În plină criză a petrolului, Rusia finanţează grupurile ecologiste!

– un caz Pungeşti în SUA, finanţat de KGB –

În presa internaţională a apărut un scandal ciudat despre implicarea Rusiei în finanţarea activiştilor care militează împotriva extracţiei prin metoda fracturării hidraulice în SUA. Scenariul parcă este o copie fidelă cu ceea ce pare se fi întîmplat la noi cu mişcările anti Roşia Montană şi anti-fracturare de la Pungeşti. Dar să o luăm metodic.

Unul dintre vitejii luptători pentru un mediu curat este Fundaţia Sea Change Foundation, din California. Conform raportărilor financiare această fundaţie (care poate fi o companie pe acţiuni cu denumire de fundaţie!) a primit 23 de milioane de dolari de la un suflet iubitor de natură şi ecologie ascuns în spatele unei companii din Bermude, denumită Klein ltd. (Klein=Kiss=Mic, nici o legătură cu mine, de data asta, chiar nu!).

Sea Change Foundation este o organizaţie condusă de magnatul Nathaniel Simmons şi de către soţia acestuia şi se ocupă exclusiv de finanţarea organizaţiilor ecologiste. 40 la sută din veniturile aceste organizaţii caritabile provin de la o companie înregistrată în Bermude denumită Klein ltd., restul de 60 la sută din venituri sunt donate de soţii Simmons. Despre afacerile familiei Simmons puţin mai târziu. Marlies Smith este al doilea acţionar al Klein ltd din Bermude.

Unde este însă legătura dintre finanţarea militanţilor ecologişti din SUA şi Rusia? Punctul de inflexiune  este o firmă de avocatură din Bermude, Wakefield and Quinn, condusă de un dibaci avocat, pe numele sau Nicholas Hoskins. Acest Nicholas Hoskins a fost pînă nu demult directorul (probabil nominal) al unui fond de investiţii cu sediul în Londra care prezida Consiliul de Administrație al Rosneft, companie petroliera de stat din Rusia. Un fel de puşculiţă pentru Putin şi camarila sa.

Compania Klein ltd din Bermude are ca acţionari pe Nicholas Hoskins şi pe Marlies Smith, tot din staff-ul aceleiaşi companii de avocatură Wakefield and Quinn. Compania a fost înfiinţată în 2011 şi are ca obiectiv „Activităţi caritabile” şi stabileşte în actul constitutiv ca niciodată să nu distribuie beneficii către acţionari şi asociaţi. Compania este o structură offshore de tip IBC care nu ţine contabilitate şi nu plăteşte nici un fel de impozit. Din acest motiv nici nu se poate descoperi din vreun registru public de unde provin acele sume cu care Klein ltd a sponsorizat Sea Cheange Foundation al soţilor Simmons. De unde vin banii doar Dumnezeu ştie şi domnul avocat !

O altă legătură, şi mai stranie, între Wakefield and Quinn şi protipentada rusă din jurul lui Putin se realizează prin compania Marcuard Serives ltd, din Marea Britanie. Această companie este, de fapt, un fond de investiţii care investeşte exclusiv în industria petrolieră rusă. Acţionar al Marcuard Services ltd (UK) este un alt offshore, Marcuard Holdings limited, înregistrat unde oare şi de către cine? Da, ați intuit: este din Bermude şi are ca agent înregistrat pe Wakefield and Quinn. Directorul fondului de investiţii Marcuard Services ltd este un anume Hans Joerg Rudloff care, din pură întâmplare, a fost vicepreşedinte al Consiliului de Aministrație al Rosneft.

Mai sus am spus că 40 la sută din veniturile Sea Change Foundation sunt asigurate de către misteriosul Klein ltd cu legături „contra naturii” cu oligarhii ruşi din jurul Rosneft, iar restul de 60 la sută este asigurat de familia Simmons.

Dar să vedem din ce îşi permite dl Nathaniel Simmons să fie atât de darnic când este vorba de cauza ecologiei. Domnul Simmons conduce fonduri de risc. Mai multe. În multe dintre aceste fonduri, directorii declaraţi sunt avocaţi din Bermude. În ce credeţi că investesc fondurile lui Simmons (precum Medallion Internaţional ltd și Meritage Holdings ltd)? Exact! În companii din domeniul energetic care primesc granturi şi sponsorizări de la stat ca urmare a protestelor ecologiştilor finanțați de Simmons prin uşa din spate Klein-Rosneft & co.

Nu-i aşa că scenariul acesta seamănă cu ceea ce pare a se fi întâmplat la noi în cazul Roşia Montana şi Pungeşti? Aş fi interesat să aruncăm o privire şi la modul de finanțare a unora dintre ecologiştii noştri. Cred că am descoperi lucruri interesante! Nu mă mai ocup de offshore-uri din 2014, dar reflexele vechi încă funcţionează! Și nu mi-a luat mai mult de 30 de minute să găsesc în registrele publice din SUA, Bermude şi UK datele companiilor şi personajelor din acest articol!

2 Responses to În plină criză a petrolului, Rusia finanţează grupurile ecologiste!

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *