Nota buclucașă…

Învățătorul Badea Sitaru de la Gornenți a făcut demersurile necesare și a înființat școală la Coada Cornetului. Erau optsprezece elevi de acolo, care făcuseră naveta la Gornenți. Primul învățător la Coada Cornetului a fost Sebastian Stoican. Școala a funcționat în casa lui Constantin Zoican. El se căsătorise la Cernavârf și în casa din Coada Cornetului, pe care i-o construise taică-său, Ioniță Zoican, locuiau bătrâna, „baba Lena” și cu Stelică, nepotul. Stelică era în clasa a patra, împreună cu două fete. Îngrijitor al școlii a fost numit un frate al proprietarului casei, Nicolae. Când acesta era plecat la lucru, îi ținea locul Stelică.

Într-o zi, învățătorul a predat la clasa a patra, la gramatică, subiectul și predicatul. A doua zi, la ascultare, Stelică a făcut confuzie, spunând definiția predicatului la subiect și a subiectului la predicat. Învățătorul i-a dat nota patru. Era greu să se obișnuiască cu o asemenea notă, mai ales că școala era în casa fratelui său, iar el era un fel de vătaf între elevi.

După ce s-au terminat orele, au plecat elevii, a plecat și învățătorul. Stelică avea cheile. N-a putut să mănânce, până nu a intrat în clasă, a căutat în sertarul catedrei și a scos catalogul. Era acolo sticla cu cerneală și tocul cu care-i pusese nota. Cu mâna tremurândă de emoție, a făcut din patru – nouă. A pus catalogul la loc, a închis și a plecat.

A doua zi, aveau din nou gramatica. Fiind doar trei în clasa a patra, nu putea să scape neascultat. Învățătorul s-a uitat în catalog și a înțeles despre ce e vorba. L-a pus să spună iarăși definiția subiectului și a predicatului. Aceeași confuzie. Învățătorul l-a chemat afară. Fără menajamente, i-a spus pe un ton categoric: „- Dacă mai modifici vreodată notele în catalog, te bag în pușcărie, derbedeule!” Văzându-se descoperit, copilul n-a mai negat. A bâiguit: „- Nu mai modific niciodată, domnule învățător!” „- Ține minte ce ți-am spus, că nu glumesc! Acum, hai la clasă! Pentru azi îți dau nota trei!” Și așa s-a terminat tărăboiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*