Premierul Victor Ponta și ministrul Nicolae Bănicioiu nu par îngrijorați de faptul că România ocupă locul trei în lume în ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare. Astfel, din 2009, Ministerul Sănătății nu a mai alocat niciun fel de fonduri pentru programe naționale de prevenire a bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces la români.
Am solicitat Ministerului Sănătății să-mi comunice în scris cuantumul total al sumelor alocate și cheltuite din bugetul Ministerului Sănătații sau a structurilor aflate în subordine pentru programele de prevenire a cancerului (de orice tip), diabetului, bolilor de inimă și obezității, în perioada anilor 2000-2014, defalcat pe fiecare an în parte și pe fiecare program în parte. Cifrele comnicate de Ministerul Sănătății cu privire la finanțarea programelor naționale de sănătate sunt aiuritoare.
Prevenirea obezității
Potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătății, România nu finanțează niciun program național de prevenire a obezității. Asta în ciuda faptului că România ocupă locul 3 în Europa, cu 50 la sută din populaţie persoane supraponderale şi 25 la sută obeze.
Prevenirea cancerului
Singurul tip de cancer care preocupă conducerea Ministerului Sănătății este cancerul de col uterin. La acest capitol România ocupă locul 10 în Europa, cu 78.000 de cazuri noi în 2012. Cele mai frecvente tipuri de cancer din Romania sunt cancerul de san (8.900 de cazuri), cancerul de plamani (peste 11.000) si cancerul de colon (peste 10.000 de cazuri).
Prevenirea bolilor cardiovasculare
Potrivit unor informații date publicității în anul 2012 de Fundația Română a Inimii, România ocupă locul trei în lume în ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare. Doi din trei români mor din această cauză, la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct de miocard acut, iar unul din zece nu supravieţuieşte. Un număr de șapte milioane de români suferă de boli cardiovasculare.
Bolile cardiovasculare reprezintă in continuare principala cauza de deces atat in România, cat si in Europa, potrivit ultimului raport al Societatii Europene de Cardiologie. Raportul facut public in anul 2012 releva ca anual 60 la sută dintre decesele inregistrate in Romania au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18 la sută de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii, precizeaza Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). Potrivit unei analize din 2013, boala cardiovasculară ucide mai mulţi oameni decât toate formele de cancer la un loc, cu un procentaj mai crescut în rândul femeilor (între 53-56 la sută din total decese), decât în rândul bărbaţilor şi o mortalitate mai crescută în rândul populaţiei cu o situaţie economico-socială precară.
În ciuda acestor date mai mult decât îngrijorătoare, Ministerul Sănătății, condus de Nicolae Bănicioiu, nu pare să fie preocupat de principala cauză de deces a românilor. Potrivit datelor comunicate de minister, din 2009 Ministerul Sănătății nu a mai alocat niciun fel de fonduri pentru programe naționale de prevenire a bolilor cardiovasculare. Nu sunt bani sau nu există interes?
Despre lipsa celui mai elementar interes al autorităților publice în acest subiect nu cred că mai are veun sens să vorbim. Acum este rândul lui Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu să ignore problemele foarte grave cu care se confruntă starea de sănătate a românilor.
Veți spune probabil că nu există fonduri în bugetul Guvernului pentru derularea unor astfel de programe care să ducă la îmbunătățirea stării de sănătate a românilor sau care să mimeze măcar interesul guvernanților pentru aceaste probleme. Aș aminti însă doar un exemplu care ilustrează modul iresponsabl în care sunt alocate fondurile bugetare: costurile editării Monitorului Oficial în limba maghiară.
Costurile editării în limba maghiară a Monitorului Oficial sunt însă cu totul stupefiante. Potrivit unui document al Regiei Autonome Monitorul Oficial, în perioada anilor 2009-2014 au fost cheltuiți peste 1,64 milioane de lei din bugetul Guvernului României pentru editarea în limba maghiară a Monitorului Oficial, în condițiile în care în această perioadă au existat în medie doar 38 de abonați pe lună. În 2011, în timpul Guvernului Emil Boc, au fost cheltuiți aproape 500.000 de lei la un număr de 38 de abonați pe lună. Guvernul Victor Ponta a continuat irosirea fondurilor publice și a alocat în 2013 aproape 300.000 de lei. Documentul Regiei Autonome Monitorul Oficial nu conține detalii cu privire la natura acestor cheltuieli, fiind posibil ca onorariul traducătorilor să nu fie inclus în aceste sume.
Lasă un răspuns