După cum glăsuiește tot mai des pe marginea politicilor guvernamentale, ai spune că, de fapt, el este premierul-matroskă din interiorul propunerii mascotă făcute de Victor Ponta prin cele trei variante de posibili premieri. Sau, dacă nu va fi oficial prim-ministru, în mod cert va avea un cuvânt de spus. O opțiune „iluminată” în bezna de idei și gândire financiar-fiscală din interiorul guvernului.
O „capitalizare” a gândirii financiar-economice pe care „illuminati” BNR-ului ar putea să o facă la nivelul guvernului prin varianta de avansare ca (vice)premier a unuia dintre actualii viceguvernatori de acum ai Băncii Naționale. Păi ce, nu se pot realiza „capitalizări” încrucișate între cele două structuri guvernamentale, oricum subsidiare ale guvernanțelor străine? Și pare că Mugur Isărescu se află într-o acțiune de evaluare, ori, mai bine spus, de reevaluare, după modelul Cotrocenilor, a măsurilor inițiate de premierul „dorel”.
Astfel, de unde până mai ieri tăierea investițiilor publice reprezenta o acțiune catrastofală pentru dezvoltarea economică a țării, oracolul din globul de sticlă al masoneriei BNR și-a recalibrat discursul. De fapt, nu ar fi atât de rău! Dimpotrivă, tăierea investițiilor publice poate fi o treabă pozitivă! Este opinia unui bancher, fost premier!, care asociază probabil investițiile publice unor credite neperformante. Pe care le putea tăia oricând pentru a „curăța” o bancă și a întări disciplina bancară.
În cazul de față, extensia metodologiei de „asanare” a creditelor bancare neperformante la nivelul proiectelor de guvernare vizează reducerea corupției și a birocrației. Numai că, de cele două capitole se ocupă deja (sau ar trebui să o facă!) ministăreasa care tot tămâiază cu măsuri de diminuare a corupției, birocrația tot fiind „asanată” prin reducerea aparatului bugetar.
În fapt, înainte de a fi vorba de „sfaturi” date guvernanților, cuvântările de premier ale șefului BNR sunt evidente comunicate media ae unor acțiuni deja luate în considerare de către Victor Ponta. Înlocuit eficient în „CFS”-ul lui de premier al țării de către Mugur Isărescu.
Ce ascunde așadar mesajul de management de țară, și nu financiar bancar, dat de guvernatorul BNR? Nu este oare vorba de o corelare cu mesajul CE, pe care ar trebui să-l privim exact ceea ce este: linia de redactare a Bugetului de țară. Faptul că, pentru a compensa scăderile drastice de venituri din 2015, „Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli”.
Și tot în globul de sticlă, Mugur Isărescu a „prognozat” țintit și evoluția accizelor la alcool, tutun și benzină. Apoi, pentru că scăpase porumbelul preluării și prelucării datelor de la Finanțe, reprezentanții BNR au precizat că este o „prognoză” bazată pe un calcul ce pleacă de la calculul accizei prin indexarea cursului cu rata inflaţei. Și chiar dacă din calcul reiese o reducere certă a accizei, BNR dă o prognoxă de scumpire a combustibililor fix cu 0,3 la sută!
De fapt, iesirile „tematice” ale guvernatorului ochi-de sticlă din tunul de fildeș al BNR despre felul de manageriere a țării reprezintă tocmai capitolele acelui proiect de buget pe care cabinetul Ponta nu l-a prezentat încă oficial. Nu a avut curajul să o facă în perioada electorală. Și nici nu o va face până când „dorelul” nu va fi bine pironit în scaunul de la Cotroceni!
Lasă un răspuns