SIE și nevoia de reformă…

Chestiunea cu ofiţerii acoperiţi din societatea românească a scos în evidenţă obligativitatea morală a unei reforme a SIE. A ieşit la iveală că SIE are ofiţeri acoperiţi în societatea românească şi acţionează la dublă comandă în structurile interne, politico-economice şi culturale, pe teritoriul României, în loc să-şi desfăşoare primordial activitatea pe plan extern aşa cum prevede legea şi Constituţia. E foarte grav ca SIE să aibă ofiţeri acoperiţi în magistratură, instituţii şi în partide, încălcând astfel legi constituţionale. Conform legilor în vigoare SIE nu se mai supune nici unei autorităţi a statului român, devenind un fel de stat în stat. SIE nu mai oferă rapoarte, la cerere, nici măcar preşedintelui ţării, oricare ar fi el, susţinând totala conspirativitate a activităţii sale.

Sigur că SIE se prevalează de faptul că de circa zece ani legile siguranţei aţionale stau în sertarele Parlamentului şi nu se votează şi, astfel,  acţionează ca o structură paralelă cu instituţiile alese ale statului român. Se pun întrebările? SIE a scăpat de sub controlul statului român şi a reprezentantului său ales: preşedintele ţării? Atunci, SIE de cine ascultă? A ajuns o structură autonomă, care ţine cont numai de propriile interese, dar pe banii românilor plătitori de taxe şi impozite?

Tot mai des aflăm că foşti ofiţeri SIE se ocupă cu afaceri de fier vechi şi trafic de influenţă pentru devalizarea economiei naţionale. Pe ei nu îi trage nimeni la răspundere, în faţa legii? Ei sunt deasupra legii? Într-un interviu fostul şef SIE, MRU, se laudă cu activitatea deplin conspirată a acestui serviciu, care nu trebuie să dea socoteală nimănui, nici măcar preşedintelui României, deşi pe banii din impozite ale poporului român. MRU laudă patriotismul ofiţerilor SIE, pe care la unii nu-l neg, dar ei acţionează patriotic pe salariu mare, netăiat în 2010, îndemnizaţii şi excursii în străinătate de la bugetul de stat. E legal şi corect. Deci ofiţerii sunt nişte slujbaşi plătiţi ai statului român.

Adevăraţii patrioţi sunt milioanele de români care îşi slujesc, iubesc şi sacrifică pentru ţară, neam şi credinţă pe gratis. Deci SIE trebuie să dea raportul instanţelor supreme ale statului român alese de popor: preşedinte, premier, parlament, pentru că funcţionează pe banii românilor şi nu poate fi un stat în stat deplin conspirat, ca o castă deasupra legilor. În acest sens, poate ar trebui ca SIE să se reformeze ca şi SRI, care a devenit o unitate de intelligence performantă, neimplicată în acte de corupţie, după modelul serviciilor occidentale. Primul pas spre reformă ar fi publicarea dosarelor DIE de dinainte de 1989, cum a fost cu CNSAS pentru DSS, pentru a se sparge buboiul purulent cu ofiţeri acoperiţi moşteniţi ca vectori ai corupţiei şi comunismului. Al doile pas ar fi adoptarea în Parlament a legilor siguranţei naţionale ca să se reglementeze statutul SIE sub lege, nu deasupra legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*