Taraful penalilor s-a mutat la noua masă!

Pe fondul sentimentelor generate de validarea lui Klaus Werner Iohannis şi de sfîrşitul mandatului său, cu fusul politic dereglat şi mîhnit de-a binelea, Preşedintele Traian Băsescu a nimerit cu premeditare la un restaurant din capitală, împreună cu liderii pemepeului, animaţi de minunata relaţie lucrativă şi de prestări servicii dintre aceştia: Elena Udrea, Emil Boc şi alţi conchistadori. Între gulerul berii şi îmbucături au schiţat în secret ţintele pe care le vor „ataca” în politica românească viitoare. Din 22 decembrie, Traian Băsescu se va afla, poate, la fel de mişcat popular, în fruntea pemepe şi-i va lua la dupăcit pe Klaus Iohannis şi pe Victor Ponta. Opoziţiunea e singura posibilitate prin care vocea sa se mai poate face auzită. Mare dezamăgire! Am crezut că se va răzgîndi şi se va retrage la ferma de la Nana să semene porumb, cartofi, să crească raţe, vaci, porci şi găini pentru familie şi nepoţi. Cu orătăniile şi culturile agricole n-ar putea intra niciodată în conflict de interese, aşa cum s-a întîmplat cu cetăţenii.

Dincolo de cortina foşnitoare a validării lui Klaus Werner Iohannis în funcţia de Preşedinte, Festivalul Naţional al Arestărilor continuă cu procurorul Alina Bica (şefa direcţiei guvernamentale care anchetează mafia, crima organizată şi terorismul, cercetată la rîndul ei pentru corupţie) şi se va încheia, conform tradiţiei din Justiţia Română, cu festivitatea eliberării după postul de treizeci de zile. Numărul mafioţilor arestaţi în ultima perioadă din sînul Puterii şi al Justiţie impune măsuri de modernizare a puşcăriilor, aşa-zisele personalităţi încarcerate vor avea nevoie de condiţii speciale pentru editarea unor cărţi şi reviste de după zăbrele. S-a cutremurat pământul în Vrancea după arestarea Alinei Bica, iar momentul încarcerării preventive a procurorului şef al DIICOT – un fel de lup paznic la oi sau o altă năucitoare palmă dată imagini României în lume, a făcut valuri în presa internaţională. Associated Press, France Presse, Euronews, titrează cu litere de-o şchioapă: „Irony as organized crime prosecutor arrested for corruption in Romania” („Ironie, procuror pentru combaterea crimei organizate arestat pentru corupţie în România”).

Euronews vorbeşte despre faptul că Justiţia Română este monitorizată de la Bruxelles, iar în ultimii ani condamnările din rîndul Puterii s-au înmulţit. „Datele de la Bruxelles arată că 1.007 oameni au fost condamnaţi pentru corupţie şi infracţiuni conexe în România, în 2014, dintre care 85 din rîndul miniştrilor, parlamentarilor, primarilor, judecătorilor şi procurorilor”, relatează Euronews, amintind de faptul că, preşedintele Klaus Iohannis a promis sprijin consistent pentru combaterea corupţiei. Deocamdată a fost demarată olimpiada promisiunilor, avertismentelor de modificare a legilor, dar şi campania tămîierii şi linguşirii Preşedintelui nou ales al României. Ion Cristoiu scrie şi are dreptate: „Aţi văzut cum trec lăutarii de la o masă la alta? Dacă da, imaginaţi-vă că aşa s-a petrecut şi cu intelectualii lui Traian Băsescu. Cât timp acesta a avut de unde şi cum să-i plătească au cântat la masa lui”. Vedem cum taraful de penali şi-a mutat instrumentele de suflat la masa unde începe noua petrecere. Unele voci spun că trebuie să avem răbdare. Însă răbdarea românilor s-a epuizat în maratonul lobotomizant al celor 25 de ani de experiment capitalist, risipitor de economii, de  resurse umane şi de bani. Pînă la proba contrarie, viaţa românului după alegeri tot între semnul exclamării şi cel al întrebării va rămîne!  Minunile se petrec doar în poveşti.

Cei care au fost cu ochii pe ceremonia oficială de validare a lui Klaus Werner Iohannis în funcţia de Preşedinte al României au observat că, mulţi din cei aflaţi în spatele său la eveniment sînt purtători de dosare penale şi e musai să fie demişi. Aceiaşi penali şi aceiaşi fluturi pe falcă, prezenţi şi acum zece ani la ungerea lui Băsescu mă îngrozesc: Blaga, Mihalache, Săftoiu, Orban, Fluture, Falcă, Săpunaru, Scripcaru, Busoi etc. Aceştia au stat alături de Iohanis la fel cum în urmă cu zece ani au stat alături de Traian Băsescu la validare. Monştrii creaţi de vechile guvernări au strîns rîndurile în mod neruşinat în jurul noului preşedinte. Ceea ce mă face să cred că, chiar dacă penalii vor fi înlăturaţi, sistemul politic va rămîne acelaşi cîmp septic care va dezvolta o altă producţie de ticăloşi şi corupţi. Aceasta însemnă că reforma trebuie demarată mai întîi cu sistemul „ticăloşit”, citîndu-l pe Preşedintele României în exerciţiu. Şi încă un aspect, deloc de neglijat. Era firesc, era de aşteptat ca după ceremonia de validare în funcţia de Preşedinte al României, proaspătul  preşedinte să se îndrepte nu spre tîrgul de carte de la Bucureşti, pentru a onora cu prezenţa sa lansarea unei banale cărţi a Alinei Mungiu Pippidi, ci să se îndrepte acasă, la Sibiu, unde a avut loc tragicul accident aviatic, soldat cu opt morţi şi doi grav răniţi. O baie de mulţime facilă contra unui gest de respect pentru cei căzuţi la datorie. O gafă monumentală!

Lasă un răspuns