Tsipras şi Glezos au dreptate: nemţii să dea banii înapoi furaţi în timpul celui de-al doilea război mondial!

Primul ministru grec Alexis Tsipras, liderul extremei stângi Syriza, a evocat duminică seară “obligația istorică” a țării sale de a cere Germaniei indemnizații de război, un subiect asupra căruia Berlinul a spus deja “nu”. “Există o obligație morală față de poporul nostru, față de istorie, față de toate popoarele europene care s-au bătut și și-au dat sângele împotriva nazismului, o obligație istorică” de a cere Germaniei “indemnizații de război și rambursarea împrumutului forțat” la care țara a fost obligată de naziști și care nu a fost rambursat niciodată, a declarat Tsipras, în discursul său de politică generală în fața Parlamentului elen. Partidul stângii radicale Syririza al lui Alexis Tsipras cere o sumă de aproximativ 162 miliarde de euro Germaniei, echivalentul a jumătate din datoria publică a Greciei de peste 315 miliarde de euro.

Syriza este moştenitoarea luptei pentru eliberare conduse de ELAS de sub ocupaţia germană a poporului grec din cel de-al doilea război mondial. Nu întâmplător, Syriza l-a numit pe legendarul Manolis Glezos, ca europarlamentar grec la Bruxelles. Decanul de vârstă al Parlamentului European este grecul Manolis Glezos, care a împlinit venerabila vârstă de 92 de ani pe data de 9 septembrie. Membru al stângii radicale Syriza, cel mai votat partid la alegerile europene din Grecia, Glezos este un erou veritabil al rezistenței din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Capturat de naziști în 1942, după ce a reușit să dea jos drapelul cu zvastica de pe Acropole, Manolis a fost condamnat la moarte și a fost supus torturii în închisoare. S-a îmbolnăvit de tuberculoză, dar a reușit să scape. A petrecut în total 12 ani după gratii, în diferite etape, plus alți patru în exil, fiind salvat de presiunile internaționale.

Eram copil când la televiziunea ceauşistă se transmiteau demonstraţii pentru eliberarea lui Manolis Glezos, închis şi condamnat la moarte de junta militară greacă sub comanda britanică. Numai mobilizarea ţărilor socialiste l-a salvat pe acest luptător pentru independenţa Greciei de sub ocupaţia criminală germană. Manolis Glezos a luptat alături de comandantul comunist, generalul Markos, atât împotriva ocupaţiei germano-italiene, cât şi împotriva englezilor în timpul războiului civil dintre anii 1946 – 1948. O parte din luptătorii greci au fost primiţi şi găzduiţi în România în anii 60/70. Grecia ştie astăzi să-şi cinstească eroii naţionali, noi românii trimiteam doar fufe şi corupţi în parlamentul nostru. Cred că a venit vremea ca şi România să se solidarizeze cu poporul grec şi să ceară datoria de 20 miliarde mărci aur pe care Germania o are faţă de România, conform economistului Radu Golban. Germania trebuie să plătească pentru jaful făcut în Grecia şi România în timpul celui de-al dilea război mondial şi Merkel să ne mai lase cu ipocritele sale sfaturi moralizatoare. Germania s-a îmbogăţit furând la propriu pe români şi greci în cel de-al doile război mondial. E timpul ca Germania să-şi plătească nota de plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*