Echipa de bruiaj…

Eu nu cred în afirmațiile malițioase ale unora care ar pretinde că cineva manipulează anumite organisme judiciare către măsuri zgomotoase care să bruieze vocile sau ecourile campaniei electorale. Nu cred, însă, nici în dorința candidaților de a fi cât mai puțin vocali, pentru a ne face dovadă de modestie manevrându-și silențios competiția electorală. Ba, mai mult decât atât: sunt convins că aceste procese și anchete, ce se întrețes cu firele campaniei electorale pe care încearcă să le înnoade fiecare dintre cei paisprezece candidați, nu apar spontan, ci rezultă în mod firesc procedurilor judiciare prin care orice anchetă se desfășoară, se maturizează și ajunge la concluziile care se pun pe masa completului de judecată.

Un singur lucru nu pot să înțeleg din mobilizarea atât de ritmată a forțelor judiciare într-un sistem în care amânările cu anii sunt un lucru obișnuit în majoritatea cazurilor: De ce tocmai această perioadă face excepție? Oare, dacă nemulțumirea generală față de guvernare și viața politică e cunoscută; dacă aproape tot românul recunoaște că, de un sfert de veac nu i s-a oferit să aleagă altceva decât răul cel mai mic; dacă răspunderea față de viața publică este evident subjugată de absenteism și dacă antinomia reajunge la cotele ceaușiste când spuneam „aoleu” la fiecare promisiune de ridicare a nivelului de trai, putem rămâne nepăsători față de nevoia acestei populații de a medita la discernământul cu care ar trebui să voteze? Oare o amânare de o săptămână sau două, așa cum cu înțelepciune s-a procedat în cazul ANI – Iohannis, ar aduce prejudicii mai multe decât greșeala pe care, constituțional, o putem face numai odată la cinci ani: de a vota încă un specimem precum cel de despărțirea cu care ne bucurăm astăzi?!

Chiar nu interesează pe nimeni că poporul ăsta are nevoie mai mult decât oricând de o minte limpede  pentru a discerne în fața candidaturilor și a se dedica în amănunțime, măcar în această săptămână, unei analize a programelor electorale propuse de fiecare dintre cei paisprezece?… Sau, dimpotrivă, cineva are interes ca tocmai un asemenea aspect să nu fie analizat la un nivel cu adevărat popular, iar presa, media cu libertățile căreia încă ne mai mândrim, găsește aproape oră de oră prilejuri și motive de a divaga pe alte teme, oricât de importante ar părea ele,  în loc de a-și focusa analiza pe calitatea candidaților dintre care avem de ales?!

Este prea silențioasă campania, sau sunt prea puternic provocate zgomotele care o acoperă?! Ne interesează mai mult anii de condamnare pe care-i vor primi niște nemernici, sau condamnarea noastră sigură la încă cinci ani de dezastru social și politic, dacă nu chibzuim bine, responsabil, exact într-un asemenea moment?!

Oare nimănui dintre cei care ar avea un cuvânt de spus nu-i trece prin minte că nici o condamnare din justiție nu suferă dacă este amânată cu o săptămână?… În vreme ce duminica alegerilor care se apropie vertiginos, este instanța care se pronunță definitiv, fără drept de apel și cu executare necondiționată, pentru toată populația României!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*