De la slană la șorici…

Desigur, fără nici o legătură directă, social-democrații par deciși să-și „primenească” grupa politică până de Ignat… Și vor să înceapă cu șefii de CJ, poate categoria cea mai afectată, per capita!, de acțiunile „torționarilor” de baroni. Procurorii anti-corupție care s-au pus cu jugul pe dobitoacele politice bolnave de boala mitei roșii. Și dacă tot nu i-a ieșit regionalizarea țării, „reformatorul” Liviu Dragnea vrea să aplice o „regionalizare” a atribuților la nivelul șefilor CJ. O delimitare între funcțiile politice și administrative.

Idee remarcabilă dacă ar fi vorba de cauterizarea puroiului politic din gușa baronilor. Dar, scopul este exact pe dos! Recte, îndesarea și mai abitir a atribuțiilor politice sub șoriciul oricum gros al baronilor și eliminarea eventualelor răspunderi penale date de semnarea actelor administrative. Să aibă județul doi „vlădici”! Că oricum tot doi ar fi avut și dacă ieșea modelul regionalizării pe moșiile de baroni. Atunci am fi avut un șef de regiune și consacratul șef de CJ.

Acum, dacă ne luăm după „Proiectul Dragnea”, așa cum a fost numit cu emfază de către social-agarici, ar trebui să avem un șef de CJ, „debaronizat” (dar numai „la nivel de percepție”, dixit Firea!), care să se ocupe pe mai departe de „treburile politice” (de la coordonarea și conducerea ședințelor de CJ la aprobarea politicii de dezvoltare a județului, că de acolo vin banii!) și un acar de baron, sub numele de „administrator public”, căruia să i se arunce în spate responsabilitatea executării deciziilor luate de primul.

Adică rezervarea pe mai departe ca drept al ex-baronului a selecției și aprobării proiectelor menite să îngroașe șoriciul (de partid, dar și personal!) și identificarea unor funcționari publici buni să plătească. Căci, pentru a extrage șeful de județ din marota baronului aflat sub lama procurorului anti-corupție, și a-l putea așeza într-un intangibil statut de grof (măcar atât să fi învățat și PSD-ul din „colaborarea” cu UDMR, nu?!), este nevoie de un vinovat de serviciu (și sacrificiu!) pentru porcarul național deschis de Justiție la stabilimentele de la Rahova, Jilava ori Poarta Albă!

Ideea „delimitării” avantajelor politice de răspunderile administrative nu este însă nouă! Ba, ea are și un contur legislativ pus în aplicare mai agârț prin proiectul Firei de semibaron de primar. Un proiect inițiat „accidental” prin 2013, dar devenit rapid lege, și care prevede că primarii și șefii de CJ au dreptul să-și delege integral atribuțiile către funcționarii publici din subordine!

O modificare a Legii administrației publice prin care primarii și șefii de CJ să nu mai riște să li se pună slana la rece, ci să aibă dreptul de a-i delega pe alții, ca sarcină de serviciu, să semneze. O translare a obligației asumării eventualelor răspunderi penale spre funcționarii publici transformați, pe linie de serviciu, în acari de salvat baroni! Iar pentru a acoperi esența proiectului Firea, în speță, derogarea responsabilității președinților de CJ către „acari”, reformatorul nereformat Dragnea a vehiculat că intenția sa ar viza, de fapt onorabilul scop ca un șef de CJ să nu mai fie și președinte de partid (și vicerversa!). Numai că o asemenea măsură se putea lua direct la nivelul partidului!

Totuși, despre adevăratul scop al „Proiectului Dragnea” a defectat chiar inițiatoarea modificării Legii administrației publice, Gabriela Firea, care a recunoscut că acest lucru „va contribui la eliminarea din imaginarul public a percepției de baron”. A percepției, nu a modelului deja consacrat! Și pentru a dovedi că nu este vorba de un accident semantic datorat lipsei prompterului, un alt social-democrat, șef de filială la Dolj, a subliniat și el: „PSD va elimina noțiunea de baron prin separarea funcțiilor la nivel local”. Așadar, tot noțiunea!

În acest fel, „abuzul în serviciu”, „mita”, „traficul de influență” – infracțiuni comune în dosarele deschise de procurori pe numele președinților de Consilii Județene, vor putea fi deplasate în sarcina acelora care vor fi responsabilizați, prin delegațiile de serviciu, pentru a aplica deciziile luate de șefii de CJ, „debaronizați” și transformați între timp în grofi! Că tot vine „pomana porcului”! Și poate și Ignatul social-democraților…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*