Adevărul de la Viena!

Ca istoric şi jurnalist, cu ceva experienţă, care cunosc “mersul timpului”, nu mă isterizez la provocări şi agitaţii specifice campaniei electorale, în legătură cu votul din Diaspora. Vina pentru situaţia dezastruoasă din ziua turului unu de vot pentru preşedinţie o poartă în primul rând Guvernul Victor Ponta, că nu a organizat mai multe secţii de votare în Diaspora, mai ales în Europa, acolo unde trăiesc şi lucrează milioane de români. A fost o inadvertenţă şi o neconcordanţă organizatorică ce poate părea intenţionată pentru ca românii din Diaspora să nu voteze masiv, deoarece se ştia prealabil de unii sociologi că aceştia vor vota cu candidaţii opoziţiei. Pe de altă parte, o vină o poartă şi românii din Diaspora, care fiind duminică, zi nelucrătoare, au preferat să vină la vot după ora 18.00, nu de dimineaţă, fapt ce a produs cozi interminabile. Cine a venit să voteze dimineaţa ori la prânz, nu a avut probleme ca să-şi exprime opţiunea electorală.

Cel mai bine cunosc situaţia de la Viena, unde pentru mine oraşul a devenit, din punct de vedere sufletesc, o a doua casă. Ca partener media la “Jurnalul Românesc”, care apare în capitala Austriei am informaţii de “la prima mână”. Principala vină pentru aglomeraţia de la secţiile de votare din Viena o poartă centrala MAE şi Ambasada României, care au organizat doar două secţii de votare pe 2 noiembrie, la sediul legaţiei noastre şi la cel al ICR. E absurd să organizezi doar două secţii de votare la Viena unde locuiesc peste 70 de mii de români, bine conectaţi la situaţia din ţară. De la început trebuia ca BEC să organizeze în Viena minim cinci secţii de votare. E adevărat că cine a dorit să voteze, şi a venit din timp la secţia de vot, a reuşit să-şi exprime votul după o coadă de patru ore. Vezi cazul studentului la Drept de 25 de ani, Eduard Stoian, care a stat de la ora 14.00 ca să ajungă la ora 19.00 în ambasadă pentru a vota. Cozile au mers greu, şi datorită necesităţii completării declaraţiei pe propria răspundere de către electori. La ora 21.00 membrii secţiei de votare de la ambasadă, cei cinci, împreună cu preşedintele şi locţiitorul secţiei, au luat măsura închiderii uşilor şi a procesului de vot, conform Legii 370/2004 şi HG nr. 706. În secţie funcţionau, ca membrii ai biroului secţiei de votare, prietenii mei poetul Ionica Armanca şi George Leş, care au procedat legal închizând porţile secţiei de votare de la ambasada României, la ora 21.00, la cererea preşedintei comisiei. De aici a pornit tot scandalul. Câţiva “studenţi”, un manelist, un ţigan în pulover roşu şi un ungur cu mustaţa mare au început să se agite să fie lăsaţi să voteze, că ei ştiu că legea le permite să voteze toată noaptea până la ora şapte dimineaţa. Protestatarii au început să strige nervoşi lozinci contra candidatului Victor Ponta, să spargă geamurile, să dea cu picioarele în uşi. Când au început să-i bată pe portarii de la ambasada României şi să agreseze membrii comisiei secţiei de votare, atunci la cererea lui Ionica Armanca preşedinta secţiei de votare a chemat poliţia austriacă care i-a legitimat şi liniştit pe protestatari. Până să ajungă poliţia austriacă “studentul” manelist şi ţiganul în pulover roşu au dat bir cu fugiţii.

Ciudat că a doua zi Ambasada României din Viena nu a depus plângere la poliţie că portarii legaţiei României au fost bătuţi în faţa clădirii de nişte necunoscuţi, ci a preferat să arunce vina, prin declaraţii de presă în ţară, pe membrii comisiei secţiei votare că au închis uşile la ora 21.00. Culmea cinismului Ambasada României la Viena şi preşedinta biroului secţiei de votare din clădirea legaţiei noastre, nu şi-au asumat ordinul închiderii uşilor secţiei de votare la ora 21.00 şi i-au scos ţapi ispăşitori pe cei cinci membrii ai secţiei de votare, care şi-au făcut datoria, conform Legii nr. 370/2004 şi HG nr. 707/2014. În presa românească vinovaţi de incidente au fost etichetaţi membrii biroului secţiei de votare, care şi-au făcut datoria şi au aplicat litera legii electorale. Membrii secţiei de votare nu puteau prelungi votul după ora 21.00, deoarece legea nu le-ar fi permis. Dacă prelungeau din proprie iniţiativă procesul electoral după ora 21.00 încălcau Legea 370/2004 şi riscau ca autorităţile române să le deschidă dosare penale pentru fraudarea votului. Ca o curiozitate la ambasada României din Viena au votat Ludovic Orban şi Ovidiu Tender, iar Adrian Videanu a fost văzut la o cafea în Ring.

Acum câteva săptămâni am cunoscut-o personal pe doamna ambasador Silvia Davidoiu, care mi s-a părut o femeie de onoare şi un diplomat de carieră. Sper ca la turul doi d-na ambasador Silvia Davidoiu să se implice mai bine în organizarea de noi secţii de vot la Viena şi să ia măsurile necesare ca instigatorii care au agresat portarii şi membrii secţiei de votare să fie identificaţi cu ajutorul poliţiei austriece şi deferiţi justiţiei. În turul doi este nevoie de o mai bună organizare a procesului electoral la Viena, pentru ca toţi românii din capitala Austriei să-şi exercite dreptul constituţional de vot. Din informaţiile pe care le deţin s-ar putea să fie prezent pe 16 noiembrie şi ministrul Stanoevici la Viena pentru a gira corectitudinea votului. În ciuda criticilor aduse de presă, ministrul Stanoevici a făcut multe lucruri bune pentru românii din Diaspora. Organizarea votului în cele mai bune condiţii în Diaspora e o problemă şi de imagine a României în Europa şi aşa şifonată de dezorganizarea din turul I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*