Replică către un „tânăr dezamăgit” care aruncă cu noroi în români și România

Recunosc că am empatizat într-o oarecare măsură cu gândurile tânărului Ștefan Moisanu a cărui scrisoare a ajuns foarte rapid virală pe internet. Cu toții avem micile noastre dezamăgiri legate de România și români. Așa cum și alții le au pe ale lor. Recunosc de asemenea faptul că lecturând un alt material semnat de același Ștefan Moisanu am fost inițial naiv. La o primă lectură a textului său am crezut că este doar un tânăr supărat, dornic să afle de ce și cum. La a doua lectură a textului său însă mi-am dat seama că singura sa preocupare a fost să-și propage mesajul plin de mizerii la adresa semenilor săi, fără să-l intereseze să lămurească ceva.

Aroganța acestui individ trădează micimea sa. Căci doar despre micime poate fi vorba atunci când scrii intenționat ”sfânta parascheva” după care scrii ”Burj Khalifa”. Asta pentru că cei care cred în Dumnezeu nu sunt oameni, sunt suboameni care merită toată desconsiderarea lui.

Asemenea propagandei naziste, Moisanu creionează ideea potrivit căreia cine nu muncește nu merită decât dispreț (probabil că în alte vremuri ar fi acționat și altfel). În viziunea lui, pensionarii, șomerii, persoanele cu handicap sau cei care nu au un loc de muncă nu merită nimic. Iar dacă se mai duc și în pelerinaje chiar că și-au pierdut definitiv condiția de oameni.

Cred că cineva ar trebui să-i explice acestui tânăr plin de venin faptul că pensionarii nu sunt asistați social. Pensionarii sunt foști angajați care au plătit timp de zeci de ani contribuții sociale. Iar acum la bătrănețe Statul le înapoiază o mică parte din ceea ce a încasat de la ei. E atât de simplu. Adevărul este că doar un personaj mizer îi poate certa pe pensionari pentru faptul că fac vor cu banii și cu timpul lor. Ceea ce fac pensionarii cu timpul lor (unii se duc în pelerinaje, alții călătoresc, alții stau acasă pur și simplu iar cei mai mulți își duc existența la limita de jos a unui trai decent) și cu pensiile lor e doar problema lor.

Șomerii sunt cetățeni care au muncit, au plătit ca și el taxe, și s-au trezit fără un loc de muncă. Statul le plătește pentru o perioadă de timp o sumă de bani ca ajutor, bani pe care i-a încasat de la aceeași cetățeni în perioada în care aceștia lucrau. După care Statul nu le mai plătește nimic și îi lasă să se descurce singuri.

”Suntem o țară atât de coruptă și pentru că suntem una majoritar ortodoxă”, zice Moisanu, aruncând verdicte. Înțeleg de aici că tânărul Moisanu nu a avut timp până la vârsta asta să călătorească, măcar prin Europa. Sau că nu cunoaște o limbă străină care să-i permită să citească despre scandalurile de corupție din Spania sau Italia, asta ca să rămân aici, aproape de România pe care vrea s-o părăsească Moisanu. Trebuie să fii ori idiot ori rău intenționat să vorbești despre corupția din România și ortodoxie când în acest moment fostul premier al Italiei, condamnat, face muncă în folosul comunității și arest la domiciliu iar premierul Spaniei este acuzat de fostul trezorier al partidului (aflat de un an în pușcărie) că a avut două contabilități ale partidului său. Nu-l bănuiesc pe Moisanu că ar fi idiot.

”Baza ortodoxismului este traficul de influență”, zice Moisanu scârbit de pelerinajul ortodocșilor și construcția de biserici. O simplă căutare de google l-ar fi ajutat pe Moisanu să vadă cam câte milioane de musulmani fac în fiecare an pelerinaj la Mecca. Sau cam câte milioane de spanioli participă în fiecare an la pelerinajele de Sfintele Paști. O simplă căutare pe google l-ar fi ajutat pe Moisanu să vadă ce catedrale imense există de sute de ani în Europa (catolice, protestante etc.) sau ce temple budiste de mari dimensiuni s-au construit deja în lumea asta. Doar că acelea nu sunt românești și ortodoxe. Acelea sunt bune pentru că Moisanu are o problemă cu românii și cu ortodoxismul.

Dacă l-aș fi văzut pe Moisanu că participă la pelerinaje, că vizitează mănăstiri sau că citește despre jerfta românilor în închisorile comuniste aș fi zis că Moisanu își dă cu părerea despre ceva ce cunoaște. Din păcate însă, mânat doar de rea intenție, Moisanu își dă cu părerea despre ceva ce nu cunoaște. Iar atunci când dai cu noroi în ceva ce nu cunoști nu meriți decât disprețul semenilor tăi.

Atât cât simt și înțeleg eu, fără să am pretenția că le știu pe toate, ortodoxismul este despre jertfă, credință, bucurie, ajutor, liniște. Cei care cred caută împlinire sufletească, în timp ce Moisanu e supărat că nu s-a împlinit încă material. Cei care cred caută spiritul, în timp ce Moisanu caută materialul, banul, obiectul efemer. Doar un individ mizer poate reproșa unora că îl caută pe Dumnezeu în timp ce el caută Banul, materialul.

Ai creat locuri de muncă în România? Felicitări! Nu uita însă că nu e foarte greu să creezi locuri de muncă. Provocarea este să le păstrezi! Ai eșuat? Îmi pare rău! Mai încearcă odată! Pot să te ajut cu ceva? Te ajut! Însă atunci când dai cu noroi așteaptă-te să primești noroi!

Cât despre plecarea lui în străinătate pentru că România l-a dezamăgit am o veste bombă pentru acest personaj. Până să facă el pe vedeta peste noapte și să-și anunțe în piața publică plecarea în străinătățuri au emigrat câteva milioane de români (întâmplător, printre ei mă regăsesc și eu). Mulți dintre ei au plecat pentru o viața mai bună, au plecat pentru a-și ajuta familiile rămase acasă sau pentru a-și ajuta copii să aibe acces la educație. Am auzit povești cu români plecați acum 15 sau 20 de ani care au dormit pe sub poduri și care au reușit să se ridice singuri. Au plecat și nu au așteptat nimic de la nimeni. Au plecat fără să dea cu noroi în ceea ce au lăsat în urmă.

2 Responses to Replică către un „tânăr dezamăgit” care aruncă cu noroi în români și România

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *