Electorata listelor…

De data aceasta, Zgonea are dreptate! Păi, cine știe mai bine decât un fost revizor de cale ferată că roata nu trebuie reinventată?! Aici a nimerit-o: comisia pentru noul cod electoral nu trebuie să pescuiască la plesneală în numele dreptului la vot al Diasporei. Ea poate prinde în năvodul legislativ articole din experiența altor state. Numai că tocmai această „generozitate” a șefului Camerei Deputaților ne îngrijorează. Căci, s-ar putea ca în numele cutumei de a nu se mai inventa roata, s-ar putea ca autonumita comisie a revizorului să preia ad-literam texte care nu au nici o legătură cu problemele noastre electorale.

Dar, președintele Camerei este mulțumit. Și-a făcut rost de o șefie de comisie. Așa că, dacă se răstoarnă treburile în guvern și Parlament, măcar o să rămână și el cu un os de ros. De ros și de rost, căci, dacă va ști să-și justifice activitatea, s-ar putea să aibă o comisie mult mai longevivă decât „constituanta” pentru Constituție, girată mai agârț de Crin Antonescu.

Apoi, comisia, a cărei șefie „selfie” și-a atribuit-o, ar putea fi și o nouă mașină de spălat inițiative strâmbe. Căci, de sub ochelarii de cal, Zgonea privește exact în direcția impusă de partid. Iar dintr-o comisie care ar fi trebuit să corecteze aspectele tehnice ale înființării secțiilor de vot în Diaspora, cu eliminarea restricților privind numărul maxim de cabine și ștampile per secție, de numai șapte (probabil, în numele „criteriului demografic” impus de Ponta, comisia va propune un alt maxim, nu o corelare în funcție de situațiile specifice din fiecare comunitate a Diasporei), cu o adnotare privind înființarea de secții și în alte spații decât consulate și ambasade, „constituanta” noii electorate pregătește, de fapt, terenul pentru nevoile „socialiștilor” în 2016.

În speță, reîntoarcerea, prin modificarea legii electorale (!) la votul pe liste. Și recalibrarea parlamentului la 300 de aleși. Pentru că nu decizia poporului prin referendum a contat și contează, ci decizia lor de aleși care sunt gata să muște din dimensiunea unui Parlament în care, dacă ei nu se vor mai regăsi, să nu se strecoare nici alții.

Și este mare panică printre „socialiști”! Pentru că este tot mai probabil să nu-i mai prindă în Parlament, nu 2016, ci nici măcar 2015, cel puțin nu în aceași majoritate de acum. Și un singur ac de păr îi desparte de reorganizarea grupurilor parlamentare și poate structurarea unei alte majorități care să ducă și la alegerea altor șefi de camere.

Deja, maneverele de alambicare a deciziilor unei comisii au început. Prin inventarea unor motive de studiu și analiză, poate și un proiect de fezabilitate electorală, de ce nu?, de la simpla decizie a măririi numărului de secții și, în cadrul secțiilor, de revizuire a posibilității de vot, vorbindu-se acum despre identificarea unor complicate soluții ca Diaspora și în Diasporă să se poată vota și pentru listele localelor. Adică, o temă care va genera multe discuții, etice și tehnice, manipularea fiind uriașă dacă ne gândim că, înainte de ultimul tur, deputata foame-în-gât propunea restricționarea votului pentru cei ce nu au stat ultimii trei ani în țară, iar acum se „ofertează” nu doar votul pentru Președintele Republicii, ci și pentru primării, consilii județene etc… poate și protopopiate, de ce nu?!

Se vor inventa multe teme de dezbatere tocmai pentru a dilua, asemenea comisiei de revizuire a Constituției, scopul inițial. Prin tergiversare, prin forumuri de dezbatere la plesneală, bune doar pentru umflat facturile pe care tot poporul le va plăti.

Și, în final, electorata lui Zgonea, va decide ce a decis și comisia lui Antonescu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*