Ai ratat o bună ocazie să taci, domnule Dan Țopa!

Aflu că directorul Teatrului ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Dan Țopa, și-a dat demisia. Nu am fost deloc surprins. Nu e primul director al singurului teatru românesc din zona Covasna-Harghita care fuge. Și cu siguranță nu va fi nici ultimul. Țopa este însă primul, după cunoștința mea, care fuge aruncând cu noroi în comunitatea românească din oraș și din județ.

Potrivit propriilor declarații, Țopa a plecat nu din cauza lipsei banilor (înțeleg din afirmațiile lui Țopa că actorii nu mai știu ce să facă cu banii pe care-i încasează, atât sunt de mulți, iar sub comanda sa activitatea teatrului duduie de spectacole și turnee naționale și internaționale) sau a unui sediu adecvat (Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe zace goală în timp ce con’ Țopa s-a gândit la spații ”alternative” și a băgat teatrul în containere) pentru o instituție de cultură, ci prentru că românii din oraș nu sprijină activitatea teatrului și nu socializează. Măi să fie! Oare nu știa Țopa în septembrie 2013, atunci când a ajuns la conducerea singurului teatru românesc din zona Covasna-Harghita unde anume vine? Credea cumva conu’ Țopa că Sfântu Gheorghe e vrun mic Paris din punct de vedere al forfotei culturale? Chiar atât de naiv să fii fost managerul?

Românii nu sprijină activitatea teatrului? Cum să fii atât de abject încât să afirmi așa ceva în condițiile în care bugetul Teatrului ”Andrei Mureșanu”, trasat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, este în jur de 750.000 de lei, iar același Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat pentru o singură manifestare a Teatrului ”Tamasi Aron”, teatrul maghiar, suma de 350.000 lei. Adică aproape jumătate din bugetul pe un an al Teatrului ”Andrei Mureșanu”. Românii nu sprijină activitatea teatrului? Românii plătesc taxe și impozite la Consiliul Local, care Consiliu Local controlat de UDMR și PCM alege cu bună știință să subfinanțeze o instituție de cultură vitală pentru comunitatea românească din oraș tocmai pentru că este controlat de un individ orbit de șovinism și care ar face orice pentru a închide această instituție de cultură românească. Dacă Teatrul ”Andrei Mureșanu” ar fi finanțat în mod adecvat atunci și-ar putea permite mai mulți actori, decoruri mai bune, un personal mai bun și ar pune în scenă piese mai bune care ar atrage publicul. Atunci când instituția este finanțată mediocru poate că și activitatea sa lasă de dorit iar asta nu poate decât să îndepărteze publicul, nu să-l atragă.

Să afirmi că ai avut o relație bună cu primarul din Sfântu Gheorghe este dovada clară a faptului că nu ai înțeles absolut nimic din ceea ce se petrece în orașul în care ai stat aproape un an și jumătate. Recunosc că sunt curios ce fel de relație bună poți avea cu un personaj care nu promovează altceva decât ura interetnică și șovinismul maghiar. Mai mult chiar, din prostie, naivitate sau pură ticăloșie (încă nu sunt sigur de motivul exact), Țopa dă apă la moară primarului șovin care ar vrea să vadă teatrul românesc dispărut definitiv din oraș și afirmă că românii nu vin la teatru și ca atare ar trebui închis. S-a gândit conu’ Țopa că poate românii nu vin la teatru pentru că activitatea teatrului lasă de dorit? Românii nu merg la teatru în general în România, activitatea culturală are de suferit enorm în general în țară, de ce crede dumnealui că românii din Sfântu Gheorghe sunt altfel? Și ei au problemele și neajunsurile pe care le au și românii din Slatina, Tulcea sau Târgoviște, la care se mai adaugă și neajunsul de a trăi într-un oraș condus dictatorial de grofii UDMR guvernați doar de ura interetnică împotriva românilor.

Românii nu l-au sprijinit, zice conu’ Țopa. Mă întreb însă cu ce anume i-a sprijinit el pe românii din oraș. Cu ce anume s-a împlicat conu’ Țopa în viața culturală a comunității românești din județ? Cu faptul că s-a dus la muncă? Mă tem că nu e suficient. Ba aud că Țopa a și fost ajutat de comunitatea pe care a ales s-o blameze acum, la plecare. Ce-a căutat conu’ Țopa la Sfântu Gheorghe? Dacă-i așa un intelectual rafinat de ce-a mai venit la Sfântu Gheorghe? Oare pentru că n-a găsit ceva mai bun la acel moment? Păi uite că românii ăștia pe care Țopa a ales să-i certe i-au dat lui o pâine timp de un an și jumătate, atunci când nu și-a găsit o pâine în altă parte, pentru simplul fapt că fără teatrul ăsta românesc Țopa nu ajungea la Sfântu Gheorghe și poate nici nu ar fi avut un loc de muncă timp de un an și jumătate.

Conu’ Țopa poate sta liniștit! Românii din oraș nu pierd nimic cu plecarea lui. Decât intelecuali rafinați ca dumnealui, ce nu înțeleg realitatea care-i înconjoară, ba mai mult țin hangul celor care i-ar vrea pe români plecați din oraș, mai bine lipsă. De caractere ducem lipsă, coane Țopa! Șefi, manageri și directori se găsesc pe toate drumurile. Dumneata îți permiți luxul de a pleca din oraș. Românii din Sfântu Gheorghe rămân însă în urmă și sunt nevoiți să respire același aer intoxicat de un primar și un consiliu local orbiți de ură împotriva a tot cee ce este românesc, cu care dumneata susții că ai relații foarte bune.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*