Primul pas a fost făcut cu dreptul!

– Domnule profesor Ion Coja, cum comentați instalarea noului președinte al României?

 – Sunt semne bune pe care ni le-a transmis acest spectacol prin sobrietatea și eleganța noului președinte, a întregului protocol. Dar mai ales prin discursul lui Johannis! Nu i-am găsit niciun cusur! Ba am fost foarte mulțumit să constat că spre deosebire de ceilalți președinți, de întrega clasă politică, Johannis și-a trecut în agendă și problema demografică! Sunt foarte mulțumit că problema demografiei a fost pomenită într-un text atât de definitoriu! Problema aceasta este ca o hârtie de turnesol: cine nu se arată preocupat de aspectul demografic al realității românești dovedește că nu are ce căuta în politica românească! De asemenea mi-a plăcut partea din discurs dedicată Basarabiei! Netă, tranșantă, fără echivoc: Frații noștri!…  Nu știu dacă Iliescu sau Constantinescu au folosit vreodată această vorbă!

Cine credeți că i-a făcut discursul?

– Asta este o întrebare deplasată, ca să nu spun altfel!… Un președinte decide ce să apară și ce să nu apară în discursul său!… Cred că Johannis a citit discursul de zece ori până a decis care este forma finală!…  Discursul îi aparține în întregime! Intră în istorie ca discursul rostit de Johannis! Mi-a plăcut, de asemenea, faptul că i s-a dat binecuvîntarea Patriarhului! Mă înșel sau la instalarea celorlalți președinți a lipsit acest moment?! Moment din care președintele devine „unsul Domnului”! Să fie într-un ceas bun!

Doamne, ajută!… Ce nu v-a plăcut din „spectacolul” instalării lui Johannis?

– A fost un spectacol sobru, dar se simțea și emoția, firească, trăită însă cu demnitate de toată lumea, inclusiv de parlamentari! De obicei persoane fără chip… Probabil că n-am să uit ușor lucrul care m-a deranjat însă cel mai tare și singurul: ascultam emoționat citirea jurămîntului… Iar operatorul transmisiei, fără voia sa, în planul secund al unei secvențe, ne-a lăsat să vedem că o amărîtă de parlamentară, care stătea în spatele lui Ludovic Orban, tocmai în acele clipe butona pe telefonul mobil! Ar trebui dată afară din Parlament!…

De Băsescu ce spuneți?

– E bine că la plecare nu s-a oprit să facă o baie de mulțime! Ar fi stricat tot spectacolul care, în felul acesta, risca să se încheie într-un cor de huiduieli binemeritate! Riscam ca acest moment, dacă se producea, să estompeze restul „spectaolului”, atât de reușit!

Ați fost împotriva lui Johannis în toată campania electorală! V-ați „răsucit”?!

– S-a răsucit el Sfîntul Pavel!… Păcatele și greșelile lui Johannis, suspectate de mine, dacă sunt adevărate, s-ar putea și ele răsuci, devenind suportul energetic, sufletesc, elanul necesar pentru o prestație a Neamțului care să răscumpere acele păcate! O prestație benefică pentru români! S-a mai întâmplat în istorie! Nu voi ezita să laud ce va fi de lăudat în cele ce vor urma! Deocamdată echipa de consilieri pare inspirat alcătuită!

Cunoașteți pe careva?

– Nu, pe niciunul!

Va putea Johannis să-și urmeze proiectul în condițiile în care la guvern se află adversarul său Ponta?

– Ponta nu-i prost! Va face tot posibilul să nu intre pe contra sens cu Johannis! Va fi un prim ministru mai bun decât până acum! Nici n-ar fi foarte greu!… În orice caz, sper că Johannis nu va face greșeala să-i aducă la guvernare pe politicienii corupți care l-au sprijinit în timpul campaniei. Domnule președinte! Nu sprijinul lui Blaga & Atanasiu  a făcut lumea să voteze cu Johannis! Asta să nu uite Johannis! Și nici hahalerele din ACL! Johannis nu are nicio datorie morală față de ACL, față de așa zișii liberali!

Rămâne Ponta prim ministru până în 2016?

– Există un singur motiv, o singură variantă alternativă pe care merită s-o luăm în calcul: un guvern de uniune națională, fără politicieni, alcătuit în jurul unui prim ministru care să se împace bine cu președintele și împreună să conlucreze cu spor la consolidarea României ca stat național suveran, independent și prosper! Eu unul aștept proiectul pe 50 de ani promis de Johannis azi! Vreau să-l văd și…

…să urlu: este!

Ești tînăr, îți arde de joacă!… Dar situația noastră și a întregii planete este destul de albastră!

– Un proiect pe 50 de ani?! Cincizeci de ani?!… E posibil?

– Nu uita semnul ceresc: de azi, ziua solstițiului de iarnă, ziua începe să crească, adică România va avea de azi mai multă lumină și mai multă căldură!

 – Doamne, ajută!

Un răspuns la “Primul pas a fost făcut cu dreptul!”

 1. Asa este domnule Profesor Ion Coja !

  Da’ Io, Theodor Constantinescu v-am trimis pe email, acum doi, trei ani o propunere de inaltare a Columnei lui Traian in Piata Victoriei sau, oriunde ar fi bine plasata, sa o vada Strainii …

  Nu mi-ati raspuns.
  NU conteaza …
  Macar de s-ar face.

  Ca si Biblioteca Nationala A Romaniei, sabotata din … 1836 si Columna va mai avea de asteptat.
  Numai sa mai fie Romani pana atunci.
  Pentru ca In-LOCUITORII se inmultesc pe Banii NOSTRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*