Confiscarea României…

După Marea Unire de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 și în baza Tratatului de la Trianon din 4 iunie 1920, clădirile, terenurile și pădurile care au aparținut Ungariei au trecut toate în proprietatea Statului Român. Niciunul dintre acele imobile nu poate fi retrocedat legal sau nu a fost retrocedat legal bisericilor maghiare, Statusului Romano – Catolic, Ordinelor călugărești catolice maghiare, urmașilor optanților unguri, diverselor persoane juridice maghiare care le-au revendicat sub pretextul că au fost confiscate de Regimul comunist. Mai mult, printr-un decret lege din 9 februarie 1945 au fost declarate nule toate înscrierile în limba maghiară făcute în cărțile funciare (C.F.) în timpul ocupației Ungariei (1940-1944).

Regimurile post-decembriste din România, ignorând adevărul și documentele istorice, fără a avea aprobarea Poporului Român dată prin referendum național, au pregătit un cadru legal extrem de vast și variabil în timp cu scopul de a facilita retrocedările în natură, de regulă, pe căi ilegale și bazate pe acte de mare corupție. Numai în Ardeal, valoarea imobilelor retrocedate ilegal către numeroase persoane juridice (mai ales bisericile maghiare) și persoane fizice ungare trece cu mult de suma de 100 miliarde euro.

În Inima Ardealului, la Cluj-Napoca, în ultimii zece ani au fost retrocedate ilegal aproape 200 de clădiri din zona centrală a municipiului. Printre acestea se află și clădirile în care își desfășoară activitatea Școala Generală “Ioan Bob”, una dintre cele mai vechi școli românești din Ardeal, o școală cu un prestigiu deosebit. Clădirile acestei școli datează din jurul anului 1800 și se află în Piața Unirii nr.15-16. Ele sunt înscrise in C.F.nr.1459 fiind identificate cu nr.top.375.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia și Parohia Romano-Catolică “Sf.Mihail” din Cluj-Napoca s-au adresat Comisiei Speciale de Retrocedare a unor imobile care au aparținut cultelor religioase din România și au revendicat clădirile din Piața Unirii nr.15-16 din Municipiul Cluj-Napoca. Această Comisie, prin Decizia nr.2331 din 5 mai 2010 a hotărât să fie date Parohiei Romano-Catolice “Sf.Mihail” imobilele respective și l-au obligat pe noul proprietar să mențină destinația de școală timp de cinci ani și să încaseze chiria de la contribuabilii clujeni, prin intermediul Consiliului local. Decizia nr.2331/2010 a Comisiei Speciale de Retrocedare este semnată de președinte Crinuța Nicoleta Dumitrean, în prezent arestată într-un alt dosar de mare corupție, tot pe tema retrocedărilor. Primarul Emil Boc o cunoaște pe doamna Crinuța Nicoleta Dumitrean pe care a numit-o, timp de doi ani (când el era prim-ministru) în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.).

În loc să se adreseze Direcției Naționale Anticorupție (D.N.A.) și să solicite cercetarea retrocedărilor ilegale de imobile din Cluj-Napoca, inclusiv a clădirilor Școlii Gimnaziale “Ioan Bob”, primarul Emil Boc și consilierii locali ai U.D.M.R., P.S.D., P.D.L. și P.N.L. au inițiat un proiect de hotărâre a Consiliului local (H.C.L. având 53 de pagini) Cluj-Napoca, înscris la punctul 6 al ordinii de zi, pentru ședința din 3 decembrie a.c. Proiectul de H.C.L. vizează rezilierea contractelor chiriașilor din clădirea de pe Bulevardul Eroilor nr.16 și mutarea în acest imobil, impropriu pentru învățământ, a elevilor și dascălilor români din clădirile date de doamna Dumitrean la o biserică maghiară, pe baza unei documentații aflată în cercetare la D.N.A.

Protopopiatul Romano-Catolic i-a făcut cunoscut Primarului Emil Boc că nu poate să organizeze exerciții spirituale în spațiile proprii deoarece Școala Românească îi afectează negativ activitatea. Bătându-și joc de alesul clujenilor, protopopul ungur s-a adresat astfel: “Iubite Domnule Primar !”. Apoi, l-a avertizat pe primar că biserica maghiară, va evacua, în curând, Școala Românească.

În legătură cu retrocedările ilegale de imobile am depus un denunț penal la D.N.A., în 24 octombrie 2014, inclusiv pentru furtul pios vizând clădirile Școlii Gimnaziale “Ioan Bob” din Cluj-Napoca. Având în vedere că semnatara Deciziei nr.2331/2010, doamna Dumitrean, este arestată pentru un alt caz de retrocedare ilegală și de mare corupție, se impune ca primarul Emil Boc și ceilalți semnatari ai proiectului de H.C.L. să solicite scoaterea punctului 6 de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local din 3 decembrie 2014 și menținerea contractelor cu chiriașii din clădirea de pe Bulevardul Eroilor nr.16, respectiv: Sindicatul Civitas (al angajaților Primăriei municipiului Cluj-Napoca); Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, filiala Cluj; Cartelul Alfa, filiala Cluj; Confederația Sindicatelor Democratice din România, filiala Cluj; C.N.S.L.R. Frăția, filiala Cluj.

În caz contrar, cei care susțin și votează acel proiect de H.C.L. riscă să fie cercetați și ei de către D.N.A. pentru favorizarea infractorului, trafic de influență, tăinuire și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*