Biserica și Școala…

Cu puțin timp în urmă, Curtea Constituțională a României a dat o decizie categorică: elevii vor participa la orele de Religie, numai dacă părinții lor vor depune o cerere specială în acest sens la conducerea școlii. Este o lovitură grea, care se dă acestei discipline. Până acum era obligatorie. Puteau să se sustragă de la frecventarea ei acei copii pentru care părinții lor depuneau cereri de scutire. Nu știu dacă se va mai putea schimba această situație. Este vorba de o decizie a celui mai înalt for juridic al țării, care are putere de lege. Astfel de decizii sunt definitive și irevocabile. Urmează doar să se emită regulamentele de punere în aplicare. Circulă pe internet petiții pentru anularea acestei decizii. În ciuda faptului că astfel de petiții au adunat mii de semnături, nu cred că vor avea câștig de cauză.

Nu discut aici importanța Religiei pentru formarea omului, pentru pregătirea lui pentru viață, mai ales în acest context în care copilul, încă din primii ani de viață, este bombardat, pe toate canalele, de tot felul de influențe negative. Douăzeci și cinci de ani Biserica a făcut ce a putut. Și-a creat un corp profesoral specializat, a creat manuale corespunzătoare, programe analitice în conformitate cu normele pedagogice de ultimă oră. A socotit dreptul de a se preda Religia în Școală ca pe un dar al lui Dumnezeu. Poate nu întotdeauna unii au gestionat cu suficientă înțelepciune, cinste și corectitudine acest dar. Societatea îi judecă pe aceștia prin instituțiile și legislația ei, iar Dumnezeu îi va judeca la vremea cuvenită.

Drept urmare a acestei decizii, mulți elevi vor părăsi disciplina de Religie, mai cu seamă dacă se vor introduce discipline alternative, cum ar fi educația sexuală sau internetul. Se vor desființa multe posturi de profesori de Religie, ar fi posibil ca să se înființeze cursuri școlare în cadrul fiecărei parohii cu cei care vor vrea să le frecventeze… Oricum, decizia respectivă duce la consecințe incalculabile acum!

Un răspuns la “Biserica și Școala…”

  1. Narcis-vasile spune:

    Decât predarea religiei pentru a crea nişte habotnici supuşi ca oile oricărui gogoman sau escroc ,mai bine predarea astronomiei sau a istoriei artei !Altfel ajungem să auzim nişte gogomănii ,acuma la început de sec xxi ,în plină eră a explorării spaţiale :http://m.moldovacrestina.md/Raspunsuri-din-Biblie/biblia-geocentrism-heliocentrism.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*