Citiți și vă cruciți: Revista Presei Maghiare (2)

Ce se întâmplă cu proiectul de autonomie a Pământului Secuiesc?

Maghiarimea de pe Pământul Secuiesc are deja două proiecte de autonomie, însă impasul continuă să persiste, nu există o normă juridică pe care toate organizaţiile, partidele să fie dispuse să şi-o asume, să o susţină. Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) înfiinţat pentru cucerirea autonomiei Pământului Secuiesc a adoptat în 17 ianuarie 2004 statutul elaborat de Csapo Jozsef şi-l consideră şi acum documentul său de bază, singurul proiect credibil care i-ar putea asigura Pământului Secuiesc un statut autonom corespunzător. A încercat în repetate rânduri să-l prezinte în parlamentul român însă fără rezultat.

UDMR-ul nu şi-a mai asumat acest statut, iar la congresul din primăvara lui 2013, preşedintele Kelemen Hunor a anunţat că UDMR îşi va elabora propriul statut. In septembrie 2014 a fost elaborat statutul UDMR – în activitate fiind angrenat şi PCM-ul -, la a cărui bază a stat, după cum spun autorii, proiectul de autonomie sud-tirolez. Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a criticat dur proiectul UDMR care, în pofida promisiunii liderilor uniunii, nu a ajuns nici azi să fie supus unei dezbateri publice, iar după campania pentru prezidenţiale, a ajuns să fie dată uitării şi promisiunea depunerii lui în parlament. Iar declaraţia făcută de Kelemen Hunor la începutul lunii ianuarie – Pe Pământul Secuiesc noi suntem Consiliul Naţional Secuiesc, nu alţii – nu face decât să accentueze contradicţiile.

La şedinţa sa din 8 noiembrie anul trecut, CNS a făcut o nouă încercare de deschidere, adoptând o hotărâre în care preciza că insistă asupra proiectului propriu, în schimb este deschis la discuţii. Le-a adresat o scrisoare parlamentarilor UDMR în care le spunea că dacă tot au refuzat o nouă înaintare în parlament a statutului CNS, să-şi formuleze, până la finele lunii februarie, propunerile de modificare care ar transforma proiectul într-unul acceptabil şi pentru ei. După mai bine de două luni, un singur parlamentar a răspuns la iniţiativa CNS: Marton Arpad. Inserăm în cele ce urmează scrisoarea acestuia şi răspunsul lui Izsak Balazs, din care transpare singurul punct de întâlnire: ambilor le este clar că este nevoie de un statut de autonomie acceptat şi sprijinit de către toată lumea.

Scrisoarea lui Marton Arpad către Izsak Balazs

Stimate Izsak Balazs

Nu vă pot satisface solicitarea din mai multe motive. Unul este acela că şi UDMR are un proiect supus dezbaterii publice, care, în opinia mea, este mult mai bun decât cel sprijinit de Dumneavoastră. Al doilea motiv ar fi acela că vorbiţi despre Pământul Secuiesc istoric, în schimb proiectul d-voastră nu se mulează pe structura teritorială Pământului Secuiesc istoric. Al treilea motiv este că în proiectul pe care l-aţi adoptat figurează 126 de unităţi administrative, dintre care unele nu au aparţinut niciodată de Pământul Secuiesc istoric, iar în cea mai recent proiect de hotărâre al d-voastră, adoptat de câteva consilii, stabiliţi numărul unităţilor administrative la 153.

Un alt motiv este că numărul locuitorilor scaunelor specificate de d-voastră este, fără excepţie, mai mic decât numărul minim de locuitori prevăzut de normele europene cu privire la NUTS III. In ceea ce priveşte centrele istorice, cele din varianta noastră sunt mai apropiate de trecutul istoric.

Din aceste motive, vă propun ca mai degrabă să formulaţi opinii constructive pe marginea variantei noastre, poate vom reuşi să elaborăm astfel un text care să corespundă tututor cerinţelor şi aşteptărilor şi care să poată fi înaintat de uniunea noastră.

Cu respect, Marton Arpad

Răspunsul lui Izsak Balazs pentru Marton Arpad

Stimate domnule deputat

Spuneţi că noi vorbim despre Pământul Secuiesc istoric, însă adevărul este că această sintagmă nu figurează deloc în proiectul CNS.

Un alt contraargument al d-voastră este acela că în proiectul pe care l-am adoptat figurează 126 de unităţi administrative, în timp ce în proiectul de hotărâre adoptat de câteva consilii, stabiliţi numărul unităţilor administrative la 153. Cu siguranţă ştiţi că după 2004 au fost înfiinţate numeroase comune noi. Numărul unităţilor administrative care desemnau în 2004 hotarele Pământului Secuiesc a crescut între timp la 153, fără însă ca hotarul anterior desemnat să se fi modificat.

O altă obiecţie a d-voastră este aceea că numărul locuitorilor scaunelor specificate de noi este, fără excepţie, mai mic decât numărul minim de locuitori prevăzut de normele europene cu privire la NUTS III. Vă înşelaţi din nou, domnule deputat. Proiectul nostru nu face absolut nici o referire la regiunile statistice NUTS -cum de altfel nici al d-voastră-, noi ne imaginăm scaunele secuieşti drept subunităţi administrative ale Pământului Secuiesc.

Autonomia Pământului Secuiesc trebuie edificată pe tradiţiile secuieşti, pe voinţa secuilor şi pe realităţile de aici.

Am găsit totuşi şi ceva pozitiv în scrisoarea d-voastră. Din ultimele rânduri reiese că şi d-voastră credeţi că este nevoie de un singur statut al autonomiei, acceptat la modul general. Să lucrăm la acesta, pentru ca el să poată fi înaintat cât mai repede în Consiliul Naţional Secuiesc, iar mai apoi în parlamentul României.

Cu respect, Izsak Balazs.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7408 din 31.01.2015

Semjen, de partea UDMR

Vicepremierul Semjen Zsolt a transmis salutul şi felicitările guvernului ungar, subliniind: Nu se poate permite, nici din punct de vedere politic, şi nici din punct de vedere moral, ca forţa UDMR să slăbească, nu poate fi asumat riscul ca UDMR să nu îndeplinească un rol important în parlamentul de la Bucureşti. Vicepremierul ungar şi-a exprimat recunoştinţa pentru faptul că UDMR a susţinut ideea partidelor organizate pe criterii etnice. În opinia lui Semjen, partidele maghiare pe criterii etnice de dincolo de graniţe pot asigura dăinuirea părţilor naţiunii. Vicepremierul a accentuat: maghiarimea din Bazinul Carpatic nu a revendicat niciodată drepturi care nu există şi în alte ţări din Europa sau care nu sunt general valabile. Dacă am accepta că există lucruri care li se cuvin altora, dar nouă nu, am accepta că suntem cetăţeni de rangul al doilea în Uniunea Europeană – a afirmat vicepremierul ungar.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7409 din 02.02.2015

Parteneriat între CNMT şi CNS / Colaborare pentru autonomie

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) vor încheia un parteneriat strategic – au anunţat liderii celor două formaţiuni, europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele CNMT, şi Izsak Balazs, preşedintele CNS, în cadrul unei conferinţe de presă comune susţinută sâmbătă.

Scopul îl reprezintă înfiinţarea unei reprezentanţe integrate a autonomiei, solidarizarea celor două formaţiuni are valoare de semnal, constituie primul pas spre înfiinţarea noii unităţi maghiare, datorită căreia lupta pentru autonomie din Transilvania ar putea deveni mai eficientă – a precizat Tokes Laszlo. Acesta a adăugat: vor mai discuta despre detalii, forma sub care se va derula munca comună, însă s-a ajuns la un acord de principiu privind convocarea, pe parcursul anului, a unei şedinţe comune a delegaţilor CNMT şi ale CNS.

Tokes Laszlo a precizat: trebuie să iniţieze un dialog cu Klaus Johannis, noul preşedinte al statului român, învestit în funcţie în decembrie anul trecut, candidatul căruia – cu ocazia alegerilor prezidenţiale – maghiarii transilvăneni i s-au alăturat în mod fără precedent după 89. In opinia lui Tokes, una din temele abordate ar putea fi reforma electorală aflată în curs de elaborare.

Noul preşedinte a făcut mai multe gesturi importante către minorităţi – a decorat supravieţuitori ai holocaustului, a condamnat declararea în culpă comună a comunităţii saşilor şi deportarea lor în Uniunea Sovietică -, motiv pentru care şi comunitatea maghiară din Transilvania speră în gesturi similare ale remedierii istorice din partea preşedintelui României – a subliniat preşedintele CNMT.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7409 din 02.02.2015, autor Farkas Reka

Sfântu Gheorghe / Drapelul secuiesc era, însă nu mai este

Drapelul secuiesc a dispărut din Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe – ni s-a semnalat ieri la redacţie. Drapelul a fost îndepărtat de organizaţia locală a Partidului Civic Maghiar (PCM), în urma unei proceduri judecătoreşti.

Drapelul de mari dimensiuni a fost arborat de PCM în data de 4 iunie 2013, cu ocazia comemorării Trianonului, însă, în urma plângerii depuse de Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, prefectul de atunci, Dumitru Marinescu, a sesizat contenciosul administrativ, solicitând îndepărtarea drapelului. In 26 aprilie anul trecut, sentinţa pronunţată în primă instanţă a fost admisă şi de Curtea de Apel Braşov, impunându-i primarului Antal Arpad să îndepărteze drapelul de mari dimensiuni din parcul oraşului. Termenul stabilit în acest sens a fost 10 septembrie. Edilul oraşului nu a procedat ca atare, însă PCM, ca să nu genereze probleme, a înlăturat drapelul, iar peste două zile, în locul acestuia a arborat unul nou. Se pare că nici prefectura nu a lăsat baltă cazul. Pe la mijlocul lui decembrie, prefectul Marius Popica, destituit între timp din funcţie, a semnalat că va acţiona astfel încât să prevaleze sentinţa judecătorească şi va înlătura din parc drapelul secuiesc. Atunci, Antal Arpad a declarat că el nu colectează drapele secuieşti şi nu va îndepărta drapelul obiectat.

Se pare însă că demersurile întreprinse de prefect şi-au atins scopul, având în vedere că săptămâna trecută, primăria din Sfântu Gheorghe a trebuit să demonstreze printr-o fotografie la judecătorie că drapelul secuiesc nu mai este pe locul său. Nu vrem să le provocăm probleme altora, nu acesta era scopul arborării drapelului secuiesc, motiv pentru care l-am îndepărtat joi seară – ne-a declarat Balint Jozsef, preşedintele local al PCM. Dacă am fi amendaţi noi, am putea decide să nu îndepărtăm drapelul, să încaseze de la noi -dacă pot- amenda, însă în situaţia actuală am considerat că e mai bine să procedăm ca atare şi să înlăturăm pentru un timp drapelul – a explicat Balint. In cadrul conferinţei de presă pe care o vor susţine astăzi reprezentanţii PCM, se va discuta despre culisele şi demersurile preconizate privind noua circotecă din jurul drapelului.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7410 din 03.02.2015, autor Farkas Reka

Acţiune intentată din cauza amenzii pentru intonarea imnului

Reprezentanţii PCM nu au nici după două luni un răspuns la petiţia adoptată cu ocazia manifestării din 29 noiembrie, de la Sfântu Gheorghe, care i-a fost transmisă şi guvernului – a informat ieri Kulcsar-Terza Jozsef, preşedintele din Trei Scaune al partidului.

Documentul care revendică respectarea proclamaţiei de la Alba Iulia a fost semnat de Biro Zsolt, preşedintele naţional, respectiv de Kulcsar-Terza Jozsef, iar după manifestare a fost înregistrat la prefectură. Potrivit prevederilor legii, destinatarii ar fi trebuit să dea un răspuns în termen de 30 de zile. Kulcsar-Terza a pomenit şi de amenda aplicată de prefectură din cauza intonării imnului ungar. Amenda a fost contestată la judecătorie, însă nu a fost stabilită ziua în care va avea loc înfăţişarea. In opinia preşedintelui din Trei Scaune, prefectura a anexat la actul de acuzare o scrisoare de apărare, în care argumentează, invocând constituţia şi legile din România, motivul pentru care imnul ungar poate fi intonat doar în prezenţa unor delegaţii oficiale. Totodată, PCM a solicitat sprijin din partea consulului ungar la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, precizând într-o scrisoare: în UE nu este interzisă nicăieri intonarea imnurilor ţărilor membre, nu există interdicţii în acest sens nici în Ungaria: oricine poate intona oricând şi oriunde imnul oricărei ţări.

Liderul din Trei Scaune al partidului a mai precizat: în cazul amenzii aplicate pentru intonarea imnului au apelat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), însă la reclamaţia datată în 12 ianuarie nu a venit deocamdată niciun răspuns.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7411 din 04.02.2015, autor Farkas Reka

Ziua Libertăţii Secuieşti / Marşul a fost interzis

Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş, a interzis organizarea, de către Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), în ziua de 10 martie, a unui marş de la monumentul martirilor secui până în piaţa centrală a oraşului, respectiv a unei demonstraţii de protest în faţa prefecturii -a anunţat ieri, la Târgu Mureş, Izsak Balazs, preşedintele CNS. Izsak Balazs a declarat că primarul şi-a dat acordul doar pentru festivitatea memorială de la monumentul martirilor secui.

Izsak Balazs a precizat: primarul a interzis marşul invocând tulburarea ordinii publice din 2013 şi 2014, însă a precizat şi faptul că, în perioada 09-11 martie, pentru spaţiul inclus de traseul preconizatului marş a fost autorizată o manifestare legată de obiceiurile din postul paştelui. Preşedintele CNS a adăugat: în ceea ce priveşte mişcarea în masă din 2013, autorităţile nu au semnalat nicio acţiune de perturbare a ordinii publice, iar procesele verbale referitoare la manifestarea din 2014 au fost atacate în instanţă, procesele încă nu s-au încheiat.

Izsak Balazs a accentuat: potrivit legii din România care asigură dreptul la întrunire, autorizaţiile pentru demonstraţiile de protest nu sunt obligatorii, norma juridică prevede doar obligaţia ca aceste acţiuni să fie anunţate. Preşedintele a adăugat: autoritate publică ar avea dreptul să interzică o demonstraţie de protest doar în cazul în care ar avea cunoştinţă de faptul că protestatarii se pregătesc de o lovitură de stat.

Liderul CNS a mai atenţionat: guvernul de la Bucureşti nu a organizat, în pofida unei promisiuni anterioare, o dezbatere publică referitoare la problema reorganizării regionale şi nu s-a consultat pe tema reorganizării cu administraţiile locale vizate. Izsak a menţionat: 45 de autoguvernări de pe Pământul Secuiesc au adoptat hotărârea prin care şi-au exprimat dorinţa de a aparţine de regiunea Pământul Secuiesc. Aceste hotărâri au ajuns pe ordinea de zi a Congresului Puterilor Locale şi Regionale din cadrul Consiliului Europei.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7411 din 04.02.2015

Lezarea democraţiei şi a dreptului lingvistic

În contextul obstrucţionării referendumului regional, organizaţia din Trei Scaune a Serviciului de Asistenţă Juridică Miko Imre înştiinţează comunitatea internaţională, printr-un buletin informativ în limba engleză, recent întocmit, despre lezarea unui principiu democratic fundamental. Totodată, serviciul de asistenţă juridică atrage atenţia şi asupra unei noi discriminări la adresa maghiarimii transilvănene, de data acesta, în privinţa utilizării medicamentelor.

Autorii celui de-al treilea buletin informativ al organizaţiei atrage atenţia în primul rând asupra faptului că aplicând mijloace administrative şi invocând constituţia, statul român pune într-o situaţie imposibilă iniţiativele privind referendumul regional, iar acest lucru crează un deficit de democraţie din ţară, deoarece consultarea prin referendum reprezintă un principiu democratic fundamental. Autorii spun că procedura nu este una nouă: în 2013, prefectul de atunci, Dumitru Marinescu, a împiedicat organizarea unui mega-referendum despre transformarea Pământului Secuiesc într-o regiune de dezvoltare, deşi în decurs de două săptămâni, UDMR strânsese peste 170.000 de semnături de susţinere.

In a doua parte a buletinului informativ, serviciul de asistenţă juridică atrage atenţia asupra unui alt fenomen îngrijorător, o problemă nesoluţionată de mai mult timp: lipsa totală a prospectelor în limba maghiară a medicamentelor. In opinia autorilor buletinului, este periclitată sănătatea populaţiei vorbitoare de limbă maghiară prin faptul că, din cauza unor limite lingvistice, sunt accesate informaţii greşite în ceea ce priveşte utilizarea produselor. Reprezentanţii serviciului de asistenţă juridică atenţionează că România a semnat şi ratificat mai multe convenţii internaţionale, care le asigură minorităţilor naţionale posibilitatea de a se informa în limba maternă în mai multe domenii, cum ar fi informaţiile din domeniul medical şi farmaceutic, însă, conform semnalelor, nimeni nu se simte motivat să şi respecte prevederile. In practică, lucrurile nu funcţionează deloc, pacienţii şi bolnavii vorbitori de limbă maghiară nu pot accesa informaţii în limba maternă referitoare la medicamentele care le sunt prescrise, ca urmare, sănătatea lor este periclitată – susţin semnatarii buletinului.

După cum se ştie, organizaţia din Trei Scaune a Serviciului de Asistenţă Juridică Miko Imre emite buletine informative săptămânale, elaborate în limba engleză, în scopul informării opiniei publice internaţionale cu privire la discriminarea şi lezarea drepturilor maghiarimii transilvănene.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7412 din 05.02.2015

Proiectul secuiesc de autonomie pe masa Consiliului Europei / Fără secui?

Hotărârile proautonomiste ale autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc au fost fixate pe ordinea de zi a şedinţei de azi, de la Lisabona, a comisiei de monitoring a Congresului Puterilor Locale şi Regionale, care funcţionează în cadrul Comisiei Europene, numai că maghiarimea din România nu va fi reprezentată de nimeni – atenţionează preşedintele CNS, Izsak Balazs.

La şedinţa de anul trecut, din iulie, de la Chişinău, a comisiei, autoguvernările de pe Pământul Secuiesc au fost reprezentate de primarul din Ghindari, Marton Zoltan, şi de edilul din Gheorgheni, Mezei Janos. Intre timp, Marton Zoltan a decedat, iar lui Mezei Janos i s-a interzis să părăsească ţara timp de 60 de zile, fiind suspectat de abuz în serviciu. Izsak speră că primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi consilierul judeţean Klarik Attila – cei doi membri (UDMR) de pe Pământul Secuiesc ai Congresului Puterilor Locale şi Regionale – vor susţine cauza.

Răspunzând solicitării cotidianului Kronika, Klarik Attila a declarat că el este singurul membru maghiar din România al congresului, iar Antal Arpad este membru supleant, însă nici unul dintre ei nu poate participa la activitatea comisiei de monitoring. delegaţia română are vreo doi membri antimaghiari, însă cu toate acestea sper că discuţiile vor putea fi menţinute pe un făgaş civilizat. Urmăresc evenimentele, iar în cazul în care vor apărea tonuri antimaghiare, voi prezenta cauza în plenul congresului şi voi protesta – a declarat Klarik.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo nr. 25 din 06.02.2015

Ziua Libertăţii Secuieşti / Invitaţie în Piaţa Poştei lansată de CNS

Izsak Balazs, preşedintele CNS, a dat publicităţii un apel în care a lansat invitaţia de a participa la ziua libertăţii secuieşti. Izsak le cere, printre altele, celor care se simt obligaţi faţă de autonomia Pământului Secuiesc, să participe în număr mai mare decât în ultimii doi ani la evenimentul din 10 martie, de la Târgu Mureş, care se va desfăşura la monumentul martirilor din Piaţa Poştei. Preşedintele speră că prin noua acţiune, guvernul şi întreaga lume vor înţelege că această comunitate intenţionează să atingă obiectivul comun în mod paşnic şi prin dialog.

În apelul său, Izsak Balazs aminteşte de faptul că motto-ul luptei pentru autodeterminare, duse în cursul anilor precedenţi de organizaţia condusă de el, este citatul inscripţionat pe monumentul martirilor secui, semnat de Jokai Mor: poziţie naţională legală, liberă şi independentă. Conform preşedintelui, participanţii din acest an la evenimentul din 10 martie, sunt aşteptaţi tot sub acest slogan, ca să comemorăm sacrificiul pe care l-au făcut martirii secui şi totodată să ne ridicăm vocile pentru Pământul Secuiesc independent şi unitar.

Izsak Balazs menţionează că în cursul anilor precedenţi, CNS a organizat numeroase mişcări, iar cetăţenii de pe Pământul Secuiesc şi-au exprimat dorinţa de a aparţine de o unitate administrativă unitară şi separată, care să poarte numele de Pământ Secuiesc, unde limba maghiară să fie limbă oficială alături de limba oficială a statului, să beneficieze de mai multe drepturi în vederea soluţionării cauzelor proprii. Au aflat de această aspiraţie mai multe foruri internaţionale, însă guvernul român a fost cel care a adoptat o poziţie de neînţelegere. Conform preşedintelui CNS, această atitudine este dovada clară a faptului că puterea nu a renunţat la intenţia de desfiinţare definitivă a scaunelor secuieşti, respectiv la contopirea, întregului Pământ Secuiesc într-o regiune majoritar română, creând astfel cadrul teritorial-instituţional al asimilării violente.

Totodată, preşedintele afirmă: este un motiv de bucurie că numărul persoanelor de naţionalitate română care îşi exprimă solidaritatea faţă de cauza secuilor este în creştere. Trebuie să se insiste ca o pătură cât mai largă să înţeleagă că autodeterminarea Pământului Secuiesc nu poate fi, nu are voie să devină obiectul opoziţiei româno-maghiare, deoarece ea serveşte interesele tuturor locuitorilor regiunii şi reprezintă totodată şi aprofundarea democraţiei. Din acest motiv, la ziua libertăţii secuieşti sunt aşteptaţi şi cei de naţionalitate română. Prin acţiunea noastră comună, guvernul şi întreaga lume vor înţelege că toţi locuitorii Pământului Secuiesc intenţionează să atingă obiectivul nostru comun, crearea Pământului Secuiesc autonom, în mod paşnic şi prin dialog -a concluzionat Izsak.

În speranţa că în acest an mulţimea adunată în Piaţa Poştei va fi mai mare decât în anii precedenţi, s-a adresat reprezentanţilor organizaţiilor maghiare din Transilvania şi bisericilor istorice maghiare, ca să mobilizeze în vederea realizării unităţii exemplare create cu ocazia marelui marş al secuilor. In încheiere, Izsak Balazs îi solicită maghiarimii din întreaga lume să procedeze la fel ca până acum, să organizeze ziua libertăţii secuieşti simultan cu cea din Târgu Mureş, în oraşele din ţara-mamă şi în alte locuri, proclamaţiile de revendicare a drepturilor, de solidaritate, întocmite pe un ton paşnic, să fie depuse la ambasadele române din ţările respective, respectiv să înştiinţeze ministerele de externe ale ţărilor lor despre motivele protestului.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7414 din 07.02.2015, autor Nagy D. Istvan

Demonstraţie de ziua libertăţii secuieşti / Interdicţie iresponsabilă şi periculoasă

Interzicerea marşului de la Târgu Mureş, planificat pentru 10 martie, ziua libertăţii secuieşti, reprezintă o măsură periculoasă şi iresponsabilă, care evocă perioada dictaturii comuniste şi care poate duce la amplificarea tensiunilor. Tocmai din această cauză, PPMT susţine CNS-ul şi face apel la primăria Târgu Mureş să nu ne ştirbească dreptul fundamental la organizarea unui protest paşnic şi democratic -a declarat preşedintele partidului, Szilagyi Zsolt.

Preşedintele partidului, care a semnat comunicatul emis ieri de către PPMT, subliniază că festivitatea organizată de CNS este instrumentul menţinerii identităţii comunităţii noastre şi este totodată firesc că acesta poate fi îmbinat cu protestul faţă de măsurile actuale de ştirbire a drepturilor. PPMT consideră că această măsură de ştirbire a drepturilor se regăseşte în reorganizarea teritorial-administrativă, dezavantajoasă pentru maghiarii din Transilvania , la care puterea de la Bucureşti nu a renunţat.

Trebuie să protestăm cu toate instrumentele faţă de măsura de ştirbire a drepturilor – a declarat Szilagyi Zsolt, adăugând că în ultimii ani, comunitatea noastră a demonstrat că este capabilă să comemoreze prin respectarea legilor, iar dacă este nevoie, să protesteze. A făcut acest lucru deşi de multe ori, atitudinea autorităţilor a fost mai degrabă iresponsabilă şi provocatoare decât paşnică şi constructivă în privinţa viitorului. Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la evenimentele din martie 1990, respingem orice măsura care poate conduce la amplificarea tensiunilor.

Ne aşteptăm ca puterea legislativă şi executorii de la Bucureşti să ia la cunoştinţă voinţa unanimă a poporului de pe Pământul Secuiesc, demonstrată şi de numărul în creştere al hotărârilor adoptate de autoguvernările de pe Pământul Secuiesc, şi să se delimiteze de aspiraţiile care vizează divizarea administrativă a Pământului Secuiesc -menţionează Szilagyi Zsolt în încheierea comunicatului.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7419 din 13.02.2015

Material realizat de Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*