„Cultura”… politică: de la criteriul etnic la criteriul de… clică!

Se pregătesc să iasă de la guvernare! Dar numai cu numele… Căci, prin fel și fel de tertipuri, vor rămâne în coasta Puterii pentru a înfige spinii ungurești în noi. Teritorial, administrativ, financiar-fiscal… Au prea multe proiecte, și atât de aproape de finalizare, pentru a ieși cu adevărat de la guvernare. Proiecte atât de avansate că nici nu mai este nevoie să se maimuțărească ei, fizic, prin ședințele de guvern. Acum trebuie doar să le supravegheze prin „interpuși”…

Și vor rămâne„în cărți” chiar dacă PSD va restrânge disponibilitățile puse în slujba lor. Și nu este vorba că vor rămâne la guvernare prin vechea schemă a menținerii pozițiilor cheie din agenții și deconcentrate ori prin consilierii și secretarii de stat „uitați”, ca de fiecare dată, prin câteva ministere (cheie). Pentru că și-au găsit un „cal troian”. De fapt, pare să fi avut chiar ei o contribuție la crearea din nimic a unei structuri de interpuși pentru păstrarea deciziilor în Guvern.

Pentru că, nu-i așa?!, cui îi trebuie un partid pentru a face parte din guvern… De multă vreme guvernarea nu mai reprezintă forma exclusivă a manifestării prin partide. De deceniile în care, UDMR, ca „asociație culturală”, și nu partid înregistrat, a stat la guvernare dând peste nas tuturor acelora care îi cereau să se înregistreze, oficial, ca partid politic.

Acum, o a doua structură este pe cale să le copieze modelul. PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu! O structură care nu este, la rândul ei, partid. De fapt, nu este nimic! Ci doar o simplă asociere de persoane, neînregistrată pe nicăieri.

De aceea, chiar dacă „pleacă” de la guvernare, liderii asociației „culturale” UDMR au ieșit public să le dea sfaturi „trădicenilor”. Să găsească o formulă juridică pentru a face parte, ca structură oficială, din guvern! Sub ce formă, nu contează! Dacă nu se pot înregistra ca partid, că nu au cu ce!, există și alte variante. Cel mai probabil, tot ca asociație. Vorba aceea, dacă românii au acceptat să fie guvernanți de o structură înființată și ființând pe criterii etnice, de ce nu ar trece cu vederea și o organizație înființată pe criterii de… clică. Așa cum este PLR-ul plămădit din nimic pe genunchii social-democrației.

Sau poate că vom asista la mult așteptata „reformare” a UDMR! Aceea de a face politică printr-o structură înregistrată ca partid sau prin intermediul altor formațiuni dacă vrea să rămână pe mai departe „asociație culturală”. Și poate că PLR va deveni organigrama de reprezentare politică a asociației „culturale” UDMR! Căci, „Trădiceanu” oricum nu este străin de apele dintre Buda și Pesta!

Mai există însă și soluția forțării înregistrării PLR-ului ca PARTID, nu neapărat Partid Politic, plecând de la o eroare de înregistrare în Registrul Partidelor, acolo unde unele formațiuni au fost trecute ca Partide Politice, dar altele au fost înregistrate ca PARTIDE. O eroare de care PLR ar putea profita. Mai ales cu sprijinul unor juriști buni de la UDMR! Și mai ales după ce Justiția a refuzat să înregistreze „comercializarea” partidului cumpărat de (sau mai bine spus, pentru!) C. P. Tăriceanu, Partidul Naţional al Mediului, sub formula de Partid Liberal Reformator!

Ar fi o solutie într-o țară în care „ministăreasa” de la Finanțe propune legalizarea și impozitarea prostituței! În fond, trebuie început de undeva! Or, ce loc mai bun decât clasa politică?! Bunăoară, printr-un „program pilot” aplicat la nivelul PLR-ului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*