Cosmina Cozmean despre Curentul Literar Douăzecist TERAPIE PRIN POEZIE, la Gaudeamus 2014…

Târgul de carte „Gaudeamus”, un veritabil fenomen cultural menit să promoveze cultura scrisă, şi-a deschis porţile. Bucurie, mare bucurie pentru mine, cititoarea avidă de poezie. De ceva vreme poposisem cu aripi de fluture pe o pagină de poezie și proză care, cu timpul, mi-a devenit „casă”… Este pagina Curentului Literar Duozecist, TERAPIE PRIN PROZĂ ȘI POEZIE din rețeaua Facebook. Aici am descoperit farmecul poeziei şi oameni aleşi, înzestraţi cu Harul Cuvântului rostit prin vers. În scurt timp, printr-un concurs fericit de împrejurări, am devenit unul dintre moderatorii grupului. Ştiind că în cadrul Târgului Gaudeamus, sub deviza-simbol „Cu patria în suflet”, urmau să aibă loc unele debuturi, lansări și prezentări de carte de autor şi de antologii din pleiada poeţilor „curentului literar duozecist”, m-am gândit să fac o surpriză Editurii Naţiunea şi poeţiilor ce-mi deveniseră familiari pe pagina FB a grupului, deplasându-mă la Bucureşti pentru  a participa la această întâlnire a poeţilor vrăjitori ai cuvântului.

Anticipam că va fi un eveniment cu totul şi cu totul special, aşa că, emoţia dinaintea plecării, a fost copleşitoare. Fremătam de nerăbdare să ajung acolo. Şi, ceea ce mi-a fost dat să trăiesc, a depăşit orice închipuire.

Ajunsă la Tîrgul Gaudeamus Duminică 23.11.2014, am păşit cu emoţie în incinta Romexpo, în căutarea sălii „Mircea Sântimbreanu”, unde urma să se desfăşoare mult aşteptatul eveniment. De jur-împrejur, sute de standuri cu cărţi şi o forfotă mare de oameni. După îndelungi căutări am descoperit sala. Eram printre primii veniţi. Îi descoperisem, însă, pe câţiva dintre poeţii care sosieră înaintea mea, din fotografii: Lucia Barbu – „Lu cea plină de spirit” -, Vasile Lihăt – „Creangă bănăţan cu moţ şi cioc” -, Rozalia Groza – „Poeta versului ales” -, Magda Ignat – „Poeta nobleţe-întruchipată”… Încet, încet au început să apară şi alţi poeţi: Radu Mihăilescu – „Poetul cuvintelor alese cu mare măiestrie”- , Dania Badea – „Poeta cu stil” -, Dora Pascu – „Peta cultului pietrei”… A sosit, în sfârșit, şi Alina Danciu – „Poeta Nepereche”. O apariţie delicată, fină… ca o boare caldă de primăvară, deşi ne aflam într-o deplină şi fatală toamnă…!

Toţi sunt minunaţi. Fiecare s-a pregătit special pentru acest eveniment. Se vede, se simte cât de mult l-au aşteptat şi cât de mult a însemnat pentru fiecare participarea.

Ah, dar o văd şi pe Amalia Năcrin (Meri Merii). Oh, da, ea trebuie să fie! Ce aparaţie inedită, spectaculară? Parcă e coborâtă din alte sfere: în rochia ei Roşu-Aprins… Câtă nobleţe, câtă eleganţă…! Ne îmbrăţişăm şi rezonăm. Îl zăresc și pe Cruţi, Cristian Cruţi, „Poetul Tenebrelor” , Demonic şi Îngeresc, deopotrivă, îmbrăcat în negru ca un Înger al Morţii… Între timp îşi făcuseră apariţia Romeo Tarhon, Cezar Mihalache și Andreea Arsene – Poeta Eminesciană”, şi încă două personalităţi pe care nu le cunoşteam…

Emoţii… emoţii… emoţii…! Atâta lume prezentă: Poeţi şi Cititori şi Invitaţi reuniţi sub semnul Măiestrei Poezii.

Cezar Mihalache și Romeo Tarhon au deschis evenimentul prezentându-i pe cei doi invitaţi de seamă: distinsul apărător al românismului, Andrei Sever Murean, și Iulian Crețu, primul vice-primar al Bucureştiului postdecembrist. Omul de afaceri și patriotul Sever Mureșan, coborâtor din arborele genealogic al poetului pașoptist Andrei Mureșanu, ca președinte al fundației „Deșteaptă-te române”, partner al evenimentelor ziarului și editurii Națiunea, a salutat numeroasa și aleasa asistență prezentă la eveniment. Iulian Crețu a vorbit în termeni elogioşi despre poezie şi despre cei înzestraţi cu harul liric de şi a suprins emoționant, oferindu-se cu generozitate să găzduiască Cenaclul „Eminescu – Vieru” care urmează a se înfiinţa, veste tulburător de emoţionantă pe care ne-a adus-o la cunoştinţă Romeo Tarhon ca inițiator. Superb gestul fostului vice-primar, tocmai în aceste vremuri în care cultura a devenit Cenusăreasă, în loc să fie pusă pe un piedestal. Dar uite că, graţie unor oameni cu „Patria în suflet”, Cenuşăreasa va deveni Prinţesă… Şi va cunoaşte Gloria…!

Dar ce de lume s-a adunat…! Au apărut Bogdan Stoicescu, Ion Toanţă, Nicolae Danciu alături de un număr impresionant de poeţi, cititori, invitaţi și vizitatori, în jur de 100 de suflete… Şi iar emoţii… emoţii… emotii…! Mai întâi… Alina Danciu cu volumul „Introspecţiile Evei”  şi Andreea Arsene cu „Clipa Măiastră”. Apoi Cristian Cruţi cu „Secretele chemării”, Magda Ignat cu „Anotimpurile iubirii”, Carmen Rodica Norocea cu „Suspinul florilor de crin”, Dorina Omotă, care nu a putut fi prezentă, dar a avut un reprezentat la eveniment, cu volumul „Lacrimi, petale şi spini”, Tania Mariana Ianto, în absență, cu volumele „Aripi de suflet” și „Iubire ninsă cu petale”.

Un moment absolut inedit a fost reprezentat de lansarea de către poeta Amalia Năcrin (alias Meri Merii) a volumelor: „Ochii păsărilor fără lacrimi” şi „Azi nu vreau să am identitate”: talentata poetă a etalat picture pseudo-tatuaj de pe mâna dreaptă, realizată de către un copil de 16 ani, care i-a oferit și un autograf pe mână, ca amitire a măiastrei clipe în care scriitoarea a strălucit.

A urmat pleiada poeţilor care au recitat câte o poezie din opera lor sintetizată în titanica antologie „Terapie prin poezie”: Radu Mihăilescu, Nicolae Nistor, Rozalia Groza, Dora Pascu, Valentina Geambaşu, Lucia Barbu, Bogdan Stoicescu, Vasile Lihăt, Nicolae Danciu, Costache Năstae și Ionuț Valentin…

O prezenţă luminoasă şi specială la eveniment a fost Alexandru Enache, un nume predestinat să aducă multă bucurie în suflete. Un Om cu o misiune cu totul si cu totul speciala printre noi. Prin prezenta zambitoare şi prin Cuvintele lui ne-a dat si noua aripi pentru a zbura, nu doar lui. Un Om, un Om Pasăre-Phoenix.

A fost un adevărat regal de poezie în cadrul căruia, vreme de o oră şi jumătate, poeţii s-au putut exprima liber iar spectatorii le-au savurat cuvintele și emoțiile. A fost un eveniment care va rămâne viu în sufletele participanţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*