
Ceea ce s-a întâmplat anul acesta la alegerile prezidenţiale din Diaspora reprezintă efectul în oglindă a ceea ce a fost la alegerile din noiembrie 2009. Atunci s-a votat în cadenţă de un vot pe minut, sub bagheta „magică” a ambasadorului Teodor Baconschi în slujba preşedintelui în funcţie Traian Băsescu, pentru a fi reales. Acum, pe 2 noiembrie 2014, la aceste alegeri, s-a considerat că românul trebuie să voteze în limitele legii şi într-un ritm normal, dar fără suplimentarea secţiilor de votare, culmea absurdului. Fraude au fost în 2009, când nu era firesc şi posibil omeneşte să se voteze doar la o secţie de votare câteva zeci de mii de români în favoarea puterii de atunci. 2014 a fost o repetiţie electorală pe invers faţă de 2009. Mii de români au protestat, duminică seară, în Diaspora, fiind nemulţumiţi că nu au reuşit să voteze.
După o oră de stat la coadă, seara s-a încheiat cu proteste ale cetățenilor români, îndeosebi la Londra, Berlin, Hamburg, Munchen, Torino, Paris, dar și la Viena. Cele mai mari probleme au fost la Ambasada României din Paris, unde peste 2.000 de oameni au forţat intrarea în instituţie, enervaţi că procesul de votare de duminică a fost extrem de greoi. Românii au înconjurat Ambasada şi au blocat două străzi adiacente. Jandarmii francezi au intervenit, în incercarea de a calma spiritele. Totuşi, ca observator obiectiv nu înţeleg de ce o parte din românii şi, mai ales, studenţii din Diaspora, nu au mers la vot de dimineaţă, fiind în ziua lor liberă, ci doar la finalul zilei de vot când se închideau urnele. Sper că o parte din studenţi, unii copiii mafiei de bani gata de la Bucureşti, nu au petrecut prin localuri toată ziua de duminică ca să meargă apoi la vot euforici şi să lovească poarta ambasadelor, că de ce au închis uşile secţiilor de votare la ora 21.00, conform legii.
Legea 370/2004 este clară pentru alegerea Preşedintelui. Preşedinţii secţiilor de votare trebuie să închidă uşile la ora 21.00 în mod obligatoriu, doar atunci când BEC emite o hotărâre de prelungire a alegerilor se poate continua procesul electoral încă o oră. Scandalul electorilor din Diaspora îmi pare şi o provocare. Se încearcă prin scandal să se compromită şi mai mult un proces electoral ce nu se mai desfăşoară ca în vremurile bune ale votului „la minut” din timpul ambasadorului Teodor Baconschi. Evident că MAE a greşit că nu a organizat mai multe secţii de votare, aşa cum au făcut bulgarii cu o lună înainte când au avut alegeri şi au suplimentat secţiile. Dar în acelaşi timp cei nemulţumiţi făceau scandal futil că au fost doar cinci ştampile de vot pe secţie. Aşa prevede legea, doar cinci ştampile Votat pe secţie, acestea nu se pot multiplica cum doresc votanţii. Repet era duminică şi românii puteau veni la vot de dimineaţă sau imediat la amiază după slujba de la biserică. Nu i-a oprit nimeni să vină la o oră când puteau vota, nu cu 10 minute înainte să se închidă secţiile de votare, seara la ora 21.00. Sigur că e frustrant pentru românii din Diaspora să nu poată vota, că nu au fost amenajate mai multe secţii, dar să vi cu câteva minute înainte de ora 21.00 să faci scandal în faţa ambasadelor, să dai cu pumnul în uşi şi geamuri şi să înjuri nu e o soluţie democratică.
Prea îmi pare tot scandalul cu mitingurile din Diaspora o provocare gen Euromaidanul din Kiev care a adus numai nenorociri, războaie şi foamete în Ucraina. Nu trebuie ca emigrant român să-ţi verşi frustrările pe insituţiile statului pe care l-ai părăsit pentru o viaţă mai bună din punct de vedere material, dar de cele mai multe ori zero din punct de vedere moral şi spiritual. De scandal s-au folosit şi provocatorii soroşişti şi ai procurorului comunist ateu şi propagandistei gay Moinca Luisa Macovei, ca să mai aducă capital electoral unor candidaţi de pe eşichierul politic. Cei care au făcut scandal după închiderea secţiilor de votare la ora legală au compromis, ca şi centrala MAE, ce a organizat alegerile din Diaspora, imaginea României în Europa şi au dat prilej oficialităţilor franceze să ne jignească a “n” oară. Jandarmeria franceză a intervenit să calmeze spiritele, iar conform martorilor, şeful formaţiunii de jandarmi din Paris a spus “Oricum România e o pubelă, nu faceţi decât să aduceîi probleme, asta ştiţi să faceţi!” Sper ca la turul doi să se amenajeze secţii de votare în plus, să nu avem frâne de la Guvern, pentru ca toţi românii din Diaspora să poată vota şi să schimbe România prin vot, nu prin „revoluţii pe facebook” comandate de ong-uri finanţate de multinaţionale în favoarea unor candidaţi de paie.
Unele informații nu sunt corecte după părerea mea.
Uitați-vă puțin peste ultimele articole și la comentariile acestora postate pe blogul raduiacoboaie.wordpress.com