici o grijă. El rămâne la fel de mare indiferent de ceea ce spun gurile rele. Rămâne cel mai mare avocat dintre miniștrii noștri de Externe și cel mai mare ministru de externe (că miniștri au mai fost și alții!) dintre avocați!
Lasă un răspuns